Fotó: lakiteleknepfoiskola.hu

Zsigmond Dezső filmje kapta a Lakiteleki Filmszemle fődíját

Zsigmond Dezső filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet 2023. november 17-én adtak át a Hungarikum Ligetben. A zsűri elnöke Buglya Sándor filmrendező, az MMA elnökségi tagja volt. A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című filmért a csabdi Major Anita kapta.
22 de Novembro de 2023

„Az igazi nézete az a dolgoknak, amit felülről lát az ember"

Beszélgetés Haris Lászlóval, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjával
 
Fotográfus, egyben képzőművész. A hazai neoavantgárd és konceptuális művészet megkerülhetetlen szereplője, aki a fotóanimációban és a plakáttervezésben is korszakosat alkotott. Pályáját az örök kísérletezés, útkeresés és a megújulás igénye, képessége fémjelzi. Békés és józan lázadó, aki az igazság követeként annak lényegi bemutatására törekszik. Menthetetlenül adni szeret: hozzátartozóinak, barátainak, művésztársainak, a befogadó közönségnek és a jövő fotográfusainak, akiket egyenrangú alkotó-és pályatársainak tekint. 

10 de Julho de 2023

Ismét nagy siker volt a KAFF

A kétévente megtartott Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF) idén június 21. és 25. között rendezték meg, ahol a versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítették a fesztivál kínálatát. A tizenhatodik alkalommal megrendezett fesztiválon a házigazda Kecskemétfilm alkotását, a Toldit, Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke utolsó művét versenyen kívül vetítették. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia idén is támogatta.

26 de Junho de 2023

Magyar Mozgókép Fesztivál 2023

ESZTERGÁLYOS CECÍLIA, REVICZKY GÁBOR, ÉS TERNOVSZKY BÉLA ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT

Idén június 7-10. között rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatta a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. 2023. június 11-én a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 24 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat, a szakmai zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező, az MMA rendes tagja volt. 

14 de Junho de 2023

„Muzsikál az erdő" – Mátrai Művészeti Napok

Akadémikus művészek részvételével zajlik az eseménysorozat
 
A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó adott otthont annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a szervezők beszámoltak a huszadik alkalommal megrendezendő „Muzsikál az erdő" – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozatról. A július 1-től 9-ig kilenc helyszínen megvalósuló összművészeti programokon a köztestület több akadémikusa is közreműködik – jelentette be Richly Gábor, az MMA főtitkára.

14 de Junho de 2023

Kása Béla elismerést vehetett át a Hagyományok Házában

Halmos Béla Emlékérmet kapott június 4-én Kása Béla fotóművész, az MMA rendes tagja. Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

5 de Junho de 2023
Primeiramente Último