„Beletenni a láthatóba a láthatatlant"

Máthé Tibor születésnapi köszöntése a Pesti Vigadóban
 
A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 80. születésnapja alkalmából szeptember 13-án a Pesti Vigadóban köszöntötte Máthé Tibor Kossuth-díjas operatőrt, az MMA rendes tagját. Az eseményen az érdeklődők egy készülő portréfilmet tekinthettek meg az ünnepeltről, ezt követően Mispál Attila operatőr, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, az MMA rendes tagja beszélgetett Máthé Tiborral pályájáról, operatőri életművéről. Köszöntőt Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője mondott.
18 de Setembro de 2023

Magyarország 365 fotópályázat

Ötödik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázat, idén a korábbi három helyett már öt kategóriában. Az eredetileg 2019-ben indított kezdeményezés célja, hogy profi és amatőr fotográfusok alkotásain keresztül mutassuk be hazánk szépségeit, és mindazt, amire büszkék lehetünk. A zsűri tagja többek között Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja is.

4 de Setembro de 2023

Városliget 1969–2023

Benkő Imre Városligetben fotózott alkotásaiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban
 
Az idén 80 éves Benkő Imre fotográfusnak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának a Városligetben fotózott 50 alkotásából nyílt kiállítása a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban, ami Budapest 150 évének egy apró szeletét mutatja be. Az 1969-ben elkezdett fotósorozat szinte minden évben bővült egy-egy alkotással. Az október 1-ig látható, Városliget. Budapest, 1969-2023 című tárlat kurátora Baki Péter, egyik érdekessége pedig az, hogy a művész eddig még ki nem állított színes fotóit is megtekinthetik az érdeklődők.

31 de Agosto de 2023

Budapesti Klasszikus Film Maraton

Restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek

A  Nemzeti Filmintézet, melynek elnöke Káel Csaba filmrendező, az MMA levelező tagja, a nemzetközi fesztivált immár hatodik alkalommal rendezi megszeptember 12-17. között, ahol megtekinthető többek között Koltai Lajos operatőr, az MMA rendes tagjának filmje, a Maléna; Ternovszky Béla rajzfilmrendező, az MMA rendes tagja Macskafogója és Bereményi Géza író, az MMA rendes tagja 1985-ös drámája A tanítványok (operatőr: Kardos Sándor, az MMA rendes tagja). Vetítik még az 1939-es Hat hét boldogság magyar bűnügyi vígjátékot, aminek forgatókönyvírója Várkonyi Zoltán (1912–1979) színész, filmrendező, színházigazgató, 2020 óta MMA Postumus honoris causa. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

23 de Agosto de 2023

„Az ember igazat akar mondani"

Aki ismeri Korniss Pétert, tudja, hogy jó a közelében lenni.
 
Kíváncsi, nyitott, és olyan mély figyelemmel fordul a másik ember felé, amely azonnal feloldja a köztük lévő esetleges gátakat. Ez lehet fotóinak titka is.
Nyílt, emberi tekintetek, olykor cinkos összekacsintás, de főként szeretet érezhető a most megjelent, 55 év munkáját felölelő Hosszú úton (Szék 1967–2022) című kötetben. Pedig volt idő, amikor objektivitásra törekedett. „Mert az ember az igazságot és az objektivitást mindig együtt érzi. És az ember igazat akar mondani. Csakhogy mindenkinek másképp jelenik meg az igazság" – mutat rá. Seres Gerda újságíró beszélgetett Korniss Péter fotóművésszel, az MMA rendes tagjával a Magyar Kultúra magazin 2023/4. számában.

7 de Agosto de 2023

Bárkivel el lehet hitetni, hogy szabad

Balla András Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kapta meg a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját. A kitüntetést alkotómunkájával s az Esztergomi Fotográfiai Biennálé megteremtésével, mai napig tartó szervezésével egyaránt kiérdemelte.

2 de Agosto de 2023
Último