Időtlenségre lenne szükségünk

Megnyílt Rudolf Mihály építész Lélekjelenlét című kiállítása a Pesti Vigadóban
 
Épülő kiállítási „díszletben", még üres posztamensek mellett beszélgetünk. A szervezés hajrájában vagyunk, mégis különleges nyugalom van a térben. Rudolf Mihály Pro Architectura-, Ybl Miklós-, Kós Károly- és az Év Főépítésze díjjal kitüntetett építész tanáraival és tanítványaival, azaz útitársaival közösen szervezett tárlatán arra is büszke lehet, hogy lánya és nevelt lánya egy-egy szobra is megjelenik
8 de Setembro de 2023

Bodonyi Csaba köszöntője a Lélekjelenlét című kiállításon

Rudolf Mihály és útitársainak kiállítása a Pesti Vigadóban

Rudolf Mihályt kevesen ismerik jobban, mint a kiállítás megnyitó beszédét tartó Bodonyi Csaba, Ybl Miklós- és Széchenyi-díjas építész, az MMA rendes tagja, aki elődje volt Tokaj főépítészeként. Bodonyi Csaba a kiállítás címét többszörösen értelmezve úgy mutatta be építésztársát, hogy nem követ trendeket, divatokat, fontos számára az oktatás, tanárként és mesterként is. Az alábbiakban a szöveget teljes terjedelmében közöljük. 

17 de Setembro de 2023

Turi Attila alelnök köszöntő beszéde a Magyar Művészeti Akadémia szakmai napján

Glass Art NOW! – Velence, Olaszország
 
Minden hazának más a fénye. Kétirányú fény ez, egyik, mellyel a Nap süt rá, mely a levegőjét átjárja, lélegzetét adja, s a másik a földön átsugárzó fény, mely a gyökereken keresztül hatja át a tájat, életet és tárgyat.

14 de Setembro de 2023

Lélekjelenlét - Rudolf Mihály és útitársai

Negyven év építészeti munkáit bemutató kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

2023. szeptember 6-án nyílt meg Rudolf Mihály Pro Architectura-, Ybl Miklós-, Kós Károly-díjjal kitüntetett építész tárlata a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában. A kiállításon két teremben ötven makett és száz tabló mellett számos képző- és iparművészeti alkotás mutatja be az építész negyvenéves munkásságát. A tárlat középpontjában a lélek és a közösség szakralitása áll. A tárlat kurátora: Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA rendes tagja.

7 de Setembro de 2023

Kós Károly-életműdíj

Az MMA szerepvállalásával született új építészeti elismerés

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Kós Károly-életműdíjat, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el. A díj létrehozásának szakmai előkészítésében részt vett a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

7 de Setembro de 2023

„Az építészet nagyon jó médium a dolgok megfejtésére"

Interjú Golda Jánossal
 
Golda János Ybl Miklós-díjas építész, az MMA rendes tagja. Hetvenedik születésnapja alkalmából beszélgettünk piarista gyökereiről és a rendi épületekhez kapcsolódó viszonyáról. A miskolci Közösségi Ház mellett a Teampannon sikereiről, pesti és vidéki életérzésről, Pilinszky Jánoshoz való kötődéséről is mesélt. Manapság szentendrei kertjét fedezi fel újra, tetőteret és ökoszisztémát épít. Komplex gondolkodásához jól illik az a közösségteremtő alkotómunka, mely egész pályáját jellemzi.  

1 de Setembro de 2023
Último