„KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE 2020" – eredményhirdetés

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata ősszel hirdette meg – már hagyománynak számító – nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A 2020-as pályázati kiírás „KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE" címmel olyan javaslat készítését tűzte ki céljául, amely a város frekventált Balaton-parti területének tervezett megújítására irányul. Elsősorban tehát ötleteket, tanulmányterveket vártak, melyekkel a fiatal építészek megcsillanthatják szakmai tudásukat, megmozgathatják kreativitásukat.
21 de Janeiro de 2021

Személyes építészettörténet

Beszélgetés Vadász Bencével

Azért érdekesek és izgalmasak ezek a megmérettetések, mert az alkotó elmét hagyják „szabadon szárnyalni", viszonylag kevés kötöttséggel, annál több „szabad vegyértékkel" – véli Vadász Bence az MMA minden évben más helyszínre kiírt építészeti tervpályázatával kapcsolatban. Az Ybl-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját nemcsak aktuális építészeti alkotásairól, hanem kedvenc hobbijáról, a költészetről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

13 de Julho de 2021

Átadták az építészeti OSSKÁR-díjat

Június 28-án ünnepélyes keretek között adták át az építészeti OSSKÁR-díjat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A díjat Osskó Judit Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építész férjével, Tokár György Ybl-díjas, Prima díjas építésszel (1933–2019) kettőjük nevének összekapcsolásával alapították. Az eseményen Juhász Judit, az MMA szóvivője mondott köszöntőt, a díjjal kapcsolatban pedig Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja és dr. Meggyesi Tamás, professor emeritus osztotta meg gondolatait. A szakmai zsűri döntése alapján a Wekerle Kispiac, a Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ, valamint a mádi J. V. Borászat érdemelte ki az újonnan alapított díjat. A bírálóbizottság tagja volt többek között Salamin Ferenc, az MMA rendes tagja, Csernyus Lőrinc, az MMA levelező tagja és Marosi Miklós, az MMA alelnöke. A szakmai program megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

30 de Junho de 2021

Generációk építőművészeti sorozat

Istvánfi Gyula könyvének bemutatója

Újabb kiadványtípussal bővült az MMA Kiadó portfóliója. A Generációk címmel útnak indított építőművészeti sorozat szintén monografikus művek gyűjteménye, akárcsak az építészekről szóló akadémikusportrék, de az alkotók most nem tárgyai, hanem szerzői a könyveknek – mondta el Pécsi Györgyi, a kiadó vezetője, az MMA levelező tagja. Az építészet mellékvágányain című könyv 2021. június 15-ei bemutatóján az is kiderült, hogy a kiadó idén ősszel egy harmadik sorozatkötettel is előrukkol 1 épület 1 építész címmel. A Generációk építőművészeti sorozatot a két ötletadó, Turi Attila építőművész, tagozatvezető és Dénes Eszter szerkeszti. A rendezvényen a kiadvány első darabjának bemutatására került sor, a szerző Istvánfi Gyula építész, építészettörténész, az MMA rendes tagja beszélt élményeiről, az írásra sarkalló ihletforrásról, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára köszöntőbeszédet mondott.

15 de Junho de 2021

Építőipari Nívódíj 2020

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2020-ban már huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az alapítók és csatlakozók – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata – nevében és felhatalmazásukkal. Az évek során összesen 163 Nívódíjat ítélt oda a bírálóbizottság. Az elismerés pályázati felhívására 2020. évben rekord mennyiségű nevezés érkezett be. 11 díjazott volt és 4 elismerő oklevél talált gazdára, melyek tanúsítványait, azaz az épületen feltűnő hitelesített bronztáblákat előreláthatóan ez év tavaszán avatják majd fel.

30 de Dezembro de 2020

„KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE 2020"

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata idén is meghirdeti nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A kiíró „KESZTHELY BALATONI KÖZPONTJÁNAK FEJLESZTÉSE 2020" címmel olyan javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául, amely a város frekventált Balaton-parti területének tervezett megújítására irányul. A teljes pályázati kiírás a kapcsolt dokumentációkkal itt található. A pályázat benyújtásának határideje: 2020. december 11.

30 de Outubro de 2020
Último