Fotó: Kuklis István

Rezonancia

Kiállítás a Reök-palotában

Szmrecsányi Boldizsár Boldi szobrász- és Incze Mózes festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Rezonancia címmel július 13-án a szegedi Reök-palotában. A tárlatot Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg. 
15 de Julho de 2024 

  Közérdekű adatok

  Pályázatok


MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLŐK LISTÁJA – 2024.


AZ MMA-24-P1 KÓDJELŰ PÁLYÁZAT EREDMÉNYE


MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA 2024-P2

Beadási határidő: 2024. július 3.
 


 

„A nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

építészeti pályázat zárójelentése

Magyar Művészet folyóirat

 

A Pesti Vigadó kiállításai
minden nap 10:00 és 19:00
között 
tekinthetőek meg.


2024. július 22. és augusztus 11.
között az intézmény zárva tart!

Információk, időpontok és jegyárak ––> Pesti Vigadó

Hírlevél

Tanítás és lelki gazdagodás

Interjú a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjával kitüntetett Ilia Mihállyal

2024. június 21-én a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában vette át az alkotmányos köztestület Életműdíját dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, akivel ezen elismerése kapcsán beszélgettünk.

17 de Julho de 2024

Megalakult az Építészeti Tanácsadó Testület

Kossuth-díjas építészek tehetnek majd konstruktív javaslatokat 

Július 10-én tartotta alakuló ülését az Építészeti Tanácsadó Testület, melyben a szakma kitüntetett képviselői segítik az Építési és Közlekedési Minisztérium munkáját. A grémiumban Turi Attila, az MMA elnöke, Salamin Ferenc, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője és az MMA rendes tagjai is helyet kaptak.

17 de Julho de 2024

Bodor Ádám kapja idén a Kriterion-koszorút

A csíkszeredai Kriterion Alapítvány, alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére, 1996-tól Kriterion-koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik több évtizedes munkásságukkal és teljes életművükkel Erdély és a magyar kultúra rangját emelik egyetemessé Európában és szerte a világban. Az Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a 2024. évi Kriterion-koszorút Bodor Ádámnak, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar írónak ítéli oda, közölte a sajtóval a szervezet.

12 de Julho de 2024

Tulipános betűk hirdetik Kisgyőrt

A családi kézműves szaktábor és fafaragótábor idén is komplex munkát jelentett

Harminchatodik alkalommal rendezték meg Kisgyőrben a családi kézműves szaktábort és fafaragótábort, melynek ezúttal is a települést gazdagító eredménye született. A „fából faragott falu" nevéhez méltóan immár csatlakozott azon helységekhez, ahol csodás fotókat lehet készíteni annak nevével – s nem is akárhogyan.

10 de Julho de 2024

Lélekkel kapcsolódva

Lantos István hetvenöt éves

1970-ben önálló zongoraestet adott négy fiatal, főiskolai tanulmányát végző művész. A „pianista négyesfogat" – így nevezte a korabeli sajtó őket – tagjai Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Lantos István és Falvai Sándor voltak. „Eredetileg orgonista akartam lenni" – árulta el akkoriban Lantos István. – Csak a szakiskolában fordultam a zongora felé, mert megértettem, hogy a zongorában sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek." Hetvenötödik születésnapján köszöntjük Lantos Istvánt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját.

10 de Julho de 2024

A zsebből is mozgókép folyik

Beszélgetés Bicskei Zoltánnal

Mindig örömhír, ha egy új vajdasági magyar film van születőben, és most ez történik. Bicskei Zoltán filmrendező, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a napokban kezdi forgatni Bolondmese című tévéfilmjét. Szerda Zsófia interjúja a kultúra.hu-n jelent meg.

9 de Julho de 2024

Kalocsai Művészetek Éjszakája

Ötödik alkalommal rendezték meg az összművészeti találkozót

Kovács László fazekasmester kalocsai Fazekas Alkotóháza idén már ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit egy összművészeti fesztivál alkalmából. A helyi Művészetek Éjszakája programjain a legkülönbözőbb művészeti ágak képviseltették magukat egy-egy alkotással. Az installáció maga az udvar, valamint az udvarban található minden lehetőség (farakás, különféle építmények) amire kitehetik alkotásaikat a résztvevők.

9 de Julho de 2024

Lezárult Schrammel Imre naplóinak digitalizálása

A naplók tudományos feldolgozását a szombathelyi Savaria Múzeum végzi

Schrammel Imre keramikusművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja 1984 októberétől vezet rendszeresen naplót. A lezárt harmincöt kötetet az MMA támogatásával a szombathelyi Savaria Múzeum megbízásából a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára digitalizálta.

9 de Julho de 2024

Egyedülálló épület, érzékeny szimbolika

Elkészült az OSZK Archivális Raktára Piliscsabán

Hamarosan felavatják az Országos Széchenyi Könyvtár Archivális Raktárát Piliscsabán. A Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az MMA elnöke és a TSPC tervei alapján megvalósult, könyvet formázó épület központi eleme a falevél erezetét formázó perforált záróelem, de szimbolikájában szerepet kap a fafeldolgozás folyamata, a modern nyomtatás és a makoveczi örökség is.

8 de Julho de 2024

Gulyás Gyula 80 éves

Pódiumbeszélgetéssel köszöntötték születésnapja alkalmából Gulyás Gyulát a Vigadóban 

Június 27-én töltötte be nyolcvanadik életévét Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész, aki 2006 és 2011 között a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet tagja volt, 2011-től pedig az MMA rendes tagja. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetéssel köszöntötte az ünnepeltet.

5 de Julho de 2024

Agyagba oltott szerelmek

Fazekas kiállítás a nulladik kilométerkőnél

2024. július 4-én a Ráth Lépcső Galériában nyílt meg az a kiállítás, melyen az érdeklődők mások mellett Kovács László fazekasmester, az MMA levelező tagja és két MMA-ösztöndíjas, Madár Helga és Albert Attila fazekasok munkáit tekinthetik meg. A tárlatot Kósa Klára keramikus, érdemes művész, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Közreműködött Szerényi Béla népzenész, az MMA rendes tagja. Az ünnepi eseményt Richly Gábor, az MMA főtitkára is megtisztelte jelenlétével. 

5 de Julho de 2024

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar kapta idén a Balassa Sándor-díjat

Botvay Károly alapító művészeti vezető egy megfúrt versenyről, inspirációkról és szakmai elismerésekről
 
A Zeneakadémia Alapítvány kuratóriuma a Budapesti Vonósok Kamarazenekarnak ítélte a Balassa Sándor-díjat – jelentette be Balassa Mariann, a zeneszerző özvegye 2024. június 29-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanévzáró ünnepségén. A kamaraegyüttes 27. alkalommal rendezi meg a Haydn fesztivált, amelynek negyedik éve Pápa városa és az Esterházy-kastély ad otthont. 2024. július 12-én Sárközy Lajos hegedűművész, július 13-án a Győri Ütőegyüttes, július 14-én pedig Csáki András gitárművész lesz a Budapesti Vonósok partnere.

3 de Julho de 2024
Último
// ]]>