2023. október 11. | 18:00 – Őszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves művészek előadásában.

2023. október 4. ǀ 18:00 – A Fehéringes közmagyar ǀ Beszélgetések Kányádi Sándorral című kötet bemutatója

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Csoóri Sándor Társaság szervezésében megvalósuló esten vendég: Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA rendes tagja, a kötet szerkesztője.

2023. szeptember 26. ǀ 11:00 – Fénytörés KABAY75 - retrospektív vetítéssorozat ǀ sajtótájékoztató

Kabay Barna filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja 75. születésnapja alkalmából Fénytörés KABAY75 címmel retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Cinema MOM-ban október 5. és 12. között, ahol hét filmjét vetítik. Itt tartják továbbá legújabb, Petényi Katalin filmrendező, forgatókönyvíró, művészettörténész, az MMA rendes tagjával közös filmjének ősbemutatóját.

2023. szeptember 24. | 17:30 – Oláh János: Kenyérpusztítók

Felolvasószínház, abszurd játék egy felvonásban a SZÓ • SZÍN • JÁTÉK előadás-sorozat keretében a Pesti Vigadóban. A darabot a 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, az MMA néhai tagja emlékére viszik színpadra, jeles színművészek közreműködésével. Az előadáson szerepel többek között Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja is.

2023. szeptember 23-24. – „Minden, ami művészet" | Az MMA Veszprémi Munkacsoportjának bemutatkozó összművészeti konferenciája

Az MMA Veszprémi Munkacsoportja „Minden, ami művészet" címmel bemutatkozó összművészeti konferenciát szervez. A kétnapos rendezvényen számos akadémikus munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A konferencia ideje alatt az MMA Kiadó könyvei is megtekinthetők lesznek.

2023. szeptember 22. | 17:00 – Dráma a kertben | Geszler Mária Garzuly kiállítása

A Savaria Múzeumban mutatják be Geszler Mária Garzuly Dráma a kertben című kiállítását. A megnyitón köszöntőt mond többek közt Richly Gábor, az MMA főtitkára. A kiállítás kurátora: Strohner Márton tervezőművész.

A kiállítás megtekinthető 2024. május 19-ig.

2023. szeptember 21. ǀ 17:30 – Keresztes Dóra és Orosz István ǀ kiállítás

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek, az MMA rendes tagjai kiállítása nyílik meg Kecskeméten.

2023. szeptember 20. ǀ 17:00 – KÍSÉRLET 1970 - egy nemzedék betiltott névjegye ǀ könyvbemutató

Az Írók Alapítványa-Széphalom Könyvműhely és a Magyar Írószövetség könyvbemutatója a Benczúr Házban. Közreműködik a kötet szerkesztője, Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja.

2023. szeptember 20. | 10:00 – Grendel Lajos-emlékkonferencia

Idén 75 éve született és öt éve ment el Grendel Lajos (1948-2018) szlovákiai magyar író, egyike annak a kevés alkotónak, akik a felvidéki magyar irodalmat regionális jelentősége fölé emelték. Eredeti látásmódja, fanyar iróniája, gondolkodásmódja, stílusa összetéveszthetetlen.

2023. szeptember 19. ǀ 18:00 – A temesvári papnevelde építészeti története ǀ könyvbemutató

Dr. Zombori István, szegedi történész, muzeológus, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szakmai vezetője az MMA támogatásával írta meg a Bánság keresztény életében meghatározó szereppel bíró, Temesvári papnevelde építészeti történetét. A kötetet előbb Szegeden, majd Temesváron mutatják be. 

2023. szeptember 17. | 18:30 – Tölts világosságot szívünkbe, Uram! | Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje Dávid Katalin 100. születésnapja alkalmából

Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjas művészettörténész, művészeti író, az MMA rendes tagjának 100. születésnapja alkalmából Klukon Edit és Ránki Dezső, az MMA rendes tagja koncertezik a Pesti Vigadóban.
 
 

2023. szeptember 16. – november 19. – STAFÉTA | A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának kiállítása

Az MMA azzal a szándékkal szervez „bemutatkozó" tárlatot tagjai számára, hogy a nagyközönség fogalmat alkothasson az elmúlt egy évtized iparművészeti és tervezőművészeti intézményes keretek változásáról. A kiállítás előzménye a 2014-ben megrendezett NÉV–JEGY című kiállítás, amelynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont. A 2023-as kiállítás célja az eltelt időszak eseményeinek és személyi összetételében bekövetkezett alakulásoknak nyomon követése.

2023. szeptember 16. | 15:00 – Amor Vitae | könyvbemutató

Móser Zoltán fotóművész, az MMA rendes tagja albumának bemutatója az Ars Sacra Fesztivál | 2023 keretében. Az albumról szóló beszélgetést az MMA Kiadó vezetője, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA rendes tagja moderálja.

2023. szeptember 14. – Térfoglalás | VI. Szobrász Biennálé

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében Térfoglalás címmel nyílik meg a VI. Szobrász Biennálé Szentendrén, a MANK Galériában és kertjében.

2023. szeptember 13. | 18:00 – Máthé Tibor 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 80. születésnapja alkalmából köszönti Máthé Tibor Kossuth-, Magyarország Érdemes Művésze és Balázs Béla-díjas operatőrt.  

2023. szeptember 10. | 19:30 – Magyar Dal Napja

A 2008-ban, Presser Gábor ötlete nyomán útnak indult kezdeményezéshez 2016-ban csatlakozott az MMA Zeneművészeti Tagozata, ráirányítva a figyelmet a kortárs versmegzenésítésekre, lehetőséget adva ezzel egyben az előadóknak is, repertoárjuk bővítésére.
Műsorvezető: Becze Szilvia

2023. szeptember 8. – november 5. – Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai IX.

A kamaratárlat a 2021-2022. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Babinszky Csilla, Imre Mariann, Katona Zoltán és Kotormán Norbert képzőművészek, a köztestület 2021. évi életút-díjával kitüntetett Csorba Simon László képzőművész és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, továbbá Eszik Alajos és Rónai Péter képzőművészek, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2021. évi díjazottjainak munkáit mutatja be.

2023. szeptember 8. – Homo Inhumanus | Gaál József egyéni kiállítása

A Damjanich János Múzeum szervezésében nyílik meg Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, az MMA rendes tagja egyéni kiállítása a Szolnoki Galériában.

2023. szeptember 7. - október 29. – Lélekjelenlét | Rudolf Mihály építész és útitársai tárlata

A kiállítás célja Rudolf Mihály építész, akadémikus munkásságának bemutatása. Egy építész életút felvetítése, melyet a történelmi korokon átívelő terek és formák megragadása jellemez, és nem a kortárs trendek, a korszerű anyaghasználat, az időről időre letűnő divatszavak és szlogenek.

// ]]>