2022. június 16. | 19:30 – Trianon-emlékkoncert | A Szent István Filharmonikusok hangversenye

Trianon keserű és mindmáig fájó emlékére a Szent István Filharmonikusok adnak hangversenyt a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében a Pesti Vigadó Dísztermében, vezényel: Záborszky Kálmán Liszt-díjas érdemes művész, az MMA rendes tagja.

2022. június 11–12. – A magyar hegedű ünnepe

Június második hétvégéjén a Pesti Vigadó ad otthont az immár másfél évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozatnak, a magyar hegedű ünnepének. A kétnapos rendezvény gazdag összművészeti programmal várja a látogatókat. Középpontban áll a mai vonós hangszerkészítő műhelyek új alkotásainak bemutatása. Az ifjú hegedűs tehetségek mellett, a régmúlt nagy mestereit is megidézzük, ősbemutatókkal lepjük meg a közönséget. A képzőművészeti kiállítás szintén tartogat meglepetéseket.

2022. május 27. – augusztus 28. – Üzenet | Az MMA képzőművész köztestületi tagjainak kiállítása

A Magyar Művészeti Akadémia képzőművész köztestületi tagjai számára rendezett kiállításnak a hívó szava: az Üzenet. A szándékosan széleskörűen megfogalmazott mottó, a jelentésrétegek határtalanul óriási lehetősége, a téma sokféle értelmezésére ad módot. Ha eltekintünk az elsődleges, konkrét olvasatoktól, amely a továbbított információ tartalmáról szól, akkor az átvitt értelem kapcsán, minden művészi alkotás mondanivalója üzenet, amely a létrehozó szándéka szerint a műalkotás eszközeivel átadott eszmei summázat. A művészet megjelenítő erejével az általában láthatatlannak valamilyen láthatóval történő reprezentálása.

2022. május 26. | 17:30 – Építészklub | filmvetítés

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit az óbudai Makovecz Szalonban. A májusi programban az Otthon csak másképp című dokumentumfilmet vetítik, amit pódiumbeszélgetés követ Hörcher Gábor filmrendező, Kozma Zsuzsanna építész, a ház tervezője, Csongár Gergely és Richter Flóra, a ház építtetői közreműködésével. A beszélgetést Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja moderálja. | meghívó

2022. május 26. | 16:00 – Albert Gábor író emléktáblájának avatása

Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emléktáblájának avatása a Budapest II. kerület Bimbó utca 3. sz. háznál. Az MMA képviseletében Juhász Judit, az írótársak nevében Ács Margit emlékezik. Közerműködik Oberfrank Pál színművész. Az emléktábla Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása.

2022. május 23. | 17:00 – Élőfolyóirat | Veres Péter ma

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (VIII. évfolyam, 2. szám), amit Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetője nyit meg. A kerekasztal-beszélgetést Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, az MMA rendes tagja vezeti. | meghívó

2022. május 19. | 14:00 – Irodalmi teadélután Gion Nándor emlékére

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság irodalmi teadélutánja a húsz éve elhunyt Gion Nándor József Attila- és Márai-díjas vajdasági magyar íróra, az az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékezik Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja Gion Nándor, a Délvidék krónikása című előadásával.

2022. május 18. – július 28. – Meteoritok és egyéb költemények | Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

Geszler Mária Kossuth-díjas keramikus, az MMA tagja elképzelése, hogy a kultúra egy folytonosan, önmagába visszaforduló folyamat, a művészetben nincs evolúció, korok változnak, a történelem kereke forog, de az emberi érzések, sorsok, gondolatok örök érvényűek. Így magát egy lépcsőfoknak érzi a művészet lépcsőházában, támaszkodik a múlt eredményeire, és boldogan választ, hív meg vendégül nyolc fiatalabb kollegát – Fusz György, Strohner Márton, Szabó Ádám Csaba, Kungl György, Kontor Enikő, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, Kemény Péter keramikus művészeket – a Pesti Vigadó-beli kiállításra, hogy együtt ünnepeljenek. A kiállítás címe: Meteoritok és egyéb költemények, utalva ezekre az égi tüneményekre és kövekre, de egyben a tehetséges emberek, alkotók létezésére.

2022. május 18. | 18:00 – Magyar Művészet lapbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia lapjának (X. évfolyam, 3. szám) bemutatója az MMA művészeti szakkönyvtárában, a Pesti Vigadóban. Közreműködnek: Stamler Ábel vallástudós, Földváry Miklós István liturgiatörténész, Falusi Márton főszerkesztő és Sturm László főszerkesztő-helyettes. | meghívó

2022. május 18–28. – Héttorony Fesztivál | világzenei koncertek Makovecz Imre tereiben

A Héttorony Fesztivál a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre építész, az MMA alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnöke tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálára a már megszokott novemberi időpontban kerül sor. Helyszínek: Sárospatak, Mátészalka, Csenger, Visegrád, Szigetvár, Paks, Temesvár és Kolozsvár. Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor. A rendezvényt idén is támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2022. május 16. | 19:30 – Sütő András: A gyertya könnye

In memoriam Sütő András

A Kincses Elemér rendezte Sütő András: A gyertya könnye című kétszereplős – Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina – dramatikus játékban kizárólag Sütő András gondolatai, szövegei, történetei alapján két generáció csap össze, vitatkozik, gondolkodik és ért végül egyet a nemzeti identitás kérdésében. Az író gondolatainak rendkívül nagy aktualitása van újra, erről most mindenki meggyőződhet a Pesti Vigadó Szó–szín–játék előadássorozatában színpadra kerülő műből.

2022. május 16. | 18:00 – Művészek a kamera fókuszában | kiállítás Kolozsváron

A Magyar Művészeti Akadémia, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a kolozsvári Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeummal együttműködve magyar fotósok és filmesek fényképeiből mutat be kiállítást. A megnyitón köszöntőt mond Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja. | meghívó

2022. május 16. | 10:00 – A II. világháború kulturális emlékezete | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének konferenciája a második világháború társadalmi-kulturális, művészeti feldolgozásáról a Pesti Vigadóban. | A programfüzet itt tölthető le.

2022. május 11. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának hagyományos Tavaszi Irodalmi Gáláján Fekete J. József, Füzesi Magda, Kodolányi Gyula és Nagy Gábor, az MMA rendes tagjai, Lövétei Lázár László, az MMA levelező tagja, Lászlóffy Aladár és Sütő András, az MMA posztumusz tiszteleti tagjai, valamint Kassák Lajos és Nemes Nagy Ágnes műveiből készült új vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves színművészek: Oberfrank Pál és Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagjai, valamint Hűvösvölgyi Ildikó, Újhelyi Kinga, és Lux Ádám színművészek előadásában. Közreműködik a Hungarian FolkEmbassy.

2022. május 11. | 18:00 – Hitel-est

A MOM Kulturális Központban mutatják be Papp Endre Cs. Szabó Lászlóról írt monográfiáját, ami a közelmúltban jelent meg az MMA Kiadó gondozásában. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2022. május 11-13. – Kilencedik Savaria Filmszemle

Hetven alkotással neveztek az idei, kilencedik Savaria Filmszemlére, amelyet építészet, formatervezés és kulturális örökség kategóriában hirdettek meg, és május 11–13. között rendeznek Szombathelyen. A szemlét idén is – ahogy indulása óta minden évben – támogatja a Magyar Művészeti Akadémia. | meghívó

2022. május 10. | 18:00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Ternovszky Béla rajzfilmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében (Sinkovits Imre Kamaraszínpad) ezúttal a friss Kossuth-díjas Ternovszky Béla rajzfilmrendezőről, az MMA levelező tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2022. május 10. | 17:00 – Harag György-emlékév vándorkiállítása Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgy életműkiállítás-megnyitója, amely része a Harag György-emlékév 2020 programsorozatnak. A kiállítás a korszakalkotó színházi rendező, Harag György életművét mutatja be az általa rendezett fontosabb színházi bemutatók fotóival, archív anyagokkal, baráti levelekkel. A vándorkiállítás ez alkalommal Sepsiszentgyörgyre érkezik, ahol a rendező egy korai, 1961-es rendezésére is emlékeznek. | meghívó

2022. május 8. | 16:00 – A Budapesti Monteverdi Kórus jubileumi hangversenye

Ünnepre készül az 50 éves Budapesti Monteverdi Kórus. A Jubileumi hangverseny és kórustalálkozó alkalmával fölelevenítik a sikeres fél évszázad muzsikáját, emlékeit, barátságait. A kórus alapító karnagya Kollár Éva, az MMA rendes tagja. | meghívó

2022. május 6. | 19:00 – 70 év hetven percben – Nógrádi Péter szerzői estje

Nógrádi Péter zeneszerző, az MMA rendes tagja szerzői estje a Vakok Iskolájában. A rendezvény jótékonysági hangverseny az ukrajnai humanitárius katasztrófa kárvallottjaiért. | meghívó

// ]]>