Kocsár Miklós (1933–2019) (Fotó: Lugosi Lugo László / MMA)

Elhunyt Kocsár Miklós zeneszerző, a nemzet művésze

86. életévében – 2019. augusztus 29-én – elhunyt Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kocsár Miklós a 20. századi nagy magyar kórushagyomány örökségének egyik legméltóbb képviselője volt, műveit rendkívüli szuggesztivitással alkotta, zeneköltői munkássága kiemelkedő. Művei között oratóriumokat, kórusműveket, dalokat, különböző hangszerre írt kamaradarabokat, zenekari darabokat, szimfonikus és versenyműveket, valamint pedagógiai műveket egyaránt találunk. Kocsár Miklóst a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Végső búcsúztatása szeptember 20-án (péntek) 14.30-kor lesz a Farkasréti temetőben. » gyászjelentés
29 de Agosto de 2019

Újra bemutatták Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című művét a Pesti Vigadóban

Napra pontosan százötven évvel az ősbemutató után, augusztus 15-én ismét bemutatták Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című művét a Pesti Vigadóban. Az előadás végén felállva, vastapssal ünnepelte a közönség a közreműködő művészeket. A produkció több fővárosi és vidéki helyszínen is látható volt.

18 de Agosto de 2015

Egy zeneóriás hitvallása és imája

Beszélgetés Marton Évával a Szent Erzsébet legendája című oratóriumról             

Liszt Ferenc két és fél órás oratóriumát, a Szent Erzsébet legendáját pontosan 150 évvel ezelőtt, 1865. augusztus 15-én mutatták be a Vigadóban. A műről és vele kapcsolatos rekonstrukciós munkálatokról kérdeztük Marton Évát, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagját.

13 de Agosto de 2015

Török fiatalok hangversenye a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott koncertet 2015. augusztus 8-án este a Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban. A 2007-ben alapított közel száztagú együttes 16–22 év közötti fitalokból áll, és számos nagysikerű hangversenyt tudhat a háta mögött Európa-szerte.

10 de Agosto de 2015

Egy Liszt-legenda újjászületése

Sajtótájékoztató a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban

2015. augusztus 15-én, napra pontosan 150 évvel az ősbemutatót követően, ugyanazon helyszínen – a Pesti Vigadóban – a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és programjaként ismét magyarul szólal meg Liszt nagyszabású remekműve, a Szent Erzsébet legendája. Az előadás előtti héten az MMA sajtótájékoztatón ismertette a produkció megszületésének részleteit.

6 de Agosto de 2015

Liszt: Szent Erzsébet legendája

Az ősbemutató rekonstruált előadása a Pesti Vigadóban

Liszt Ferenc 150 évvel ezelőtt mutatta be hat képbe komponált, háromórás oratóriumát a Vigadóban, melyet saját maga vezényelt. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére írt mű szövegkönyvét – Otto Roquette librettóját – Ábrányi Kornél fordította magyarra. Később a német változat vált ismertté, de ez volt a mű ősbemutatója, mely most újra megelevenedik – és több fővárosi és vidéki helyszínen is látható/hallható lesz.

Kövesse interneten élőben streamen az előadást a fidelio.hu és a szinhaz.hu portálokon!

28 de Julho de 2015
Primeiro Último