Baráti Kristóf és Várdai István

New York után újra a Müpa-ban

Baráti Kristóf hegedűművész januári Carnegie Hallban adott szólóestje után április 8-án a Művészetek Palotájában koncertezik. Baráti olyan világhírű külföldi és magyar vendégművészeket hívott meg a produkcióba, mint Kim Kashkashian Jean-Efflam Bavouzet és Várdai István. 

Műsorának nyitódarabja, a new yorki előadáshoz hasonlóan Johann Sebastian Bach d-moll partitája lesz, amelyet Yehudi Menuhin a valaha létrehozott legtökéletesebb zenei „építménynek" nevezett. Ezt követően Beethoven D-dúr triója (op. 70, no. 1) csendül fel, majd Bohuslav Martinů hegedűre és brácsára írt Három madrigálja következik. A koncert záró darabja Gabriel Fauré egyik legismertebb műve az I. (c-moll) zongoranégyes.
A Müpa-ban immár hagyománnyá vált az, hogy a kiemelkedő magyar muzsikusok világhírű külföldi pályatársakat látnak vendégül. A Kossuth-díjas hegedűművész tavaly Enrico Pace társaságában lépett fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumán.
Baráti (1979) vendégei idén is világklasszisok: Kim Kashkashian (1952), korunk egyik legnagyobb brácsaművésze, a kiváló Debussy-játékos, Jean-Efflam Bavouzet (1962), akit Solti György utolsó nagy felfedezettjének tartanak és a Liszt-díjas csellista Várdai István (1985), számos nemzetközi megmérettetés - legutóbb a rangos müncheni ARD-verseny – győztese.
Baráti és Várdai nem csupán a pódiumon dolgozik együtt. A következő négy évben művészeti vezetőként közösen irányítják Magyarország egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját, a Kaposfestet. 
 
Forrás: MTI, fidelio.hu
8 de Abril de 2015  |  baráti kristóf