fotó: Emmer László

Marton Éva kitüntetése és mesterkurzusai 2019-ben

Prof. em. Ks. Marton Éva, a Nemzet Művésze és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Washingtonban lévő John F. Kennedy Center for the Performing Arts (John F. Kennedy Központ az Előadóművészetért) nemzetközi bizottságának (KCICA) kitüntetésében részesült eddigi munkásságáért. A Gold Medal in the Arts (Művészeti Aranyérem) nevű díj átadására 2019. június 18-án – véletlen egybeesés folytán – a művésznő születésnapján kerül sor a budapesti amerikai nagykövetségen. Marton Éva két alkalommal is nagy sikerrel lépett fel a Kennedy Központban, egyszer Turandot-ként és valamivel később Elektraként. Továbbá itt lépett fel Magyarország Millenniumi Gálakoncertjén is.
Noha a művésznő már visszavonult, idén is rendkívül aktív. 2019. március 7. és 9. között a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán az egyetem díszdoktoraként tartotta meg szinte már rendszeres mesterkurzusát harminc hallgató részére a Liszt Ferenc kamarateremben, valamint a Fricsay Ferenc hangversenyteremben. Művészi életpályája is kötődik Szegedhez; a Szabadtéri Játékokon először 1969-ben énekelt. Kodály Zoltán Háry Jánosában Mária Lujza, majd 2006-ban Erkel Ferenc Bánk bánjában Gertrudis szerepét alakította.
Marton Éva akadémikus asszony ez évi első külföldi mesterkurzusát Oroszországban tartotta. 2019 áprilisában a moszkvai Bolshoi Színház Igazgatóságának meghívására utazott Moszkvába, és egy emelt szintű, posztgraduális mesterkurzust tartott tizenhét kiválasztott fiatal, kezdő énekesnek. Marton Éva 1971-ben énekelt a moszkvai Nagyszínházban. Puccini Manon Lescaut-jában Manont, Monteverdi művében, a Poppea megkoronázásában pedig Virtu szerepét alakította.
A művésznő július elején a Liceu Színház igazgatóságának meghívására utazik Barcelonába, ahol szintén egy emelt szintű, posztgraduális mesterkurzust tart, főként a különböző célszerű technikai megoldások jelentőségéről és ezek alkalmazásáról a gyakorlatban. A színházhoz és a barcelonai közönséghez több évtizedes kapcsolat fűzi. Huszonöt éves barcelonai működése alatt tizenkét főszerepet énekelt, néhányat több alkalommal is. Munkásságát 2009-ben a Gold Medalion kitüntetéssel jutalmazták.
2019. szeptember 6. és 13. között Marton Éva immár ötödik alkalommal lesz tagja az Elena Obraztsova Énekverseny zsűrijének. A művésznő és a 2015-ben elhunyt világhírű orosz énekesnő az operai együttműködéseiken túl barátságot ápolt egymással. Egyik emlékezetes előadásuk Hamburgban volt. A Trubadúrban együtt énekeltek Piero Cappuccillival és Franco Bonissolival, a karmester Pinchas Steinberg volt.
2019 októberében Marton Éva a tervek szerint még egy mesterkurzust tart a weimari Hochschule für Musik Franz Liszt intézményében. A kurzusról szóló tárgyalások még folyamatban vannak.

A Kennedy Központ Gold Medal in the Arts kitüntetését veszi át Marton Évával az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén Fischer Ádám, Fischer Iván, valamint Kurtág György is.
18 de Junho de 2019  |  marton éva díj opera mesterkurzus