„Szeretni az embert és küzdeni"

Bemutatták Gajdó Tamás Huszti Péterről készült monográfiáját

Több mint könyvbemutatónak, „lélekmeleg emberi pillanatoknak voltunk tanúi" – kommentálta zárszavában az estét Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezető igazgatója.
S valóban. Erről a résztvevők, Nagy Viktor, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője és két beszélgetőtársa, Huszti Péter színművész és Gajdó Tamás színháztörténész gondoskodtak. 
30 de Novembro de 2023

MADÁCH – PRÁGA

Megnyílt az országos színháztörténeti múzeum és intézet kiállítása
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében december 6-án megnyílt a Madách–Prága – A Prágai Quadriennálé a felvonulástól az önálló téralkotás művészete felé 1967–2023 című kiállítás a Pesti Vigadóban. Köszöntőt mondott Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke. A tárlatot megnyitotta Rátkai Erzsébet jelmeztervező, Jászai Mari-díjas és Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész, az MMA rendes tagja, valamint Horesnyi Balázs díszlettervező, Jászai Mari-díjas érdemes művész, az MMA levelező tagja.  Közreműködtek: Selmeczi György Kossuth-és Erkel-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, valamint Berkó Boglárka és Fülöp Kristóf a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

7 de Dezembro de 2023

A színházművészet kiválóságait díjazták

Az elismerő okleveleket a Makovecz utcai Akadémiai Szalonban adták át 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának ünnepségén Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész, a tagozat vezetője látta el a háznagyi teendőket. Mint elmondta, az elismerő oklevelek díjazottjainak kiválasztását széles szakmai konszenzus övezte.
 

10 de Novembro de 2023

Blaskó Péter egy különleges előadásban

A Peer Gynt feldolgozását Blaskó Borbála rendezte

Hatalmas sikerrel mutatták be október közepén a Nemzeti Színházban a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán című darabot, mely Henrik Ibsen drámája alapján, Áprily Lajos fordításának felhasználásával készült. A főszerepben Blaskó Pétert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Nemzet Művészét, az MMA rendes tagját láthatja a közönség.

2 de Novembro de 2023

Petőfi és Tóth József jelképes találkozása

Szoboravatás a szentesi színházi évadnyitón

Szoboravatóval, kiállítással és színházi előadással nyitotta meg harmadik évadát a szentesi Tóth József Színház, melyet a teátrumot üzemeltető Békéscsabai Jókai Színház Szentes nagy szülöttének, a 19. századi magyar színjásztás meghatározó alakjának ajánlott. 

24 de Outubro de 2023

Van-e, lesz-e jövője a vidéki operajátszásnak?

Konferencia a Walter Rózsi-villában

Az MMA Színházművészeti Tagozata által szervezett tanácskozás minden felszólalója egyetértett abban, hogy a műfaj régóta komoly problémákkal küzd.
Nagy Viktor rendező, a tagozat vezetője bevezetőjében elmondta, jogosan kongatják a vészharangot sokan a műfaj képviselői közül, hiszen az 1970-es évektől az 1990-es évekig tartó fellendülést követően folyamatos hanyatlás tapasztalható, hiányzik az akarat és a koncepció, a rendszerváltás óta kialakult krónikus pénzhiány különösen is sújtja e színházi műfajt. 

18 de Outubro de 2023
Último