Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös vállalkozásának második összeállítása, a Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946 című hangoskönyv. Már a Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című kiadvány bemutatásakor jelezték a készítők, hogy az anyag bőséges, így lesz folytatás. Most pedig elkészült és egyelőre CD hordozón áll rendelkezésre a századelő, a 20. század első felének írásait, színművészek visszaemlékezéseit, naplótöredékeit egybegyűjtő különleges hanganyag.
2 de Novembro de 2020

„PályaStart" Rost Andreával

ÖSSZETETT MESTERKURZUSON KÉPZIK ŐSSZEL A JÖVŐ OPERASZTÁRJAIT
A Rost Andrea Művészeti Alapítvány kuratóriumának fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek, a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, fesztiválokon nem csupán magyarországi, de nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Az alapítvány szeptember 26-a és október 2-a között rendezi meg a PályaStart Mesterkurzust, mely többek között a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre. 

18 de Maio de 2022

Jánoskúti Márta köszöntése

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából április 28-án a Pesti Vigadóban köszöntötték Jánoskúti Márta Kossuth-díjas jelmeztervezőt, akadémikust, a nemzet művészét, akivel a rendezvényen a népes közönség előtt dr. Szigeti Gábor színháztörténész, író, egyetemi tanár beszélgetett. Az ünnepségen részleteket játszottak be a művész portréfilmjéből, melyben a már elhunyt Marton László rendező kiemelte, hogy nagyon szeretett Jánoskúti Mártával a Vígszínházban együtt dolgozni, mivel „egységben gondolkodik, szinte költészet van a jelmeztervezői tevékenységében".

29 de Abril de 2022

Megnyílt a felújított Operaház

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra 2022. március 12-én a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete. A műemlék felújítását a kormányzat finanszírozta, a 138 esztendős épület megújításában a tervezést a Zoboki Gábor által vezetett Zoboki Építésziroda végezte. Az átfogó rekonstrukció után megújult Operaház ötnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit. A nyitógálát megelőzően már tartottak diákpremiereket, majd vasárnap Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozatával, hétfőn MacMillan Mayerling című balettjével várták a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők a felújított Ybl-remekművel.

16 de Março de 2022

Rátóti Zoltán lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök 2022. január 31-én a Sándor-palotában a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorává nevezte ki Rátóti Zoltánt. A Jászai Mari-díjas színművész kinevezését mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa, mind a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma támogatta. Rátóti Zoltán színész, rendező, érdemes és kiváló művész jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, illetve a Nemzeti Színháznak is tagja, emellett az SZFE-n Szarvas József, a prózai színész osztály vezetőjének segítője.

1 de Fevereiro de 2022

Színháztörténeti tárlat nyílt Magyarkanizsán

A Regionális Kreatív Műhely szervezésében nyílt meg december 11-én a DÉLVIDÉKI SZINHÁZAK című kiállítás Magyarkanizsán a Dobó Tihamér képtárban (Fő tér 9.). A régióban immár évszázadokon átnyúló magyar színjátszási tevékenységet és színházi világot bemutató tablókiállítást a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata kezdeményezte. Létrejöttéhez az MMA és számos más intézmény, magánszemély mellett többek között Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja is segítséget nyújtott. Az eseményen Bicskei István színművész az MMA Színházművészeti Tagozatának elismerő oklevelét is átvehette.

13 de Dezembro de 2021
Último