Fotó: www.kalakafesztival.hu

Keleti szél - VENTS d' EST – Montanaro és barátai koncert Visegrádon

A neves francia muzsikus, Miquéu Montanaro a VENTS d' EST (Keleti szél) elnevezésű etnikai ihletésű színpadi produkcióval lép fel zenész barátaival július 30-án 21 órakor Visegrádon, a Rendezvénytéren.  A koncerten más előadók mellett fellép az Eredics Gábor vezette Vujicsics Együttes, Écsi Gyöngyi mesemondó, és a Régimese zenekar. Az eseményről Eredics Gábort, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját kérdeztük. 
„Amit Miquéu Montanaro létrehozott, nem csak etnikai párbeszéd, hanem egyben műfaji és korokat is átívelő zenei folyamat" – vallja Eredics Gábor, a 30 éves Vujicsics Együttes vezetője.  

- Honnan az ismeretség Miquéu Montanaroval?

- Miquéu Montanaroval közel negyven éves a kapcsolatunk. Ő egy modern trubadúr, aki a saját népe kultúráját terjeszti a világban, miközben szeretne megismerni minden más zenei kultúrát is. Magyar a felesége és remekül beszéli a nyelvünket.

- Mit érdemes tudni a VENTS d' EST (Keleti szél) elnevezésű együttesről?

- Az általa megalapított VENTS d' EST (Keleti szél) világzenei együttes a Szabados György zongoraművésszel való együttzenéléséből nőtte ki magát. Akkoriban még nem létezett a világzene, mint kategória, tehát ilyen értelemben ez a formáció megelőzte a korát. Az együttesben a különböző kultúrák zenészei nagyszerűen szót értenek egymással. Könnyű az együttműködés, csak nyitottnak kell lenni hozzá, és tisztelni kell a másik kultúráját.       

- A Vujicsics Együttes hogyan került kapcsolatba Miquéu Montanaroval?

- A Vujicsics együttes kezdettől fogva alapzenekara volt a VENTS d' EST-nek, ahol a közelmúltban elhunyt Kobzos Kiss Tamás is zenélt, aki nagyon fontos szólistája volt a formációnak. A visegrádi fellépésen a Régimese nevezetű formáció fogja biztosítani a magyar zenekari hangzást. Egyébként rengeteg szólista lépett már fel velünk, köztük Ökrös Csaba, valamint Miquéu fia, Montanaro Baltazar is sokszor részese a közös zenélésünknek.
29 de Julho de 2016