GÁLHIDY PÉTER: Helyzet (2019, bronz, 19×29×25 cm, fotó: Juhász Tamás)

Departure – képzőművész ösztöndíjasok kiállítása

A Magyar Művészet Akadémia 2018-ban indította el három évre szóló, jelentős összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázati programját. A pályázatot alkotók, előadóművészek, valamint művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó kutatók nyerhetik el. A most látható tárlat az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2018–2021. évi végzős képzőművészeinek kiállítása a Pesti Vigadóban, ami március 18. és május 8-a között tekinthető meg a Vigadó Galéria VI. szinti kiállítótermében. A kiállító művészek: Balanyi Zoltán, Csomortáni Gál László, Erdélyi Gábor, Erős Apolka, Gálhidy Péter, Bódi Barbara, Incze Mózes, iski Kocsis Tibor, Kondor Attila, Menasági Péter, Monori Sebestyén, Részegh Botond, Szabó Ábel, Szász Sándor, Verebics Ágnes.
17 de Março de 2022

Ösztöndíjasok kiállításai

Május 8-ig látogatható a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítótermeiben Departure, valamint Stimulus címmel az a két művészeti „testvérkiállítás", ahol az MMA korábbi ösztöndíjasainak, képzőművészek és iparművészek alkotásai tekinthetők meg. A tárlatok hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia – a hazai művészeti életbe egyre jobban beágyazodó – ösztöndíjprogramjának végzős mentoráltjainak nyújt lehetőséget, hogy számot adjanak hároméves művészeti tevékenységükről és a közvélemény előtt is felmutassák annak „gyümölcseit". A kiállítások vegyes és izgalmas képet mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az alkotások, festmények, installációk, szobrok, illetve design tárgyak között nézelődve minden látogató találhat olyan művet, amely megszólítja.

27 de Abril de 2022

Somogyi Győző hősei

Somogyi Győző festő- és grafikusművész, akadémikus, a nemzet művésze Magyar hősök arcképcsarnoka című nagyszabású képzőművészeti kiállítása nyílt meg március 8-án, és négy hónapon keresztül, július 31-ig látható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, ahol jeles magyar személyiségek portréit mutatja be a Székely Nemzeti Múzeum. A történelmi arcképcsarnok száz magyar hadtörténeti személy portréjának gyűjteménye, amely Attila hun királytól Maléter Pál ezredesig azon hősöknek kíván emléket állítani, akik történelmünk során a hazát védelmezték. A tárlat kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, támogatója többek között a Magyar Művészeti Akadémia. 

12 de Abril de 2022

Somogyi Győző művei Varsóban

Az idén nyolcvan esztendős Somogyi Győző alkotásaiból nyílt kiállítás Varsóban március 31-én a Királyi Łazienki Múzeumban. A június végéig látható tárlat mintegy félszáz festmény, egyedi és sokszorosított grafika, valamint számos illusztrált könyv és alkalmi nyomtatvány segítségével igyekszik felvázolni az MMA rendes tagja, a nemzet művésze munkásságát a hadtörténeti tárgyú ábrázolásoktól a tájképeken és csendéleteken át a portrékig.

1 de Abril de 2022

Kinek a pokla ma Dante Pokla?

Képzőművészek emlékező kiállítása a Pesti Vigadóban

Az eredetileg 2021 őszén a Római Magyar Akadé­mi­án, a Dante halálának hétszázadik évfordulójáról megemlékező, olasz országos rendezvény­sorozat részét képező kiállítás az MMA négy művészétől válogat olyan munkákat, amelyek a legnagyobb olasz költő leghíresebb művével, az Isteni színjátékkal, annak is Pokol énekével erős szellemi-művészi rokonságot mutatnak. Nem Dante-illusztrációkról, nem Dante teológiai poklát megjele­nítő képekről van tehát szó, hanem a XX–XXI. századi ember földi poklának művészi feldolgozá­sá­ról.

22 de Fevereiro de 2022

Elhunyt Benedek György festő- és szobrászművész

2022. január 29-én, életének 88. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Benedek György, Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész, Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Benedek György festőként és szobrászként is jeles, kitűnő portretista volt. Nevezetesek grafikái, freskói is, de a nyolcvanas években a festészetről a szobrászatra váltott. Köztéri művei – portré- és monumentális szobrai, szakrális domborművei – Budapest mellett az országos számos településén (Kalocsán, Fonyódon, Derecskén, Balatonfüreden stb.) fellelhetők. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

30 de Janeiro de 2022
Último