Regionális kulturális seregszemle Veszprémben

Minden, ami művészet címmel rendezett összművészeti, mindenki által látogatható konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Veszprémi Regionális Munkacsoportja. A munkacsoport elnöke, Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató elmondta, fontos cél a regionális kulturális élet bemutatása, hiszen az MMA központja ugyan Budapesten van, de a tagsága a Kárpát-medencében él.
A Veszprém vármegyei Napló kérdésére az eseményen úgy fogalmazott, hogy nagyon gazdag, tartalmas a napokat terveztek. Amikor összeállítottuk, akkor azokat az embereket, akik most ebbe a művészeti regionális munkacsoportba, az akadémiához tartoznak, megpróbáltuk valamilyen módon bevonni. Most, amikor megszólal maga a lélek, meg a művészeti alkotó és az alkotás, akkor ez az egész fölragyog és teljessé válik – tette hozzá Oberfrank Pál. A mindenki számára ingyenesen látogatható konferenciáról úgy fogalmazott: nagyon fontos az, hogy a munkacsoportban egyéniségek is vannak, akik önmagukban alkotnak. – Őket kellett rábírni arra, hogy adott pillanatban egyszerre, egy helyen, egy időben ott legyünk, és összehozzunk olyan összművészeti programokat, amely az együttműködésből fakad – mutatott rá munkacsoport elnöke –, ez kihívás.

A konferencia résztvevőinek egy része a nyitó napon. 

A veszprémi munkacsoport népművészeti és képzőművészeti tagjai kiállításán többek között bemutatkozott Cakó Ferenc, az MMA rendes tagja, alkalmazott grafikus és filmrendező, és Somogyi Győző festőművész, az MMA rendes tagja. A konferencia irodalmi estjét Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító állította össze. Művei mellett elhangoztak Kovács István Széchenyi- és Jószef Attila-díjas költő, író, műfordító, az MMA elnökségi tagja, Száraz Miklós György József Attila-díjas író, az MMA rendes tagja alkotásai is. Az esten közreműködött Oberfrank Pál és Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja. Az érdeklődők megtekinthették Cakó Ferenc homokanimációját, valamint a Dobozy Borbála Liszt Ferenc-díjas csembalóművész, az MMA rendes tagjáról szóló portréfilmet.

Az irodalmi est megnyitóján. 

Az előadók között köszönthették Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténészt, az MMA rendes tagját. Az építészet iránt érdeklődőket Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, az MMA alelnöke, valamint Jankovics Tibor, Ybl Miklós-díjas építész, az MMA rendes tagja előadásaira várták. A konferencián előadást tartott Sára Ernő, Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője.
Oberfrank Pál elmondta, a konferencia után sem áll meg az élet, a következő hónapokban is találkoznak, és reményeik szerint a közönséggel is kapcsolatba kerülnek, akár az MMA kiadványai által, akár a programokon.