Lukács Sándor a MIA Klub rendezvényen

„A jó ítélet a lényeglátás művészete"

Egyéves az együttműködés a Magyar Művészeti Akadémia és az Országos Bírósági Hivatal között

„Az Ismeretlen ismerősök – avagy a magyar kultúra jeles képviselői, ahogy ritkán látjuk őket" címmel tavaly indult programsorozaton mintegy harminc művésszel találkozhatott már a közönség. Az Országos Bírósági Hivatal képzési központjában rendezett portrébeszélgetéseken a MIA Klub vendégei voltak többek között Marton Éva, Vashegyi György, Jankovics Marcell, Kiss-B. Atilla, Balázs János, Rófusz Ferenc és  Vidnyánszky Attila is. Bár a tavaszi találkozások elmaradtak, az évforduló alkalmából dr. Senyei Györgyöt, az Országos Bírósági Hivatal elnökét Kurucz Éva újságíró, a rendezvénysorozat szerkesztője és moderátora kérdezte.
– „Jog és művészet kapcsolata" – hogyan tudná megfogalmazni ennek lényegét? Miért lehet fontos a bírók számára a művészetekhez való kapcsolódás?
– Számos jogtudóst idézhetnék, akik a mai jogrendszerben is élő megállapításokat tettek, amikor a jog és a művészet mibenlétére keresték a választ. 25 évnyi ítélkező munka után úgy vélem, hogy a bírósági ítéletek – jó esetben – tág értelemben vett alkotások, szellemi alkotómunka eredményei, melyek a sztrikt jog és a művészet fontos elemeinek, a kreativitásnak és a lényeglátásnak az egybekapcsolódásából születnek. A jó ítélet a lényeglátás művészete. Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a művészeti alkotásoknak hány alkalommal adott témát a jog és az igazságszolgáltatás, gondoljunk csak Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényére vagy Victor Hugo Justitia című szénrajzára.
– A rendezvény az ország egész területén dolgozó bírók, bírósági dolgozók számára nyitott. Mi a tapasztalat, kik látogatják leginkább a programokat?
– Az Országos Bírósági Hivatal 2019 februárjában indította útjára a rendezvénysorozatot a bírósági szervezet valamennyi munkatársa számára. A Magyar Igazságügyi Akadémián, amely az esemény helyszíne is egyben, egész évben folyamatosan zajlanak – adott esetben több napos – képzések. Innen született az ötlet, hogy a képzésen résztvevők számára színvonalas, kulturális programokat kínáljunk. Természetesen a MIA Klub valamennyi – nem csupán a képzéseken részt vevő – bíró és igazságügyi alkalmazott számára látogatható, azt tapasztaljuk, hogy az érdeklődők száma egyre nő.
– Fel tudja idézni az elmúlt egy év Ön számára legkedvesebb vendégeit, pillanatait?
– A legemlékezetesebbek számomra a Lukács Sándor színművésszel és Nemcsák Károllyal, a József Attila Színház igazgatójával való kötetlen beszélgetések voltak még 2020. év elején. Elfogultan tudok csak nyilatkozni a művészekről, hiszen – azt hiszem, sokunknak – gyerekkori kedvenceim. Ezt csak megerősítette bennem a MIA Klub vendégeként a személyes találkozás, a művész urak emberközelisége, hitvallása. Bízom benne, hogy a járványügyi helyzet elmúltával számos szép pillanatnak lehetünk még részesei neves magyar művészeinkkel együtt.
25 de Maio de 2020  |  lukács sándor országos bírósági hivatal mia klub mma-obh