Tízéves a Magyar Művészet, a köztestület művészetelméleti folyóirata

Szerkesztők és szerzők részvételével, ünnepélyes keretek között mutatták be november 16-án a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészetelméleti folyóirata, a kéthavonta megjelenő Magyar Művészet idei hatodik lapszámát. Ebből az alkalomból megemlékeztek a folyóirat tízéves jubileumáról. 
16 de Novembro de 2023

Az ötéves MMA Kiadó karácsonyi újdonságai

Húsz kiadvánnyal készült karácsonyra az MMA Kiadó, amely december 12-én a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában mutatta be ünnepi kínálatát. Richly Gábor, az MMA főtitkára a sajtóbemutatón felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia öt évvel ezelőtt azért döntött saját kiadó alapítása mellett, hogy az általuk megjelentetett, hiánypótló könyvek bekerülhessenek a könyvkereskedelembe. Úgy vélte: a mai magyar kulturális életben komoly szerepük van azoknak a kiadóknak, amelyek nem pusztán piaci alapon működnek, hanem képesek arra, hogy hiánypótló kiadványokat juttassanak el az olvasókhoz.

12 de Dezembro de 2022

Forrásvidékeken

Konferencia Csete György építész és Csete Ildikó textilművész munkásságáról

Tavaly Beremenden konferencia tisztelgett a néhány éve elhunyt Csete művészházaspár előtt. Azt most egy újabb követte. A „Tulipánfák tornyán" címmel megrendezett emlékkonferencia Csete Ildikó textilművész (1940–2018) és Csete György építőművész (1937–2016) életművét idézte meg, azok jellegzetes vonásait, szemléleti alapjait járta körül. A két konferencianap létrejöttét most a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Építőművészeti Tagozata, valamint a Csete Alapítvány együttesen támogatta – újabb hajlékot keresve és találva.

1 de Dezembro de 2022

Örökhagyók, örökösök, feladatok

„Az élet végére tett PONT egyben kezdet is" – ez a Terényi Ede erdélyi zeneszerző-zenetudóstól származó idézet adta a címét a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata konferenciájának a határon túli magyar művészeti és művészetelméleti hagyatékok kezeléséről, november közepén, a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Bevezetőjében dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, akadémikus, a tagozat vezetője elmondta: a rendezvény egy tematikus konferenciasorozat része, amely a határon túli magyar művészet és művészeti kutatás kérdéseivel foglalkozik. Az MMA számára a hagyatékok gondozása kiemelt kérdés, ezért került fókuszba ezúttal éppen ez a téma.

25 de Novembro de 2022

Nyomozás a filmtörténetben

A 90-es években pályájukat ígéretesen kezdő rendezőkről, a magyar filmgyártás kérdéseiről, finanszírozásáról tartott novemberben pódiumbeszélgetést Nyomozás a filmtörténetben címmel az MMA Művészetelméleti Tagozata Tóth Klára filmesztéta, akadémikus vezetésével. A beszélgetés meghívott vendégei Mispál Attila filmrendező, az MMA levelező tagja, Fésős András filmrendező, Monory Mész András filmrendező és Schubert Gusztáv filmkritikus voltak. A Keddi kaleidoszkóp sorozatban filmtörténeti nyomozásra hívtuk vendégeinket: mi történt, történik a kilencvenes években induló filmesekkel…

15 de Novembro de 2022

Művészetpedagógiai elismerések

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022. november 15-én adta át 2022. évi Művészetpedagógiai Különdíjait (Elismerő Oklevél) az MMA irodaházában. „Nemcsak mindennapos testnevelés kell, hanem mindennapos katarzis is" – idézte Freund Tamás agykutató, az MTA elnöke szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való személyiség- és közösségfejlesztés segítése a Magyar Művészeti Akadémia egyik legfontosabb feladata, és Vashegyi György elnöki programjának is ez az egyik hangsúlyos eleme.

15 de Novembro de 2022
Primeiro Último