2020. november 8. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A magyar dal napja 2008-ban indult útjára. A 2009. esztendőtől minden év szeptemberében rendezik meg, párhuzamosan több helyszínen, közöttük számos vidéki városban: önálló programot szervezett már Balatonfüred, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Komárom, Kecskemét, Miskolc és Várpalota is.
Budapesten 2018 óta minden évben a Pesti Vigadó is otthonául szolgál a sorozatnak: jeles énekeseink, színművészeink és hangszeres zenészeink korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költők verseire komponált dalaival. Idén 20. századi magyar költők megzenésített verseivel találkozhat a közönség az MMA Zeneművészeti Tagozatának dalestjén az MMA székházának dísztermében. Az est a szeptemberből elhalasztott rendezvény pótlása!

2020. október 28. – december 6. – A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2018–2019

Kamaratárlat a 2018–2019. évben az MMA Képzőművészeti Tagozatának Művészeti ösztöndíjában részesített alkotók munkáiból. A Pesti Vigadó V. emeletén a 2018–2019. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Ütő Gusztáv és Zsemlye Ildikó képzőművészek, Jagicza Patrícia Linda és Kuti Botond, Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Bereznai Péter és Molnár Péter, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2018. évi díjazottjai munkái láthatók.

2020. október 22. | 19:30 – DuMa koncert | Dubrovay–Madarász szerzői est

Az est műsorán a kortárs zenei élet két meghatározó hazai személyiségének alkotásai szerepelnek. Dubrovay László a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Életművével jelentős részben a magyar nemzeti hagyományok folytatója. Műsorunkon Hangszín-szimfóniája és III. zongoraversenye szerepel, utóbbi Fülei Balázs zongoraművész tolmácsolásában.
A hagyományok szerepe mellett a Kossuth-díjas Madarász Iván zeneszerzői életművén mintegy vezérfonalként halad végig a kísérletezés szelleme. Hangversenyünk műsorán a Concerto Fla címet viselő fuvolaverseny szerepel, Illés Eszter Artisjus-díjas fuvolaművész szólójával. Estünket Madarász Iván stílusvilágában többfajta zenei területre kitekintő, RAP-petíció játékos címet viselő kompozíciója zárja.

2020. október 22. | 18:00 – Kiállítás Aknay János műveiből

A Magyar Festészet Napja alkalmából Aknay János Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitójával adják át az Eötvös József Főiskola megújult Kortárs Galériáját Baján.

2020. október 22. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék: Nagy János szobrászművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében (Sinkovits Imre Kamaraszínpad) ezúttal Nagy János szobrászművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2020. október 19. | 18:00 – Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. A gálaest műsorán Duba Gyula, Ferenczes István, Ferdinandy György, Kovács István, Tamás Menyhért, Tőzsér Árpád, az MMA rendes tagjai; Dobos László, Makkai Ádám és Vathy Zsuzsa, az MMA néhai tagjai, valamint Bertha Bulcsu, az MMA posztumusz tiszteleti tagja és mások művei Oberfrank Pál és Szarvas József, az MMA rendes tagjai, valamint Bálint Márta és Újhelyi Kinga színművészek előadásában. A műsort Csík János és zenekara teszi még emlékezetesebbé. | meghívó

2020. október 17. | 18:30 – A Harag György-emlékév vándorkiállítása | Győr

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. Az emlékév keretében létrejött utazó életmű-kiállítás ebben az évben csak három magyarországi helyszínen látható, Gyula után a Győri Nemzeti Színház épületében. A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón a Magyar Művészeti Akadémia emlékező kiadványát is bemutatják. | meghívó

2020. október 15. | 19:00 – Gaál József: Trianon heraldikák

Gaál József képzőművész Trianoni heraldikák című kiállítása performansszal nyílik a Godot Galériában (1114 Budapest, Bartók Béla út 11–13.)

2020. október 15. | 18.00 – „Van bőr a képemen" – majdnem életmű – Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása

Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész, az MMA levelező tagja kiállítása a Klebersberg Kultúrkúriában. A kiállítást Dvorszky Hedvig művészettörténész nyitja meg.

2020. október 13. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Az olasz–magyar kulturális kapcsolatok II.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Keddi kaleidoszkóp című pódiumbeszélgetés-sorozata 2020-ban négy pódiumbeszélgetésen az olasz–magyar kulturális kapcsolatokat járja körül. A program címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olaszmagyar kulturális kapcsolatok jelene. A tavaszról őszre halasztott második alkalmon Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja.

2020. október 12. – Konferencia Zalaváry Lajos munkásságáról

Zalaváry Lajos építész, a reneszánsz ember címmel rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Zalaváry Lajos (1923–2018), az MMA néhai tagja munkásságáról a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2020. október 8. | 19.30 – Déryné ifjasszony | a Déryné program előadása

A Déryné Program társulata szeptember 18-án mutatta be a Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című népszínművéből készült előadást Vidnyánszky Attila rendezésében. A produkció fővárosi bemutatója 2020. október 8-án lesz a Nemzeti Színházban.

2020. október 8. | 18:00 – TRIANON ANZIX és BÁLVÁNYOK BUKÁSA – Sárkány Győző kiállítása

A Széphárom Közösségi Tér egymást követve mutatja be Sárkány Győző grafikusművész, az MMA köztestületi tagjának a közelmúltban született két tematikus grafikai albumát. Először a TRIANON ANZIX sorozat lesz látható. Sárkány Győző lapjain (képeslapjain) az országot csonkító nemzeti tragédia konvencionális megjelenítése elmarad. Helyette egy tágabb keretben szembesülünk a hatalmak és a kisemberek viszonyával. A bűn, büntetés és a bűnhődés jóvátehetetlen jellegével, a megalázott, kiszolgáltatott, hazátlanná válók személyes drámájával. A kiállítás november 28-ig látogatható. A megnyitó a járványügyi helyzet miatt kizárólag online követhető október 8-án, 18 órától a Széphárom facebook oldalán: https://www.facebook.com/szepharom/

2020. október 5-től – Árendás József virtuális kiállítása

Árendás József (ár&ás, a grafikás), az MMA rendes tagja mobiltelefonos virtuális sétája megtekinthető a G12 Galéria weboldalán:
https://galeria12.hu/arendas-jozsef-digitalis-kiallitas/

2020. október 5. | 16:00 – Megemlékezés Pécsi Eszter és Fischer József lakóházánál

A Magyar Építészeti Múzeum és Dokumentációs Központ és a Magyar Művészeti Akadémia koszorúzással egybekötött megemlékezést tart az első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter és Fischer József építész egykori lakóházánál Újlipótvárosban. Beszédet mond Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja.

2020. október 1. | 18.00 – „Bertalan Tivadar 90" jubileumi szerzői est és kamarakiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia köszönti Bertalan Tivadar képzőművészt, látványtervezőt 90. születésnapján. A rendezvény zártkörű!

2020. szeptember 30. | 17.30 – Dárday István és Szalai Györgyi 80

A rendezvény elmarad!
A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszönti Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját 80. születésnapjuk alkalmából.

2020. szeptember 25. | 19.30 – Farkas Ferenc-emlékhangverseny

A hangverseny elhalasztásra került! Egy későbbi időpontban lesz pótolva.
Farkas Ferenc
zeneszerzőre, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjára emlékezünk. Az MMA Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a Pesti Vigadó dísztermében.

2020. szeptember 23. – november 18. – Végh András 80

Végh András (1940–) festőművész kiállítása a Vigadó Galériában az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében. Kurátor: M. Novák András képzőművész. A kiállítást Zalán Tibor költő nyitja meg szeptember 22-én.

2020. szeptember 22. | 17.00 – Hager Ritta kiállítása Esztergomban

Hager Ritta textilművész, a nemzet művésze Kegyelem című kiállítása október végéig látható az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

„Műveinek metaforikus képi jelensége, elvonatkoztatott transzcendentális médiuma a sötétséget áttörő, a sötétségen átszüremlő, a sötétségből előderengő, a mű-közeget átitató fény, a felvillanó forrás, az éles sugár, az erőteljes nyaláb, a puha ragyogás, a mindent átható özön. A sejtelmességek és titokzatosságok eme kárpit-fényjelenségeit mélységesen mély csend övezi: az áhítat, a lélek, a meditáció, a megnyugvás csendje."  (Wehner Tibor)

// ]]>