2023. október 11. | 18:00 – Őszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves művészek előadásában.

2023. október 8.| 17:00 – Pregitzer Fruzsina önálló estje

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház fennállásának 30. évfordulója alkalmából színházi fesztivált szerveznek Beregszászban október elején. 

2023. október 6. ǀ 19:30 – Szabadság, szerelem ǀ kortárs zenekari koncert

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendezvényén, a Pesti Vigadóban elhangzanak Balassa Sándor és Kocsár Miklós, az MMA néhai tagjai, valamint Dubrovay László, Kovács Zoltán és Tóth Péter akadémikusok művei, vezényel Kocsár Balázs.

2023. október 4. ǀ 18:00 – A Fehéringes közmagyar ǀ Beszélgetések Kányádi Sándorral című kötet bemutatója

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Csoóri Sándor Társaság szervezésében megvalósuló esten vendég: Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA rendes tagja, a kötet szerkesztője.

2023. október 3. ǀ 18:00 – Keddi Kaleidoszkóp ǀ Prokopp Mária művészettörténész

Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténésszel, az MMA levelező tagjával Wierdl Zsuzsanna Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátorművész, művészettörténész beszélget az MMA irodaházában.

2023. október 2. ǀ 18:00 – A „…Rajzoltunk egy költeményt…" című kiállítás megnyitója

Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt a Nemzeti Színházban. 

2023. szeptember 29-30. ǀ Kutatók Éjszakája a Műcsarnokban és a Hild-villában

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A programsorozatba bekapcsolódik a Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

2023. szeptember 29. 15:00 – Tamás Menyhért és Vári Fábián László verseskönyvének, valamint Gróh Gáspár tanulmánykötetének bemutatója a Könyvfesztiválon

Tamás Menyhért író, költő, az MMA rendes tagja Magamban viselt világ és Vári Fábián László író, költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője Közelít valaki című könyvét mutatják be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Emellett a 70 éves Gróh Gáspár irodalomtörténész új, Mesterek a magasban című tanulmánykötetét is megismerhetik a fesztiválra látogatók.

2023. szeptember 27. | 10:00 – #mentés_másként_2023 | konferencia

A szakmai rendezvény az MMA Titkárságának, az akadémikusok életútjait és alkotásaikat digitalizáló projektjének nyitóeseménye. 

2023. szeptember 26. ǀ 11:00 – Fénytörés KABAY75 - retrospektív vetítéssorozat ǀ sajtótájékoztató

Kabay Barna filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja 75. születésnapja alkalmából Fénytörés KABAY75 címmel retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Cinema MOM-ban október 5. és 12. között, ahol hét filmjét vetítik. Itt tartják továbbá legújabb, Petényi Katalin filmrendező, forgatókönyvíró, művészettörténész, az MMA rendes tagjával közös filmjének ősbemutatóját.

2023. szeptember 24. | 17:30 – Oláh János: Kenyérpusztítók

Felolvasószínház, abszurd játék egy felvonásban a SZÓ • SZÍN • JÁTÉK előadás-sorozat keretében a Pesti Vigadóban. A darabot a 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, az MMA néhai tagja emlékére viszik színpadra, jeles színművészek közreműködésével. Az előadáson szerepel többek között Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja is.

2023. szeptember 23-24. – „Minden, ami művészet" | Az MMA Veszprémi Munkacsoportjának bemutatkozó összművészeti konferenciája

Az MMA Veszprémi Munkacsoportja „Minden, ami művészet" címmel bemutatkozó összművészeti konferenciát szervez. A kétnapos rendezvényen számos akadémikus munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A konferencia ideje alatt az MMA Kiadó könyvei is megtekinthetők lesznek.

2023. szeptember 22. | 17:00 – Dráma a kertben | Geszler Mária Garzuly kiállítása

A Savaria Múzeumban mutatják be Geszler Mária Garzuly Dráma a kertben című kiállítását. A megnyitón köszöntőt mond többek közt Richly Gábor, az MMA főtitkára. A kiállítás kurátora: Strohner Márton tervezőművész.

A kiállítás megtekinthető 2024. május 19-ig.

2023. szeptember 21. ǀ 17:30 – Keresztes Dóra és Orosz István ǀ kiállítás

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek, az MMA rendes tagjai kiállítása nyílik meg Kecskeméten.

2023. szeptember 20. ǀ 17:00 – KÍSÉRLET 1970 - egy nemzedék betiltott névjegye ǀ könyvbemutató

Az Írók Alapítványa-Széphalom Könyvműhely és a Magyar Írószövetség könyvbemutatója a Benczúr Házban. Közreműködik a kötet szerkesztője, Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja.

2023. szeptember 20. | 10:00 – Grendel Lajos-emlékkonferencia

Idén 75 éve született és öt éve ment el Grendel Lajos (1948-2018) szlovákiai magyar író, egyike annak a kevés alkotónak, akik a felvidéki magyar irodalmat regionális jelentősége fölé emelték. Eredeti látásmódja, fanyar iróniája, gondolkodásmódja, stílusa összetéveszthetetlen.

2023. szeptember 19. ǀ 18:00 – A temesvári papnevelde építészeti története ǀ könyvbemutató

Dr. Zombori István, szegedi történész, muzeológus, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szakmai vezetője az MMA támogatásával írta meg a Bánság keresztény életében meghatározó szereppel bíró, Temesvári papnevelde építészeti történetét. A kötetet előbb Szegeden, majd Temesváron mutatják be. 

2023. szeptember 17. | 18:30 – Tölts világosságot szívünkbe, Uram! | Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje Dávid Katalin 100. születésnapja alkalmából

Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjas művészettörténész, művészeti író, az MMA rendes tagjának 100. születésnapja alkalmából Klukon Edit és Ránki Dezső, az MMA rendes tagja koncertezik a Pesti Vigadóban.
 
 

2023. szeptember 16. – november 19. – STAFÉTA | A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának kiállítása

Az MMA azzal a szándékkal szervez „bemutatkozó" tárlatot tagjai számára, hogy a nagyközönség fogalmat alkothasson az elmúlt egy évtized iparművészeti és tervezőművészeti intézményes keretek változásáról. A kiállítás előzménye a 2014-ben megrendezett NÉV–JEGY című kiállítás, amelynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont. A 2023-as kiállítás célja az eltelt időszak eseményeinek és személyi összetételében bekövetkezett alakulásoknak nyomon követése.

// ]]>