Műcsarnok
2016. február 25. – április 17.

Steve McCurry fotói a Műcsarnokban – meghosszabítva

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel Steve McCurry, a kortárs fotóművészet ikonikus alakja Legendás fotók című kiállítását az eredetileg meghirdetett április 3-a helyett április 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.
A XX. század legtöbbet publikált felvétele, Sarbat Gula 30 évvel ezelőtti portréja is látható Budapesten: az afgán lány fotójával világhírűvé vált amerikai fotós, Steve McCurry legendás képei 2016. február 25-től nézhetők meg, s már húszezren váltottak belépőt a Műcsarnok Kamaratermébe.

Steve McCurry a kortárs fotóművészet ikonikus alakja, akinek a háború emberi oldalát bemutató felvételei, s az afgán lányról készült megindító képe eljutott a Föld minden szegletébe. Munkái magazinok és könyvek címoldalán szerepeltek; több mint egy tucat könyvet jelentetett meg, és világszerte megszámlálhatatlan kiállítás fűződik a nevéhez. McCurry Ázsiában készített felvételei közül mintegy félszáz legendás fotó szerepel a Magyar Művészeti Akadémia által üzemeltetett Műcsarnok kiállításán.

McCurry Philadelphia egyik külvárosában született. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Többéves szabadúszó tevékenység után egy hátizsáknyi ruhával és filmtekerccsel keresztül-kasul utazta Indiát, miközben fényképezőgépével fedezte fel az országot. Több hónapos utazás után lépte át a pakisztáni határt, ahol egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újságírók előtt. Heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve – a világ McCurrynek köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, a háború emberi oldalát bemutató felvételei bejárták a világsajtót. Azóta számtalan országban készített lenyűgöző felvételeket; elsősorban a konfliktus sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra érdekli. Az ember minden képén elsőrendű fontosságú – az afgán lányról készült, méltán híres képe is ennek köszönheti elemi erejét.
Jól komponált, beszédes képei a globalizált világ tükrei, miközben egy sokak számára alig vagy egyáltalán nem elérhető, idegen kultúra titkait vagy épp hétköznapi rejtelmeit tárják fel. Sokszor festményszerű felvételei egy pusztulófélben lévő, egyre szegényedő világ mindennapjait mutatják meg, a háború, a pusztítás, a szegénység ellenére is megragadva az élet igenlését fotóin.
A Műcsarnokban bemutatott elementáris erejű válogatás egy térbe sűrítve, mégis kitágítva a határokat, próbálja megragadni és visszaadni azokat a pillanatokat, amelyek az évtizedek során a legendás fotóst is rabul ejtették ázsiai útjain.

Kurátorok: Bán András, Tulipán Zsuzsa
Kurátorok: Bán András, Tulipán Zsuzsa

Kurátorok: Bán András, Tulipán Zsuzsa
25 luty 2016  |  műcsarnok