« Powrót

2017. február 25. – Exkluzív tárlatvezetés Habsburg Györggyel Az első aranykor kiállításon

2017. február 25. – Exkluzív tárlatvezetés Habsburg Györggyel Az első aranykor kiállításon

Az első aranykor kiállítás a Monarchia korának azokat az évtizedeit öleli át, amikor a művésztársadalomnak a művészetkedvelő elittel karöltve sikerült megteremtenie (elsősorban Budapesten) a képzőművészeti életet. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat (OMKT) centrális intézménye volt a kornak, a művészek érdekképviseleti szerveként kiállításokat szervezett bel- és külföldön. Négy és fél évtized magyar festészeti fejlődéséből ad ízelítőt a kiállítás, de mellette bemutatja azt is, hogy hogyan változtak a stílusok és az ízlés a kortárs osztrák, cseh, lengyel festészetben is. Kiemelkedő mesterek (pl. Makart, Matejko, Munkácsy, Lotz, Ferenczy,  Kupka, Schikaneder, Malczewski, Wyspianski) képeinek a segítségével bemutatja az Osztrák–Magyar Monarchia nemzeti festészeti iskolái közötti párhuzamokat és különbségeket. A kiállítás célja hogy felidézze milyen magas színvonalú alkotások sora született meg akkor Közép-Európában, és hogy minden nemzet festészetének sajátos „üzenete" és egyéni színezete volt.

A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a budapesti Műcsarnok ezzel a kiállítással ünnepli épülete megnyitásának 120. évfordulóját. A tárlat 2017. március 12-ig tekinthető meg.

2017. február 25. 16.00 | Tárlatvezetés Habsburg Györggyel
Habsburg György osztrák és magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség.

Belépőjegy: 2500 Ft

Jegyelővétel: www.jegymester.hu


2017. február 18-án 16.00 órakor Hollerung Gábor karmester, karvezető, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója tart exkluzív tárlatvezetést a kiállításon.

2017. február 11-én Müller Péter Sziámi költő, énekes tart tárlatvezetést.

További exkluzív tárlatvezetések:
Március 10., péntek 16h – Ablonczy Balázs történésszel
Március 11., szombat 14h - Forgács D. Péter szociológussal (Bécs)
Március 11., szombat 16h – Muszatics Péter filmrendezővel
Március 12., vasárnap 16h – Sármány-Parsons Ilonával, a kiállítás tudományos kurátorával