Varasdi Barokk Esték

2017. szeptember 22. és október 3. között rendezik meg a 47. Varasdi Barokk Esték horvát nemzeti fesztivált, melynek partnerországa idén Magyarország. A magyar fellépők között a barokk zene olyan elkötelezett művészei, együttesei lesznek, mint a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a Savaria Barokk Zenekar vagy Varnus Xavér orgonaművész. A nagyszabású programsorozatot 2017. május 19-én 15 órától ünnepélyes keretek között mutatják be a Pesti Vigadóban.
A 47. Varasdi Barokk Esték fesztivál idén vált az Európai Fesztivál Szövetség tagjává. A fesztivál programját bemutató május 19-i rendezvényen jelen lesz a magyar és horvát diplomáciai, valamint kulturális élet számos képviselője. Az eseményen Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszönti a vendégeket. Az együttműködés megvalósításában aktív szerepet vállaló Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumából Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; horvát részről Iva Hraste Sočo, a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára és Raymond Rojnik, a Varasdi Koncert Igazgatóság igazgatója tart beszédet. A rendezvényen bemutatkoznak a fesztiválon előadó neves magyar művészek és zenekarok is, mint például Varnus Xavér, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a Pannon Filharmonikusok Zenekar és Kórus, valamint a Savaria Barokk Zenekar. A Musica Profana zenei együttes rövid koncertet is ad.
A 47. Varasdi Barokk Estékhez kapcsolódó rendezvényeken további magyarországi partnerek, így Szombathely és Zalaegerszeg turisztikai és kulturális kínálatát is megismerheti a fesztivál közönsége.
A fesztivál programját bemutató rendezvény a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Varasdi Barokk Esték, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége, a Zágrábi Magyar Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében valósul meg.
Varasd – a barokk városa

Varasd kulturális élete igazán a 18. században élte virágkorát. Ebben az időszakban a város intenzív fejlődésnek indult – 1755-től 76-ig Horvátország fővárosa volt –, s a pompázatos barokk és az attól megrészegült nemesi elit hatására az arisztokrácia fényes báljainak és luxuséletvitelének is a központjává vált. Az utcaképet nagyban meghatározó, s a városnak a „Kis Bécs" elnevezést hozó barokk és annak pompája előtt tisztelegve alapították afesztivált is. A Varasdi Barokk Esték szeptember és október folyamán abba az időbe repítenek vissza, amikor a városi palotákban pompás zenei alkotói folyamatok mentek végbe, és a kifinomult tánc és kulturális események jellemezték az életet.
A fesztivált 1971 óta rendezik meg, és idővel Horvátország- és Európa-szerte ismert, markáns kulturális eseménnyé nőtte ki magát.
A varasdi idegenforgalmi kínálat elkerülhetetlen részévé vált, amely a város dicsőséges múltját nem csupán muzsikával, hanem annak pompázatos építészetével is felidézi.
A Varasdi Barokk Estéken tekintélyes horvát és külföldi művészek, szólisták, zenekarok és együttesek lépnek fel. A koncertek több száz évvel repítik vissza a hallgatóságot azokba az időkbe, amikor a muzsika még magasan esztétizált művészet volt. A programrepertoárban gyakran szerepelnek újonnan felfedezett, vagy eddig még nem játszott művek is.

18 maj 2017  |  vashegyi györgy barokk zene