Bogányi-zongorát kap a Vigadó

Tíz intézménybe – hét magyarországi és három külföldi helyszínre – vásárol az állam Bogányi-zongorát – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter március 21-én Budapesten, a Budapest Music Centerben (BMC) tartott sajtótájékoztatón. A BMC mellett a Pesti Vigadó, a Művészetek Palotája, az Erkel Színház, a pécsi Kodály Központ, a debreceni Kölcsey Központ és a Zeneakadémia gazdagodik a Bogányi Gergely által alkotott hangszerrel.
A három külföldi helyszín esetében eddig kettőről a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a helsinki Sibelius Akadémia született döntés az illetékes Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
A Bogányi-zongora mintegy 800 millió forintos össztámogatásával a kormány célja egyrészt az iparfejlesztés, a hazai innováció támogatása, másrészt, hogy erősítse a magyar zeneművészet, azon belül a
(Liszt, Cziffra, Vásáry vagy Kocsis nyomdokain is járó) zongoraművészet és a magyar zongoraépítés kultúrájának nemzetközi hírnevét indokolt Balog Zoltán.
A sajtótájékoztatón Gőz László, a BMC igazgatója hangsúlyozta: a zongora kiterített zene", a zeneirodalom részét képező művek több mint 50 százaléka zongorán íródott. Magyarország nem csupán kiváló zongoraművészeiről ismert, hanem egyben "zongorapedagógiai nagyhatalom" is, elég csupán Bartók Béla, Kadosa Pál és Kurtág György ilyen irányú munkásságát és műveit említeni.
A Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, 2015-ben mutatták be. Főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.
    Az eseményen Bogányi Gergely úgy fogalmazott: nagyon nehéz és göröngyös út vezetett a kész hangszerhez.
    Remélem, hogy hamarosan visszatérhetek a zongorázáshoz és a koncertezéshez mondta el a Kossuth-díjas zongoraművész, az MMA rendes tagja, aki a sajtóbemutatón maga is játszott (Schubertet) a Budapest Music Centerbe kerülő új Bogányi-zongorán.

Az intézményekbe az Operettszínházon keresztül jutnak el a zongorák, azután vagyonkezelésbe kerülnek. A Magyar Művészeti Akadémia székházába, a Pesti Vigadóba várhatóan 2017. május végéig érkezhet meg a Kormány által megvásárolt zongora, mely a Steinway és a Bösendorfer mellett már komoly választási lehetőséget kínál a hangversenyekhez.

 
A versenyzongora születéséről a Magyar Művészeti Akadémia filmet készített, amelyet alább lehet megtekinteni:

21 marzec 2017  |  bogányi gergely pesti vigadó bogányi-zongora