Barangolások a Zuglói Filharmóniával

Idén is folytatódik a Zuglói Filharmónia Pastorale családi hangversenysorozata a Pesti Vigadóban, amely 7-től 107 éves korig várja a látogatókat. Vashegyi György, az MMA elnöke a tavaszi előadás-sorozatot ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: az esemény sok mindent jelképez, amit ő maga is fontosnak és értékesnek talál a magyar zenei életben, hiszen megadja az utat és irányt az ifjúság minőségi zenei neveléséhez, műveléséhez. A harmadik vigadóbeli évad szintén az MMA tagjai, Záborszky Kálmán karmester és Solymosi Tari Emőke zenetörténész vezetésével jön létre, ezúttal is zenei csemegéket ígérve a Vigadó Dísztermében. A Zuglói Filharmónia 2018. április 7. és 10. között szlovéniai vendégtúrára indul – Ljubljana, Nova Gorica és Lendva állomásokkal –, melyen kizárólag magyar darabokból álló zenei műsort mutatnak be.
Vashegyi György felhívta a figyelmet arra, hogy Kodály országában kiemelten fontos, hogy az ifjúság számára csak a legjobb minőség elfogadható, ez a sorozat, amelyet Solymosi Tari Emőke zenetörténész és Záborszky Kálmán karmester hozott létre, megtestesíti ezt. Ily módon kell és lehet művészeti élményt adni az ifjúságnak – hangsúlyozta, hozzátéve: a sorozatnak a Pesti Vigadó ad otthont harmadik éve, s a műsorokat a közmédia is rögzíti és sugározza.
Mottó: Zene, tánc, kép – életre szóló élmények, értékes ismeretek, közös öröm az egész családnak!


A Pastorale egy egyedi szerkesztésű, a zenét és táncot középpontba helyező, 21 éve nagy sikerrel futó, beavató jellegű összművészeti programsorozat minden korosztálynak. A sorozat keretében eddig 228 előadást tartottak, közel hetvenezer fős nézőszámmal. A programok helyszíne 1997-től 2015-ig a Zuglói Szent István Zeneház volt, 2016-tól pedig a Pesti Vigadó díszterme.
A zene mellett a társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmántól, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetőjétől, vezető karmesterétől származik. A sorozat arculatának kialakításában, a tematika kitalálásában, a programok összeállításában főszerep jut a sorozat állandó szerkesztő-műsorvezetőjének, Solymosi Tari Emőke zenetörténésznek. A sorozat állandó szereplője: a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet a vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel. A programok állandó vendégszereplői közé tartoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. Az énekes és hangszeres szólisták a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai, kiemelkedő képességű (azóta művésszé érett) volt növendékei, valamint magyar és külföldi meghívott művészek. A sorozat magas szintű művészeti élményt és ismereteket kíván nyújtani valamennyi korosztály számára, látogatása hét éves kortól ajánlott.
A programokat a komplexitás jellemzi: az élő zenén kívül tartalmaznak filmet, táncot (balettet, historikus táncot, néptáncot), hangszerbemutatót, beszélgetést (a művészekkel, illetve szakemberekkel, például hangszerkészítőkkel), de akár bábjátékot, színészi produkciót is.
A sorozatban minden évben különböző típusú programok kerülnek megrendezésre: zenés színházi program (opera), hangszerbemutató koncert, tematikus koncert vagy táncelőadás, népzenei-néptánc program. A zenés színházi program célja az opera műfajának megszerettetése. (Eddig a következő operák kerültek bemutatásra: Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló, Telemann: Pimpinone, Mozart: Figaro lakodalma, Così fan tutte, Don Giovanni, Szöktetés a szerájból, Varázsfuvola, Rossini: A sevillai borbély, Donizetti: Don Pasquale, Szerelmi bájital, A csengő, Viva la mamma, Ránki György: Pomádé király új ruhája.) Az operaelőadásokon meghívott énekművészek lépnek fel, a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Az operák általában rövidített formában kerülnek bemutatásra: a recitativókat gyakran összekötő szöveg helyettesíti, ami biztosítja, hogy a közönség – előzetes felkészülés nélkül is – pontosan értse a történetet, és így maradéktalanul tudja élvezni a zenét és a színpadi látványt. Az operaelőadások rendezői: Ionel Pantea, majd 2014-től Horváth Zoltán, Erkel-díjas érdemes művész.

 
2018-ban a sorozatnak immár harmadik alkalommal nyújt helyszínt a Pesti Vigadó Díszterme. Februárban Donizetti Szerelmi bájital című vígoperája nyújt szórakozást Horváth Zoltán rendezésében, kiváló énekesek tolmácsolásában, mesélő közreműködésével.
2018. február 17. szombat 16.00
2018. február 18. vasárnap 16.00
Szerelmi bájital
Donizetti vígoperája
Főszereplők: Szakács Ildikó, Yanis Benabdallah, Gaál Csaba, Szüle Tamás
Vezényel: Horváth Gábor
Rendező: Horváth Zoltán

Márciusban a sokarcú klarinétot és rokonait mutatják be színes programmal, e hangszerek fiatal virtuóza, Horváth Péter főszereplésével.

2018. március 24. szombat 16.00

2018. március 25. vasárnap 16.00

A sokarcú klarinét

Főszerepben: Horváth Péter – klarinét, tárogató
Vezényel: Ménesi Gergely

 

Áprilisban a mindössze 20 esztendős, de már nemzetközi hírű zongoraművész, Berecz Mihály és muzsikustársai kápráztatják el a közönséget, ezúttal két francia mester, Debussy és Ravel muzsikájával.

2018. április 21. szombat 18.00 (!)

2018. április 22. vasárnap 16.00

Holdfény – Debussy és Ravel világa

Főszerepben: Berecz Mihály – zongora

Emilie Cavallo – ének (Franciaország)
Vezényel: Záborszky Kálmán

 

Májusban Bartók nyomába eredve „szomszédolunk", azaz gyönyörködünk a magyar, a szlovák és a román népzene és néptánc világában, és a Timár Táncegyüttes és Kacsó Hanga Borbála produkcióiban.
2018. május 12. szombat 16.00
2018. május 13. vasárnap 16.00
„Szomszédolás" Bartók nyomában
Magyar, szlovák és román népzene és néptánc
Főszerepben: a Timár Táncegyüttes és Kacsó Hanga Borbála – ének
Vezényel: Soltész Éva és Záborszky Kálmán
 
Valamennyi előadás közreműködője a Magyar Örökség díjas, Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viselő Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar, Záborszky Kálmán, Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényletével. A közönséget a szerkesztő, Solymosi Tari Emőke kalauzolja az izgalmas szellemi utazásokon.
 
Részletes program a Pastorale műsorfüzetben található.


Záborszky Kálmán, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és vezető karmestere a sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy február 24-én a Müpában, március 10-én és május 22-én a Zeneakadémián lépnek fel, április elején pedig Szlovéniában vendégszerepelnek turnén.

2018. február 24. szombat 18:00 MÜPA STEPHANUS IV/4.
Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekarának hangversenye
Bedřich Smetana: Moldva
Ránki György: Varázsital – szvit
Hidas Frigyes: Fantázia csellóra és fúvósokra
közreműködik: Sennu Laine
Liszt Ferenc: Hunok csatája
Vezényel: Makovecz Pál
 
2018. március 3. szombat 17.00 VIGADÓ TÉLI BÉRLET IV/4.
Richard Wagner: Tannhäuser – nyitány
Edvard Grieg: a-moll zongoraverseny (közreműködik: Gonda Katalin)
Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia, A-dúr, op. 92
Vezényel: Dénes-Worowski Marcell
 
2018. március 10. szombat 15.30 ZENEAKADÉMIA GAUDEAMUS IV/4.
Három csillag van az égen Ifj. Szerényi Béla három arca
1. Bihari János: Verbunkos (Közreműködik: ifj. Szerényi Béla – tánc, Zenekar)
2. Ifj. Szerényi Béla: b-moll csembaló-verseny „Kalotaszeg" – Invertita, Hajnali, Szapora (Közreműködik: Harmath Dénes, Zenekar)
3. Chѐdeville: A Tél – Concerto tekerőre és kamaraegyüttesre – Allegro, Largo, Allegro (Közreműködik: ifj. Szerényi Béla, Zenekar)
4. Bonchidai ritka – magyar népi kamarazenekarra (Közreműködik: Zimber Ferenc – cimbalom, Árendás Péter – kontra, Doór Róbert – bőgő, ifj. Szerényi Béla – tánc)
5. „Szegvári halászoké" – délalföldi népzene cimbalomra és tekerőre Vikár Béla gyűjtése alapján (Közreműködik: ifj. Szerényi Béla, Zimber Ferenc)
6. Oláhos és Rókatánc – tekerőre és cimbalomra és Weiner Leó – Rókatánc (Közreműködik: ifj. Szerényi Béla, Zimber Ferenc, Zenekar)
Közreműködik: ifj. Szerényi Béla – zeneszerző, tekerő, néptánc
 
Bartók: Zene húroshangszerekre, ütőkre és cselesztára
I. Andante tranquillo, II. Allegro, III. Adagio, IV. Allegro molto
Vezényel: Kovács János
 
2017. április 7–10. A Zuglói Filharmónia vendégszereplése Szlovéniában (Ljubljana, Nova Gorica és Lendva)
Repertoár:
Erkel: Hunyadi László – nyitány
Kodály: Galántai táncok
Liszt: Les préludes
Bartók: Concerto
Operett-részletek Kálmán Imre és Lehár Ferenc zeneszerzőktől
 
2018. április 27. péntek 19.30 VIGADÓ
Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Brahms: Három magyar tánc No. 1,5,6
Sosztakovics: II. zongoraverseny (közreműködik: Farkas Zsolt)
Vezényel: Horváth Gábor
 
Toronyzenétől a Jazz-ig
Rézangyalok – a Zuglói Filharmónia Rézfúvós Együttese
tagjai: Komlóssy Gábor, Toldi Károly, Gucz György, Schwarcz Balázs – trombita
          Leiter János – kürt
          Gáspár Olivér, Boldizsár Zsolt, Sztranyák Dávid, Hegyi Gábor – harsona
          Battyányi István – tuba
          Csepeli Bence – ütő
 
2018. május 22. kedd 19.30 ZENEAKADÉMIA
Felix Mendelssohn-Bartoldy: 114. zsoltár „Izrael Egyiptomban" Op. 51
Szent István Király Oratóriumkórus
karigazgató: Záborszky Kálmán
 
Felix Mendelssohn-Bartoldy: e-moll hegedűverseny Op. 64
Brahms: IV. szimfónia
Közreműködik és vezényel: Baráti Kristóf