Szenvedélyek színháza – Nemzeti

A Vidnyánszky Attila vezetésével működő Nemzeti Színház bemutatta új, ősszel induló évadát, a fókuszba a szenvedélyek és az ősbemutatók kerültek: Valerij Fokin, Árkosi Árpád, Bozsik Yvette, Kiss Csaba, Viktor Rizsakov és Zsótér Sándor is rendez a 2016/17-es évadban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Tóth Ilona című előadással készül a társulat.
A Nemzeti Színház 2016/17-es évadát a szenvedélyek és ősbemutatók jellemzik. Olyan produkciókat fog a színház színpadra állítani, amelyek kivétel nélkül az emberi szenvedélyt, annak különböző alakjait, formáját fogják megmutatni. A Nemzeti nagyszínpadán színre kerülő előadások döntő része nem került még soha bemutatásra Magyarországon. A Tóth Ilona is egy vadonatúj darab, kifejezetten az őszi évfordulóra készül.

A színház május 4-i sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila igazgató a nemrég zárult, harmadik alkalommal megrendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) visszatekintve elmondta, hogy 13 ország 22 előadását láthatta a közönség, a rendezvény a legszínesebb és kiteljesedettebb formában valósult meg és a társulatok visszajelzései is pozitívak voltak. Jövőre is biztosított a MITEM megszervezéséhez szükséges összeg, és terveik szerint Silviu Purcarete Faustját szeretnék elhozni.
    Kiemelte: szoros együttműködés alakul ki az Eugenio Barba vezette Odin Színházzal, amely meghívta a társulatot Holstebróba, ahol a János vitéz című előadást játsszák több alkalommal szeptember végén, ebből az apropóból most először le is fordítják dán nyelvre a művet. Az Odin Színház egyik következő bemutatóját a Nemzeti Színházban tartja októberben.
    A nagyszínpadon október 7-én Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője rendezésében A krokodilus címmel Dosztojevszkij-művet mutatnak be. A próbák már megkezdődtek és júniusban is zajlanak.
    Szintén megkezdték már a munkát az 1956-os forradalom évfordulójára készülő Tóth Ilona című előadással. A rendező Vidnyánszky Attila, aki szerint a tragikus sorsú hős története várhatóan sok érzelmet fog kiváltani, sok vitát fog szülni. Szilágyi Andor művének bemutatója október 21-én Varsóban lesz, a budapesti bemutatót 25-én tartják. A címszerepet játszó Kiss Andrea egyetemi hallgató mellett olyan színészek játszanak a darabban, mint Mécs Károly, Csurka László, Dózsa László és Bodrogi Gyula, akik maguk is megtapasztalták a forradalom napjait. Személyes jelenlétük izgalmas igazságot ad az előadásnak.
    Branislav Nusic A miniszter felesége című darabját Árkosi Árpád rendezésében tűzik műsorra december 16-án.
    Bozsik Yvette rendező-koreográfus az új évadban is visszatér a Nemzeti Színházba: Michel de Ghelderode Képek Assisi Szent Ferenc életéből című művét 2017. február 24-én mutatják be, a címszerepben Bakos-Kiss Gáborral.
    Vidnyánszky Attila rendezésében tűzik műsorra a Csíksomlyói passiót 2017 márciusában. A zenés produkcióban szinte az egész társulat részt vesz; a főbb szerepeket Bánsági Ildikó, Tóth Auguszta, Blaskó Péter, Reviczky Gábor játssza. Az előadásban Berecz András is közreműködik.
    A Gobbi Hilda Színpadon Ingmar Bergman Szenvedély című művét állítja színpadra Kiss Csaba október 15-i premierrel. A rendező elmondta: Ingmar Bergman a társas kapcsolat mélységeit, konfliktus-zónáit mutatja be plasztikusan, mindenki számára érthetően.
    Ivan Viripajev Részegek című darabját Viktor Rizsakov rendezi, a bemutatót november 19-én tartják.
    Katona József Bánk bán-ját Vidnyánszky Attila állítja színpadra, ezúttal kis térben, a stúdiószínpadon, 2017. májusi bemutatóval.
    A Gulág virágai címmel Földes László Hobo szereplésével Vidnyánszky Attila rendezésében készül előadás 2016 őszén. Zsótér Sándor rendezésében Euripidész Hippolütosz című művét 2017. április 9-én mutatják be Törőcsik Mari és Trill Zsolt szereplésével. A Bajor Gizi Szalonban folytatódik az önálló estek sora.

A hamarosan záruló évadot értékelve Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott: "nagyon gazdag és eseménydús évadon vagyunk túl". Hangsúlyozta: a teátrum nyitott színházként – "befogadószínházként"  működik, a repertoár csaknem felét befogadott produkciók adják, három év alatt több mint 60 társulat, köztük a vidéki színházak többsége mutatkozott be a Nemzeti Színházban.
    Kiemelte: ez lesz a színház történetének második legnézettebb évada, az idén a tavalyinál magasabb, 120 ezres nézőszámot várnak. Mint mondta, már létezik egy közönségréteg, amely kíváncsi az előadásaikra, elfogadja a rájuk jellemző megszólalási módot. A következő évadban a jelenlegi repertoár gerince tovább fut, így az új idényben már bátor kísérletek is megengedhetők.




Részletesen a 2016/2017-es évad tervezett bemutatóiról

4 maj 2016  |  nemzeti színház vidnyánszky attila