A színházművészet kiválóságait díjazták

Az elismerő okleveleket a Makovecz utcai Akadémiai Szalonban adták át 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának ünnepségén Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész, a tagozat vezetője látta el a háznagyi teendőket. Mint elmondta, az elismerő oklevelek díjazottjainak kiválasztását széles szakmai konszenzus övezte.
 
10 listopad 2023

Blaskó Péter egy különleges előadásban

A Peer Gynt feldolgozását Blaskó Borbála rendezte

Hatalmas sikerrel mutatták be október közepén a Nemzeti Színházban a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán című darabot, mely Henrik Ibsen drámája alapján, Áprily Lajos fordításának felhasználásával készült. A főszerepben Blaskó Pétert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Nemzet Művészét, az MMA rendes tagját láthatja a közönség.

2 listopad 2023

Petőfi és Tóth József jelképes találkozása

Szoboravatás a szentesi színházi évadnyitón

Szoboravatóval, kiállítással és színházi előadással nyitotta meg harmadik évadát a szentesi Tóth József Színház, melyet a teátrumot üzemeltető Békéscsabai Jókai Színház Szentes nagy szülöttének, a 19. századi magyar színjásztás meghatározó alakjának ajánlott. 

24 październik 2023

Van-e, lesz-e jövője a vidéki operajátszásnak?

Konferencia a Walter Rózsi-villában

Az MMA Színházművészeti Tagozata által szervezett tanácskozás minden felszólalója egyetértett abban, hogy a műfaj régóta komoly problémákkal küzd.
Nagy Viktor rendező, a tagozat vezetője bevezetőjében elmondta, jogosan kongatják a vészharangot sokan a műfaj képviselői közül, hiszen az 1970-es évektől az 1990-es évekig tartó fellendülést követően folyamatos hanyatlás tapasztalható, hiányzik az akarat és a koncepció, a rendszerváltás óta kialakult krónikus pénzhiány különösen is sújtja e színházi műfajt. 

18 październik 2023

Pregitzer Fruzsina kapta az idei Fedák Sári-díjat

Az ünnepi eseményre a Beregszászi Színház születésének 30. évfordulója alkalmából került sor

Pregitzer Fruzsina színművész, az MMA rendes tagja vehette át október első hetében Beregszászon a Fedák Sári színházművészeti díjat. A díjátadót a 30 éves Beregszászi Színház születésnapi programsorozatának keretében tartották meg. A fesztiválon fellépett a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Kaszás Attila Színház, közös előadásukban láthatta a közönség Móricz Zsigmond Boszorkány, avagy Báthory Anna és Bethlen Gábor története című darabját.

13 październik 2023

Aranyplakett a Szegedi Kortárs Balett vezetőinek

Az elismerést Echéry-Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető vehette át

A Carmina burana táncjátékkal kezdte meg új évadát a Szegedi Kortárs Balett társulata. Az idei jubileumi, ünnepi évad az együttes életében, ugyanis Juronics Tamás és Echéry-Pataki András éppen három évtizeddel ezelőtt vette át a társulat irányítását. 

29 wrzesień 2023
Ostatni