LélekFormák – II. Népművészeti Nemzeti Szalon

A magyar néphagyomány egységét mutatja be LélekFormák címmel a II. Népművészeti Nemzeti Szalon, amely július 16-ig látható a Műcsarnokban, az MMA intézményében. A Nemzeti Szalonok második ciklusát záró kiállítás az erős gyökerekből táplálkozó, növekedő, napjainkban is kivirágzó magyar művészetet és azt a szerves gondolkodásmódot kívánja megmutatni, mely az alkotás örömén keresztül túlélni segít.
A tárlathoz folyamatosan frissülő programok kapcsolódnak!
16 kwiecień 2023

A mesterségről és a közösségről mesél Bereczky Csaba életmű-kiállítása

Bereczky Csaba 74 éves. Mondják, hogy a kor csak egy szám – ez az ő esetében is így van, hiszen egész eddigi életére jellemző aktivitását nem adta fel: éppen születése napján nyílt meg Keszthelyen az a kiállítás, amely bemutatja életművét, mind családi, mind társadalmi szövetbe ágyazottan. A kettős ünnep okán beszélgettünk vele a tárlatról és egész munkásságáról. 

25 maj 2023

Bereczky Csaba életmű-kiállítás nyílt a keszthelyi Balatoni Múzeumban

Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Népművészet Mestere életmű-kiállítása 2023. április 21-étől látható Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban. A június 10-ig látogatható tárlaton a mindennapi használati tárgyakon, ékszereken kívül a kültéri alkotásokat, játékokat is bemutatják.

21 kwiecień 2023

„Az igazi művészet út az Istenhez"

Vajda László népi iparművészt, kovácsmestert köszöntötték

Hetvenedik születésnapja alkalmából, szűkebb családja jelenlétében köszöntötték Vajda László kovácsmestert, a népművészet mesterét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját április 19-én az Akadémiai Szalonban. Az ünnepeltet Galánfi András Kossuth-díjas előadóművész, fafaragó művész, az MMA rendes tagja és Juhász Judit, a köztestület szóvivője köszöntötte. Az eseményen mások mellett megjelent Richly Gábor főtitkár is.

19 kwiecień 2023

A pletykás asszonytól a megálmodott jövőig

Kóka Rozália 80. születésnapját ünnepelték a Makovecz utcai Akadémiai Szalonban március 22-én este. Szokás azt kérdezni sokadik születésnapot ünneplőktől, hogy mit kell tenni a szép kor eléréséért. A legtöbben ilyenkor széttárják a kezüket, hivatkoznak munkás életre, nehezebb gyermekkorra, egyszerű hétköznapokra. Ha ez lenne a hosszú élethez vezető lista, az ünnepelt minden részét magának tudhatná.

22 marzec 2023

A különösen időtálló dallamkincs nemzeti összetartozásunk bizonyítéka

Jánosi András akadémikussal beszélgettünk

Jánosi András népzenész, zenetanár, zenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozatban tevékenykedik. A nevét viselő vonós­együttes (Jánosi Együttes) a magyarországi táncház­mozgalom kialakítói közé tartozik, 2019-ben pedig alapító tagja a háromtagú Hungaricus együttesnek, amelynek célja, hogy régi kéziratos gyűjteményeink dallamanyagát életre keltse a hangszeres népzene előadói tapasztalatainak segítségével. 1983-tól végez összehasonlító kutatómunkát, amelynek során több mint 2000, főként 18. századi, valamint még ma is vagy az utóbbi időkig – jórészt a Partiumban, illetve Erdélyben – élő népi tánc­dallamot hasonlított össze.

21 marzec 2023
Ostatni