Ünnepi Könyvhét – immár az MMA Kiadóval

2018. június 7–11. között 89. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom és a könyvkiadás legnagyobb szabadtéri ünnepét. A hagyományos központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren a Magyar Művészeti Akadémia kiadócége először állít önálló pavilont, ahol az MMA és a Kiadó szinte összes eddigi kiadványát megtalálják majd az érdeklődők. Az MMA Kiadó standjánál mások mellett Balla András fotográfus; Benkő Imre fotográfus; Grendel Lajos író; Gulyás Gyula filmrendező; Gulyás János filmrendező; Kósa Ferenc filmrendező; Nagy Gábor író, költő, az MMA tagjai is dedikálnak.
Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról – „ingujjban, közvetlen, bohém formában" – öt napon át tartó, majdnem kétszáz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett. A könyvhét alkalmából a főváros más pontjain, valamint több vidéki városban, és a határon túl, Kolozsvárott is szerveződnek helyi események. Az Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitója június 7-én, csütörtökön, 16.00-kor lesz a Vörösmarty téren, ahol ez alkalomból Berg Judit írónő mond beszédet. A vidéki megnyitó helyszíne idén Szekszárd városa.

Az MMA Kiadó könyvheti újdonságai és dedikálásai az Ünnepi Könyvhéten

ÚJ!
Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán
Szerkesztette Pintér Judit
DVD-melléklettel (Mohi Sándor: In memoriam Huszárik Zoltán)
300 oldal+16 oldal színes fotómelléklet, 4800 Ft
Az Elégia című rövidfilm és első játékfilmje, a Szindbád a magyar filmművészeti kánon megingathatatlan darabjai. A kötetben Gelencsér Gábor tanulmánya, Huszárik Zoltán válogatott írásai és interjúi idézik föl a mindössze ötven évet élt rendező kiemelkedő életművét.
Könyvbemutató: 2018. június 7. (csütörtök) 18 óra, FilmesHáz, 1092 Budapest, Ráday u. 31. K
 
ÚJ!
Őrizd az embert – Kósa 80
DVD-melléklettel
Pörös Géza tanulmányával
478 oldal, 4800 Ft
Kósa Ferenc, a 60-as években indult rendező meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon. Munkásságát később is drámai erejű művek fémjelzik. A kötet elemzések, visszaemlékezések, interjúk során keresztül mutatja be a rendező pályáját.
Dedikálás: Kósa Ferenc 2018. június 9-én 10.30 órától
 
ÚJ!
Palotai János:
Benkő Imre – Élet-mű

320 oldal, 5800 Ft
A Balázs Béla-díjas Benkő Imre fotóművész a dokumentarista fotográfia megkerülhetetlen és egyben összetéveszthetetlen alakja. A könyv eredeti fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be életútját, egyedi hangvételű életművét, amelyet mind a szakma, mind a nagyközönség ismer, sőt elismer.
Dedikálás: Benkő Imre és Palotai János 2018. június 9-én 18 órától
 
ÚJ!
Demeter Zsuzsa:
Sigmond István

Közelképek írókról sorozat
208 oldal + 16 oldal ff képmelléklet, 3400 Ft
Az erdélyi második Forrás-nemzedékhez tartozó Sigmond István (1936–2014) ironikus, groteszk, abszurd látásmódú, kafkai nyomokat követő regényei, elbeszélései profán szenvedéstörténetek. Központi gondoltuk a világba vetett ember bűn nélküli bűnössége és bűnhődése. 1969 óta megannyi novellakötete és regénye jelent meg. Varjúszerenád (2006) című regénye az Irodalmi Jelen regénypályázatának díjnyertes műve. Az író pályaképét Demeter Zsuzsa mutatja be.
Dedikálás: Demeter Zsuzsa 2018. június 8-án 17 órától
 
ÚJ!
Jánosi Zoltán:
Oláh János

Közelképek írókról sorozat
400 oldal+16 oldal fotómelléklet, 3400 Ft
Oláh János költő, író az 1960-as években indult nemzedék kiemelkedő és műfajalkotó alakja. Gazdag írói, költői életművét Jánosi Zoltán irodalomtörténész, egyetemi tanár monográfiában dolgozta fel.
 
Dedikálás: Jánosi Zoltán 2018. június 9-én 15 órától
 


ÚJ!
Cs. Szabó László
Hazajáró lélek – Válogatás az Irodalmi Ujságban megjelent írásokból

Szerkesztette Szakolczay Lajos
472 oldal, 3800 Ft
Cs. Szabó László a kezdetektől az Irodalmi Ujság egyik legtöbbet publikált szerzője volt. Számos műfajban alkotott, éleslátású kritikusnak számított. Kötetünkbe az irodalmi témájú, anekdotákkal és személyes jellegű történésekkel átitatott esszéit, portréit, kritikáit, glosszáit válogattuk.
 

ÚJ!
What is the Hungarian?
Magyar esszék 1.

Szerkesztette Márkus Béla
336 oldal, 4800 Ft
Angol nyelvű esszékötetünk szerzői a művészet, a tudományok és a közélet legkülönfélébb területén fejtettek ki jelentős tevékenységet. Egy a közös bennük: életművük egészében keresték a választ arra a kérdésre: mi a magyarság? A nyelvi-kulturális önazonosság megfogalmazása – Bartók, Babits vagy Bibó István szavaival – ma is érdekes lehet külföldi és hazai olvasónak egyaránt.
 


ÚJ!
Galántai Csaba:
Márkus László
A művészi létezés mestere

248 oldal, 3400 Ft
Galántai Csaba színháztörténész hiánypótló munkájában a magyar színháztörténet méltatlanul elfeledett alakját mutatja be.
Márkus László (1881–1948) a huszadik század első felének nagyformátumú művészegyénisége: kritikus, drámaíró, díszlet- és jelmeztervező, film- és színházi rendező, színigazgató és főiskolai tanár.
Az önállósuló színpadművészet egyik megfogalmazója és reprezentánsa. 1923-tól főrendezője, 1935 és 1944 között igazgatója az Operaháznak, mely ezen időszakban világszínvonalon teljesít. Egy évig a Nemzeti Színház munkáját is irányítja. Művészetkritikái, tanulmányai korának jelentős színházi teoretikusai közé emelik.
 
Dedikálás: Galántai Csaba 2018. június 9-én 16 órától
 
ÚJ!
Götz Eszter:
Zalaváry Lajos

240 oldal, 4800 Ft
Zalaváry Lajos a 20. század egyik legmeghatározóbb építésze, munkássága híd múlt és jövő, Nyugat-Európa és Magyarország között. Pályája az egész korszakon átível: emblematikus épületei mellett tanítványai is hirdetik a „mester" sokoldalúságát. A könyv hiánypótló nemcsak Zalaváry, hanem a század társadalmi és művészettörténeti folyamatainak megismertetésében is.
 
Dedikálás: Götz Eszter 2018. június 10-én 14.30 órától

 

Dedikálások a Vörösmarty téren, az MMA Kiadó standjánál:

2018. június 8. péntek
17.00 Demeter Zsuzsa dedikál
 
2018. június 9. szombat
10.30 Kósa Ferenc dedikálja könyvét
14.00 Nagy Gábor dedikálja az Utassy József kismonográfiát
15.00 Jánosi Zoltán dedikál
16.00 Galántai Csaba dedikál
18.00 Benkő Imre és Palotai János dedikálnak

15:00 és 15:30 között pódiumbeszélgetés (a Vörösmarty téren az Oroszlános kút melletti színpadon) Cs. Szabó László: Hazajáró lélek – Válogatás az Irodalmi Ujságban megjelent írásokból című könyvéről és az emigráns magyar irodalomról Szakolczay Lajos művészeti íróval, a kötet szerkesztőjével és Sárközi Mátyás író-költő-műfordítóval beszélgetünk. Moderátor: Nagy Borbála Réka

2018. június 10. vasárnap
11.00 Hoppál Mihály dedikálja A kultúra mint emlékezet című, Lükő Gábor munkásságról szóló könyvét
14.30 Götz Eszter dedikál
15.00 Grendel Lajos és Elek Tibor dedikál: a felvidéki író kismonográfiája a Közelképek írókról sorozatban jelent meg
16.00 Barabás Klára dedikálja Fábri Zoltánról szóló filmes monográfiáját
17.00 Gulyás Gyula, Gulyás János és Tóth Péter Pál közösen dedikálják A Gulyás testvérek című könyvet
18.00 Bárdosi József dedikálja Évek és képek című könyvét
18.30 Balla András és Fábián László dedikálják a fotóművészről készült monográfiát