Bemutatták a Tamási Áron albumot

Százhuszonöt éve, 1897-ben született Erdélyben Tamási Áron Kossuth-díjas író, aki pályakezdése óta az egyik legnépszerűbb és legszeretettebb alkotónk. A székely-magyar író születésének közelgő évfordulójára közel háromszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötetet jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia. Az életrajzi mű az író feljegyzéseit, naplójának részleteit is tartalmazza, valamint áttekinti színpadi műveinek előadásait, így a könyvből nemcsak az író életéről tudhatunk meg számos információt, de arról is, milyen volt a huszadik századi erdélyi és magyarországi kulturális, benne az irodalmi, színházi élet. Az MMA Kiadó március 31-i könyvbemutatóján az olvasók a kötet összeállítói, Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész és A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke segítségével tekinthettek bele a különleges írói világba.
1 kwiecień 2022

Gál Sándor szülőföldjén mutatták be a Csillagromok című kötetet

Csillagromok címmel az MMA Kiadó gondozásában Gál Sándor (1937–2021) József Attila-díjas felvidéki magyar író, költő, publicista verseiből jelent meg válogatás, amelyet a szerző szülőföldjén a köztestület két levelező tagja, Pécsi Györgyi kritikus és Márkus Béla irodalomtörténész mutatott be május 26-án. Az eseménynek Szlovákiában a költő szülőfaluja, Búcs, illetve lakhelye, Buzita adott otthont. Ebből az alkalomból a két településen működő iskoláknak a Magyar Művészeti Akadémia ajándékaként átadtak 50-50 darabot a frissen megjelent kötetekből, a tiszteletpéldányokat az iskolaigazgatók az elnöki adományozó levéllel együtt vették át.

27 maj 2022

Felavatták Albert Gábor író emléktábláját

Május 26-án felavatták Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emléktábláját a Budapest II. kerület Bimbó utca 3. sz. háznál. Az MMA képviseletében Juhász Judit, az írótársak nevében Ács Margit Kossuth-díjas író, szerkesztő, kritikus emlékezett az íróra. Az eseményen mások mellett részt vett az elhunyt özvegye, Albert Zsuzsa József Attila-díjas költő is. Közreműködött Oberfrank Pál színművész. Az emléktábla Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása.

26 maj 2022

Irodalmi teadélután Gion Nándor emlékére

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság irodalmi teadélutánja a húsz éve elhunyt Gion Nándor József Attila- és Márai-díjas vajdasági magyar íróra, az az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékezett Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja Gion Nándor, a Délvidék krónikása című előadásával május 19-én Kaposváron a Takáts Gyula Emlékházban.

19 maj 2022

Kiállítással emlékezik Ottlik Gézára az MMA

A 110 éve született Ottlik Géza, a 20. század kiemelkedő írója emléke előtt tiszteleg az életpályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablókiállítással a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás a nyár közepéig Budapesten, az MMA Bajza utcai irodaépületének Andrássy út felőli kerítésén látható, valamint június 9-től Kolozsváron, a Bánffy-palota fedett udvarán. A 15 tabló az író életét követi végig a gyerekkortól az elmúlásig, s közben több fontos idézetet olvashatunk Ottliktól.

9 maj 2022

Bemutatták a Mács József íróról készült monográfiát

A felvidéki Bátkában mutatták be április 29-én Mihályi Molnár László Mács József íróról készült monográfiáját, amely az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Mács József munkásságát többek között a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték 2014-ben, illetve az Elcsatolt vagon című regényéért megkapta 2015-ben Az év legjobb könyve nívódíjat, az MMA Irodalmi Tagozatának Díját. A könyvet a szerzőn kívül Vári Fábián László költő-író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és a monográfia szerkesztője, Ács Margit író mutatta be, akik az MMA ajándékaként 50 kötetet is átadtak a településnek.

29 kwiecień 2022
Ostatni