Szegő György és Réz Ágnes

Rendhagyó programokkal, jubileumi ajándékokkal várják a látogatókat a Műcsarnokba

Decemberben a tízezredik látogatót köszönthetik a Műcsarnokban, a Nicolas Schöffer kinetikus szobrait bemutató tárlaton – jelentette be Szegő György művészeti igazgató és Réz Ágnes kommunikációs vezető a múzeum téli programjait beharangozó sajtótájékoztatón. Ebből az alkalomból mutatták be a Művészeti aLap című háromhavonta megjelenő kiadványt.
Mint megtudtuk a tízezredik vendég rendkívüli csomagot kap ajándékba: belépőket a kiállítást kísérő valamennyi programra, a kiállítások katalógusát, ráadásként pedig egy négycsillagos hotelben szállást 2 fő részére egy hétvégére. Emellett a következő hetekben exkluzív tárlatvezetésekkel és neves meghívott vendégekkel, rendhagyó programokkal, jubileumi ajándékokkal, játékokkal várják az érdeklődőket, ráadásként pedig a vidéki látogatóknak is elérhetőbbé kívánják tenni a kiállításokat.

„A Művészeti aLap egyszerre visszatekintő válogatás és programelőzetes – írja bevezetőjében Szegő György művészeti igazgató. – Az első számban egy évre visszatekintve olyan szövegegeket válogattunk a Műcsarnok archívumából, amelyek a kiállítások részét képezve, azok mellékleteiként vagy hozadékaként, gyakran kísérőesemények művészi termékeiként »első kézből« valósultak meg, hangzottak el. Nem ritkán a művészettörténész szakma vagy éppen az irodalom jeles személyisgéeinek köszönhetően. Szándékunk szerint ez a két funkció – a vissza-, és az előretekintés – tölti ki majd a további számokat is. A Műcsarnok egyszerre maradt nyitott a »kortárs« szóval körülírt műfajokra, de nyitott a tradicionális, kézzel-fejjel-szívvel alkotók és alkotásaik felé is. Az elmúlt év kiállításaival igyekeztünk minél szélesebb közönséget megszólítani és a vizuális kultúra egészére nyitni. A Műcsarnok ezúton is köszöni a művészeti szcéna felől érkező segítséget és biztatást. Munkatársaimmal együtt kívánok jó böngészést a Művészeti aLap első számához."

December 1-jétől a 10 ezredik látogató érkezéséig ugyancsak ajándékot kap minden nap a 100. látogató: belépőt a kiállításra, valamint egy két főre szóló jegyet egy decemberi-januári szabadon választott kísérőprogramra.
Ugyancsak december 1-jétől minden kedden minden belépő duplát ér, vagyis minden megváltott jeggyel két látogató járhatja végig Nicolas Schöffer kibernetikus szobrait és rendkívüli munkásságát bemutató tárlatot, továbbá Vörösváry Ákos, Malgot István és Csertő Lajos kiállításait.
Ebben a hónapban minden Schöffer-album, illetve a Vörösváry Ákos-, Malgot István- és Csertő Lajos-katalógushármas vásárlója belépőjegyet kap ajándékba a kiállításokra, vagy 20% kedvezményt kap a katalógusok árából.
A nyitott kapuk szellemében igyekeznek a diákoknak is minél inkább elérhetővé tenni kiállításaikat, így év végéig az előre bejelentkező iskoláscsoportok – létszámtól függetlenül – személyenként 200 forintos belépővel látogathatják a Műcsarnok tárlatait.
Január 31-ig az ország egész területéről 50% kedvezménnyel utazhatnak a MÁV belföldi vonalain a Nicolas Schöffer munkáit bemutató kiállításra az érdeklődők. A kedvezmény az oda-vissza útra váltott teljes árú jegyre érvényes, a Műcsarnok pénztárában kapott pecséttel. A jogosultságot a visszaúton ellenőrzik.
December 8-án 17 órakor tartják Nicolas Schöffer albumának nyilvános bemutatóját a Károly körúti Alexandra kávézóba, ahol egy kávé vagy tea mellett kaphat izgalmas betekintést a kibernetikus szobrász életművébe. A beszélgetésen részt vesz Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, a kötet egyik szerzője, egyben a Schöffer-kiállítás társkurátora, valamint Bán András, a Műcsarnok vezető kurátora. A kötetet bemutatja: Rockenbauer Zoltán társkurátor. A bemutatón megvásárolt album mellé vendégeink ajándék belépőt kapnak a kiállításra.
A két ünnep között két rendhagyó tárlatvezetéssel várják látogatókat.
2015. december 28-án 16 órakor Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező A szobrász Malgot című kiállításon vezet tárlatot. Közreműködik: Koltay Gergely (fuvola) és Papadimitriu Athina (ének).
2015. december 29-én 16 órakor Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró A létra. Vörösváry Ákos installációi című kiállításon vezeti végig a látogatókat.
Az exkluzív tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálók között decemberben hetente egy, két főre szóló belépőt sorsolunk ki. Regisztrálás: mucsarnok@mucsarnok.hu
Megújult formában, még több információval, képpel, videóval és tartalommal a régi címen (www.mucsarnok.hu) elindult a Műcsarnok új honlapja.  Az új weboldalukat minden nap kiposztolják a facebookon. A posztot megosztók között decemberben két éves bérletet és hetente három belépőt sorsolnak ki. A nyertesek névsorát 2016. január elején hirdetik ki az intézmény weboldalán.
2 grudzień 2015  |  műcsarnok