Megnyílt Németh János keramikusművész tárlata a Vigadó Galériában

Németh János keramikusművész, a Nemzet Művésze mintegy hetven alkotásából nyílt életmű-kiállítás Föld-Ember címmel a Vigadó Galériában. Föld-Embernek a decemberben elhunyt kétszeres Kossuth-díjas költő, Juhász Ferenc nevezte a zalaegerszegi keramikust. A tárlat február 21-ig tekinthető meg.
A Magyar Művészeti Akadémia által támogatott kiállítás megnyitóján Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mondott köszöntőt, az alkotót és annak életművét Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, a Nemzet Művésze méltatta, és Németh János is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.
„Három év korkülönbség van Németh János és köztem, Zalaegerszegen egy utcában laktuk – kezdte köszöntőjét Fekete György. – Együtt voltunk iskolások, az édesapám által építtetett templom gyönyörű cserépkályháit János édesapja csinálta, mint kályhásmester. János pláne tudja, hogy az anyag nem holt, az anyag már akkor sem volt holt, amikor édesapja mesterember volt és akkor különösen nem volt holt, amikor a mesteremberi képességeket a művészet legmagasabb szintjére emelte a fiú."
Németh János életművének se hazánkban, se a világon nincs utánzója, mert stílusa és művészi megközelítésmódja egyedülálló – mutatott rá Fekete György.
„Németh Jánosról sokan írtak és mindenki dicsérte – méltatta a keramikusművészt Kő Pál. – Dicsérni is kellett, mert annyira egyértelmű, amit ő gondol, készít, mintáz, gyurkál, teremt. Butéliák, korsók, csuprok, csöcsös cserépkorsók, kancsók, kelyhek, aratókorsó, amiben nem melegszik fel a víz, s jól esik meghúzni aratáskor. Juhász Ferenc írja: »Akár a föld.« Mert Németh János akár a föld. Mert a földben minden ott van. Minden élet és halál."
Kő Pál a Németh János életével és munkásságával foglalkozó sok interjú, köszöntő, írás közül Szakolczay Lajos irodalomtörténész munkáját emelte ki: „A hajdani kisfiú az ősök mesterségét, művészetét folytató Németh János ezzel az életre szóló gyurkálással megteremtette a maga Kozmoszát – idézte. – Kitartó munkával a szépség igézetében élve. Ám ennek az égetett agyagvilágnak lelkülete van. Lelkülete? Csöndes mosolya. Az átszellemült anyag valamiféle mítoszi erő révén így válik egy bölcsességet sugalló életforma esszenciájává."
Az ünnepelt, Németh János köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt az életmű-kiállítás létrejöttében. Mint elmondta, nem tud a valóság elé a tükröt tartani, ehelyett inkább az agyagformák békéjében szeretne arra figyelmeztetni, hogy „ne a házakból gyúljanak kígyóláng nyelvek, hanem a kemencékben izzon a tűz és melengesse a szíveket, mert akkor talán megmaradunk embernek".
A megnyitón közreműködött Sztarenki Pál színművész, a Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője és ifj. Horváth Károly népzenész. Az eseményen megjelent a köztestület számos tagja mellett Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, valamint Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.
19 styczeń 2016  |  kiállítás németh jános