Nyári István: I'm not a Chinese I'm a Taiwanese!

Fotóművészeti Nemzeti Szalon és Steve McCurry-tárlat a Műcsarnok idei programjában

KÉPEK ÉS PIXELEK – Fotóművészet és azon túl címmel rendezi meg a 120 éves épületét idén ünneplő Műcsarnok a 2016-os Nemzeti Szalont. A Műcsarnokba látogat fényképeivel együtt a kortárs fotóművészet ikonikus alakja, Steve McCurry is; Természetművészet – Kis gesztusok címmel július 22-én kiállítás nyílik 35 magyar és nemzetközi művészcsoport bemutatkozásával.

A múzeum sajtótájékoztatóján Szegő György művészeti igazgató a tavalyi évről szólva elmondta, hogy a 2014-es évhez képest megduplázódott a látogatószám: 2015-ben csaknem 80 ezren tekintették meg a Műcsarnok kiállításait, míg egy évvel korábban 46 ezer látogatót fogadott az intézmény. A legnagyobb közönséget a Képzőművészeti Nemzeti Szalon és a SchöfferVörösváryMalgotCsertői-tárlatok vonzották – tette hozzá Szegő György, megjegyezve, hogy várakozásai szerint 2016-ban a tavalyi látogatószámot is meg fogják haladni.
   Február 24-én nyílik a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismert fotográfus, Steve McCurry kiállítása a művész részvételével. McCurry a nyolcvanas években bejárta Ázsiát, és magas művészi színvonalon örökítette meg például Afganisztán szovjet megszállását. „Nemcsak az emberi méltóság megjelenítője, hanem a filantrópia szószólója is" – méltatta a számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett amerikai fotográfust Szegő György.
   Néhány nappal később Közvetlenül a Műteremből címmel tíz kortárs magyar művész legfrissebb alkotásaiból nyílik tárlatsorozat, amely generációs és stiláris értelemben is rendkívül változatos megközelítést nyújt. „Barakonyi Zsombor, Halász András, Jovián György, Lábass Endre, Nyári István, Orosz István, Pika Nagy Árpád, Rabóczky Judit és Georgios Tzortzoglou, valamint Ütő Gusztáv anyagait a Műcsarnok egy-egy kurátora rendezi minitárlatokba" – mondta a művészeti igazgató.
   Szarka Klára fotótörténész vezetésével már folynak a Fotóművészeti Nemzeti Szalon előkészületei is. „Az utóbbi tíz-tizenöt évben hatalmas technológiai átalakulás zajlott le a fotográfia területén, és a digitális váltás nem pusztán technikai változásnak bizonyult" – hangsúlyozta Szegő György. Elmondása szerint a Nemzeti Szalon a klasszikus mestereket és a mai kor friss áramlatait egyaránt láttatni kívánja április 23-tól. „A fotográfiai kiállítások mindig vonzók, nemcsak a tág értelemben vett szakma, hanem a laikus nagyközönség számára is. A Fotóművészeti Nemzeti Szalon keretén belül minden lényeges irányzat, minden újdonságot jelentő alkotás helyet fog kapni" – tette hozzá Szarka Klára, a kiállítás kurátora.
   Nyáron nagyszabású természetművészeti kiállítást rendez a Műcsarnok: Kis gesztusok címmel 35 magyar és nemzetközi, városi és vidéki környezetben alkotó művész, művészcsoport mutatkozik be, különböző anyagok, folyamatok és elgondolások segítségével tárva fel a természethez való kötődésünket Keserü Katalin művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának rendezésében.
   A jubileumi évforduló tiszteletére nagyszabású kiállítás tekinti át az OsztrákMagyar Monarchia utolsó évtizedeinek fő képzőművészeti stílustörekvéseit Sármány-Parsons Ilona válogatásában november 16-tól. A magyar festészet és szobrászat főművei mellé helyezve a lengyel, a cseh, az osztrák, majd a kibontakozó horvát és szlovén művészet alkotásait, kirajzolódnak a közös stílusáramlatok és az azonos intellektuális és művészi problémákra adott egyéni, de közös gyökerű válaszok. Olyan nevekkel találkozhatunk majd a tárlaton, mint Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Hans Makart, Jan Matejko, Lotz Károly, Jakub Schikaneder, Csók István, Maksymilian Gierymsky, Hans Tempe, Gustav Klimt, Vaszary János, Stanislaw Wyspianski, Ivana Kobilca, Jan Preisler, Mirko Racki.

Forrás: mucsarnok.hu / MMA