Szekeres Károly

Elhunyt Szekeres Károly keramikusművész

2016. január 3-án elhunyt Szekeres Károly, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja. A balatonfüredi keramikusművész tavaly novemberben vehette át a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti díját.
Szekeres Károlyról, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjáról Gopcsa Katalin művészettörténész így írt: „A használati edények készítése végigkíséri pályáján. A kezdeti időben nemcsak egyszerű vonalú karakteres barna edényeinek mázát, hanem technológiáját is ő alakította ki. Szekeres Károly építkezik a kerámiából: új meg új anyagokat, masszákat gyúr össze, a megfelelő formát keresve a gondolatnak."

Szekeres Károly rendkívül sokoldalú alkotóművész volt: a porcelán készletektől és figuráktól az autonóm plasztikáktól a monumentális épületkerámiákig minden megtalálható gazdag életművében. Szülőfaluja, Zánka évekkel ezelőtt állandó kiállítást rendezett be munkáiból egy külön erre a célra felújított épületben.
Szekeres Károly 1940­-ben Zánkán született.
A Magyar Iparművészeti Főiskola porcelán szakán 1967-­ben diplomázott, Schrammel Imre tanítványaként.
A Herendi Porcelángyárban dolgozott, a Városlődi Majolikagyár tervezőművésze, művészeti vezetője lett. Nyugdíjazásáig a gyárban dolgozott, emellett 1971 óta kiállító művész, tevékenységét számos díjjal ismerte el a szakma.
Gyári tervezőként hőálló edényeket, kerámiaedényeket, plasztikákat, dísztárgyakat, faliképeket tervezett, technikai kísérleteket folytatott. A kerámiának szinte minden válfaját kipróbálta, művészetének három, párhuzamosan folytatott tevékenységi körét a használati tárgyak, illetve ipari termékek tervezése, az épületkerámia és az autonóm művészi kerámia készítése határozta meg.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, ahol tizenöt évig tagozati vezető is volt, emellett tagja volt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. A kiállításokon nyert díjak mellett Munkácsy-­díjat, a Művészeti Alap nívódíját és Veszprém megye Művészeti díját nyerte el. 1987-­ben lett érdemes művész, 2000­-ben pedig a Veszprém megyei Pro Comitatu kitüntetéssel és Zánka díszpolgára címmel köszöntötték.
2015-ben az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatától megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díját.
MMA/veol.hu
5 styczeń 2016  |  gyászhír szekeres károly