Nagyvárad, Fekete Sas palota, passzázs

Megemlékezés a 150 éve született Komor Marcell építész lakóházánál

2018 jelentős évfordulói közé tartozik Komor Marcell  (1868–1944) születésének 150. évfordulója. Ennek tiszteletére a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, valamint Budapest II. Kerületének Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást szervez az alkotó születésnapján, 2018. november 6-án 11 órakor az építész Budapest II., Keleti Károly utca 29–31. szám alatti lakóházán elhelyezett emléktáblánál. Képgaléria
Komor Marcell Lechner Ödön tanítványaként és követőjeként építésztársával, Jakab Dezsővel számos kiemelkedő jelentőségű középületet és bérházat alkotott a történeti Magyarország területén. Fő műveik közé tartozik a szabadkai városháza, a marosvásárhelyi városháza és a kultúrpalota, a dévai színház, a nagyváradi Sas palota, a budapesti Palace Hotel, a Nyugdíjfolyósító Intézet Fiumei úti palotája és számtalan bérház. Szabadkán idén fejeződött be a Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint épült zsinagóga felújítása a magyar kormány jelentős anyagi támogatásával.
Az építészpáros 1911-ben költözött a II. kerületbe – az egykori Oszlop, ma Keleti Károly utca 29–31. szám alá. Pompás ikervillájuk a telek végében áll, az utcafronton egy-egy, szintén általuk tervezett bérház keretezi az U alakú udvart. Mindkét építész azzal az elhivatottsággal költözött a II. kerületbe, hogy angol mintára a kertvárosok természet- és egyben városközeli előnyeit élvezhessék. Otthonuk művészeti központtá is vált: számos építész, képzőművész és zenész fordult meg falai között. Sajnos az ikervilla a II. világháború alatt találatot kapott, és belső berendezésének nagy része megsemmisült. Szerencsére az épületek elrendezése, a kapuk és ajtók díszítése még ma is őrzi az eredeti formavilágot, így továbbra is a II. kerület ékességei.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke örömmel vállalta, hogy részt vesz a megemlékezésen és koszorúzáson. Az építész életművét Várallyay Réka művészettörténész, a Holnap Kiadónál 2006-ban megjelent Komor- és Jakab-monográfia szerzője méltatja. Ezután dr. Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere helyez el koszorút Komor Marcell emléktáblájánál.
Végül, de nem utolsósorban a Keleti Károly utcai Komor-villa egyik lakója, Székely Tamás villamosmérnök, Komor Marcell 94 éves unokája is részt vesz az ünnepségen és megosztja a megjelentekkel személyes emlékeit a híres építész nagypapáról, akivel 18 éven át élt egy házban, s akinek emlékét hűen ápolja.
 
 
Időpont: 2018. november 6. (kedd) 11 óra
Helyszín: Komor Marcell egykori lakóháza (1024 Budapest, Keleti Károly utca 29–31.)
5 listopad 2018  |  komor marcell megemlékezés