Művészetpedagógiai elismerések

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata november 30-án adta át 2023. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleit az MMA irodaházában.
„Nemcsak mindennapos testnevelés kell, hanem mindennapos katarzis is" – idézte Freund Tamás agykutató, az MTA elnöke szavait Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadón. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való személyiség- és közösségfejlesztés segítése a Magyar Művészeti Akadémia egyik legfontosabb feladata.
1 grudzień 2023

Tudományos Tanácsadó Testület segíti az MMA MMKI kutatási projektjeit

A Hild-villában tartotta alakuló ülését a testület
 
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Tudományos Tanácsadó Testülete június 27-én ülésezett először. Feladata, hogy a tudományos kutatások tervezése, kutatási stratégia kidolgozása és a kutatásszervezés irányítása során segítse az intézet igazgatójának munkáját. A tanácskozáson az MMA MMKI tudománystratégiai arculatáról, a kutatások főbb jövőbeli irányairól esett szó ismert szakemberek bevonásával és különböző tudományágak összekapcsolásával.

30 czerwiec 2023

Művészetpedagógiai konferencia a Pesti Vigadóban

A művészetpedagógia nagy kihívása, hogy folyosót nyisson az értékközvetítés szándéka és napjaink ifjúságának a virtuális világ által uralt kultúrája között – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a 6. Művészetpedagógiai Konferencia megnyitóján. Az eseményre a Pesti Vigadóban került sor június 15-én.
 
 

21 czerwiec 2023

Grendel-est Pozsonyban

A pozsonyi Liszt Ferenc Intézetben Grendel Lajosra, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára emlékeztek születésének 75., halálának 5. évfordulója alkalmából. A rendezvény keretében mutatták be az MMA Kiadó Grendel Lajos - Összegyűjtött elbeszélések című kötetét. A nagyszámú érdeklődő előtt zajlott esten részt vett az író özvegye, Grendel Ágota és fia, Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke.

10 maj 2023

SZÍN-TÉZIS

Tisztelgés Madách Imre munkássága előtt

Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából SZÍN-TÉZIS címmel egyedülálló, határokon is átívelő sorozatot indít az Országút magazin. A világirodalom jelentős alkotása előtt nagyszerű képzőművészek, zenészek, rendezők, színészek, költők, írók, tudósok bevonásával tisztelegnek. A közreműködő alkotók között szerepelnek köztestületünk tagjai is. Ennek jegyében a lap április 20-án Csurka Eszter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, az MMA rendes tagja Menny című alkotásával a címlapon jelent meg.

21 kwiecień 2023

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó sorozat 2023-as nyitóelőadásán A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem főszereplésével mutatnak be különböző stílusú táncprodukciókat. Olyan híres romantikus balettek részleteit láthatja a közönség, mint a Petipa által megálmodott A bajadér, vagy a Harangozó Gyula által koreografált Coppélia, de az elmúlt években alkotott modern táncprodukciók is színpadra kerülnek a Harangozó-díjas Kulcsár Noémi koreográfiájával, Vivaldi és Ravel zenéjére. Az Egyetem néptánc szakirányán tanuló ifjú tehetségek pedig verbunkot és palotást táncolnak, Bihari János, illetve Erkel Ferenc muzsikájára.

21 marzec 2023
Pierwszy Ostatni