Mészáros Tibor

Márai és a művészetek

Kettős tanulmánybemutatót tartott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2016. október 17-én a Pesti Vigadóban. Windhager Károly Ákos, az MMKI kutatója VIVENTE e MORIENTE, 1956 emlékezete a komolyzenében című tanulmánya az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat 6. köteteként jelent meg a L'Harmattan Kiadó és az MMA közös gondozásában. Mészáros Tibor Márai és a művészetek címmel írt tanulmányt az MMA-MMKI felkérésére.
Windhager Ákos monográfiája egy komolyzene-történeti könyv, mely páratlan kultúrtörténeti témához nyúlt. A szerző művében az 1956-os forradalomhoz köthető zeneműveket kultúratudományi megközelítésben elemzi. Az alapkérdés valamennyi esetben az, hogy milyen kapcsolat mutatható ki a zenemű és a forradalom között. Ismert és kevésbé ismert tényeken keresztül fedi fel a kapcsolódási pontokat, rengeteg olyan zeneműről – keletkezésük körülményeiről és hányattatott utóéletéről – olvashatunk, melyek ma kallódó, alig játszott zeneművek. A kötetet Balogh Csaba szerkesztette.
Az MMKI által szervezett est második felében Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának tanulmányáról hallgathattak meg műhelybeszélgetést az érdeklődők – Deák Sárosi László, Windhager Károly Ákos, Kucsera Tamás Gergely, Kocsis Miklós, Falusi Márton és a szerző közreműködésével. Mészáros Tibor képes előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy sok Márai-mű – köztük ötezer oldalnyi naplójának nagy része – még kiadatlan. Márai alakjában egy olyan polgár képét rajzolta fel, aki az európai kultúrában élő, a művészet minden területén mozgó és véleményalkotó, véleményformáló értelmiségi. Gondolatait meghatározta „az úton levés" (írói álneve a Szabad Európa rádiónál is Ulysses), Európa-eszményét a művészet nagy alkotásai és alkotói: a kassai dóm és francia katedrálisok alkotta „csillagtérkép"; vagy Michelangelo és Dürer rajzai, Renoir és Goya festészete, Mozart és Bach zenéje, Cervantes, Tolsztoj, vagy Thomas Mann és Goethe.
A beszélgetés során a résztvevők Márainak a művészetekhez való viszonyát a különböző művészeti ágak szempontjából elemezték és közelítették meg. Különös izgalmas például Márainak a fotóhoz és a filmhez való hozzáállása, ennek érdekességeiről a tanulmány igazítja el az olvasót.
A Márai és a művészetek című tanulmány PDF formátumban a kiemelt linken elérhető.
18 październik 2016  |  márai sándor mma-mmki