1956/68 emigrációi Közép-Európában – nemzetközi műhelytalálkozó

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2016. szeptember 5-én lengyel, cseh, szlovák és magyar előadók részvételével nemzetközi műhelytalálkozót szervez. A találkozó célja az emigráns művészet és a közép-európaiság fogalmának művészetelméleti megközelítése.
Dr. habil. Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója az eseményről elmondta: a konferencia hiánypótló az emigráció kutatás területén, mert eddig a témának csak politikai vetületéről alakult ki párbeszéd, a művészetelméleti megközelítés hiányzott.
A konferencia egyik célja, annak a fogalmi keretnek a kialakítása, amely a közép-európaiság fogalmát értelmezi az irodalom és zeneművészet vonatkozásában  – modta dr. Falusi Márton, MMA MMKI kutatója és a rendezvény egyik szervezője.
Dr. Windhager Ákos PhD, az MMA MMKI kutatója és a találkozó társszervezője a konferencia kapcsán kiemelte, hogy a közép-európai emigráns művészet kialakította a saját jelkép- és szimbólumrendszerét, amelynek lefordítása a szimpózium egyik feladata lesz.
 
A műhelytalálkozó kiemelt témája az emigráns magyar műhelyek jelentőségének feltárása.
 
Meghívott külföldi előadók: Samuel Abrahám (Pozsony), Vajda Barnabás (Komárnó), Petr Orság (Olomuc), Bogusław Wróblewski és Łukasz Marcińczak (Lublin).
Magyar előadók: András Sándor, Falusi Márton (MMA MMKI), Ferdinandy György, az MMA rendes tagja, Mészáros Tibor és Windhager Ákos Károly.
A műhelytalálkozón bemutatják Szalai Györgyi és Dárday István Az emigráns című filmjét. A filmről és készítésének körülményeiről Gyöngyösi Enikő beszél.
 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete partnere a Visegrad Fund támogatásával a pozsonyi BISLA Liberal Arts College, az olomouci Listy és a lublini Akcent folyóirat.
 
Az előadások angol nyelvűek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen jelezheti 2016. szeptember 1. 16 óráig.
 
Időpont és helyszín: 2016. szeptember 5., 10.00–18.45, Pesti Vigadó (Sinkovits Imre Kamaraszínpad).
31 sierpień 2016  |  mma-mmki műhelykonferencia