„Veszélyben lévő magyar népi építészeti értékek" – Pályázat videó-kisfilmek elkészítésére

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázatot hirdet Magyarország határain kívül élő 13-19 éves diákok számára olyan 4-7 perces videó-kisfilmek elkészítésére, amelyek veszélyben lévő népi épített értékeket (házak, magtárak, górék, hidak, egyedi kapuk, régi útszéli keresztek, haranglábak, szobrok stb.) dokumentálnak. A film témájául nem szükséges védett műemléket választani, hiszen a cél éppen az, hogy a pályamunkák veszendőben lévő, rejtett értékekre irányítsák rá a figyelmet.
 
Értékelési szempont lesz a kisfilm szakmai színvonala, egyedisége, dokumentatív hitele, és a zsűri kedvezően fogja értékelni, ha a filmben a műemlékhez kapcsolódóan emberi sorsok is feltárulnak, továbbá, ha javaslatok születnek a műemlék megmentésének módjára is.
 
A filmek technikai paramétereivel kapcsolatosan az elsődleges elvárás a jól látható kép és jól érthető hang. Egyenlő tartalmi feltételek estén a díjazásnál előnyben részesülnek azok, akik korszerű televíziós adásminőségben (HD) nyújtják be a pályamunkát.
 
Egy pályázó több pályamunkát is beküldhet. Kollektív munka esetén is minden egyes film egy pályázatnak minősül.
 
Díjazás:
 
Az első 5 helyezett pályamunka 90.000 – 75.000 – 60.000 – 45.000 – 30.000 HUF (a díjazott állampolgársága szerinti nemzeti valutában történő kifizetéssel) díjban részesül.
 
A zsűri – amelynek tagjai az MMA és az MTVA neves szakemberei –, 15.000 – 30.000 HUF (a díjazott állampolgársága szerinti nemzeti valutában történő kifizetéssel) különdíjban részesíti az alábbi kategóriák legjobbjait:  
- kiemelkedő operatőri teljesítmény
- kiemelkedő rendezői munka
- kiemelkedően színvonalas forgatókönyv, dramaturgia
- kiemelkedően színvonalas narráció
- kiemelkedően színvonalas zsáner
- kiemelkedően színvonalas javaslat az értékmentésre
- kiemelkedő zenei szerkesztői teljesítmény
 
A zsűri a beérkezett pályamunkák mennyiségétől és minőségétől függően további díjakat is megállapíthat, valamint egyes díjakat összevonhat. Valamennyi, arra érdemes és alkalmas kisfilm bemutatásra kerül az MMA honlapján, továbbá a közmédia valamely műsorában és internetes felületén, valamint – igény szerint – a határon túli médiaműhelyek műsoraiban is.
 
Beküldési határidő (postára adás dátuma): 2013. november 30.
 
A pályamunkákat – rövid szöveges tartalmi ismertető, és a védendő értéket ábrázoló fotó kíséretében – DVD-n, továbbá a pályázati adatlap és nyilatkozatok nyomtatványt (3 oldal) kérjük elküldeni a következő címre:
 
MTVA/ KKK „Műemléki filmpályázat"   1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
 
A pályázat mellé csatolni szükséges a pályamunkák felhasználására vonatkozó nyilatkozatot, a pályázati adatlapot, továbbá a díjfizetéshez szükséges adatlapot is, amelyek ide kattintva tölthetőek le.
 
Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2013.december 16-án, Kós Károly születésének évfordulóján.
 
Budapest, 2013. július 25.
 
 
MTVA Kós Károly Kollégium                                                            Magyar Művészeti Akadémia