A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „EVEZŐSPÁLYA CÉLTORNYA 2016" című építészeti pályázat díjazottai

2017. február 22-én nyilvánosan kihirdették az „EVEZŐSPÁLYA CÉLTORNYA 2016" című, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által a 40 évnél fiatalabb építészek számára kiírt pályázat eredményét a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában. (Budapest 1088, Ötpacsirta utca 2.)
 
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata EVEZŐSPÁLYA CÉLTORNYA 2016" megnevezésű nyílt, építészeti tematikájú pályázatának célja volt – a Céltorony kapcsán – a ténylegesen működő-, szolgáló- és kiszolgáló építészeti és táji környezetről való közös gondolkodás és értő ötletek teremtése, begyűjtése.
 
A felhívásra 14 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után egyhangú szavazással döntött. A pályázat díjazottjai a következők:
I. díj bruttó 1.300.000.- Ft díjazással a 9. sorszámú pályamű, szerzői: Máté Tamás, Vass-Eysen Áron
II. díj bruttó 1.200.000.- Ft díjazással a 2. sorszámú pályamű, szerzője: Szabó Renáta
III. díj bruttó 700.000.-Ft díjazással a 11. sorszámú pályamű, szerzői: Árkovics Lilla, Babos Annamária, Gönczöl Zsófia, Weiszkopf András
Kiemelt elismerésben részesülnek bruttó 400.000.- Ft díjazással:
a 4. sorszámú pályamű, szerzői: Fódi Dóra, Egyed Veronika
a 13. sorszámú pályamű, szerzői: Gyergyák János, Berta Ádám,  Koronczi Péter Attila
a 14. sorszámú pályamű, szerzői: Kőhalmy Nóra, Funk Bogdán, Fridrich László
Elismerésben részesülnek bruttó 300.000.-Ft díjazással:
a 10. sorszámú pályamű, szerzői: Komlóssy Dóra, Bartha Zalán
a 12. sorszámú pályamű, szerzője: Henrik Ceccaroli Syversten

A pályaművek részletes értékelése:
9. sz. pályamű 
Emblematikus híd építmény, átívelő kecses hajótest.
Átütő, működő, légies „épület", gazdag tartalékokkal a megvalósulásig. A nemzetközi gyakorlat szempontjából is követendő kísérlet, de azért tartsuk itthon. A helyszínrajzi telepítése is – a verseny-, a vendég- és sportolói zóna pontos és szigorú lehatárolásával – példaértékű.
2. sz. pályamű 
Nagyon erős koncepció, ahogy a céltornyot a híd építménnyel együtt kezeli. Funkcionálisan kiválóan szolgálja a versenyszervezés összes feladatát, biztosítva a „főszereplők": edzők, versenyzők hatékony információját, képviseletét. A torony formája lendületes, a tömege erőteljes, dinamikus, funkcionálisan végig gondolt.
11. sz. pályamű 
Átgondolt, részletes helyszínrajz, nagy rendteremtéssel. Az osztószigetre telepített céltorony-versenyközpont jól működik. A nézők, közönség számára áttekinthető élményt biztosít a verseny követésére. Feszes, nagyvonalúan kezelt alaprajzok, markáns, transzparens épület.
4. sz. pályamű 
A terület fejlesztése és a céltorony építészeti megfogalmazása színvonalas. Funkcionálisan szépen alakított, végiggondolt transzparens épület. A pálya és a cél, valamint a versenyzői területek átláthatóságát biztosítja. A mobil osztógát javaslata – a hasonló versenypályák kialakításánál, fejlesztésénél – innovatív.
13. sz. pályamű 
A telepítési helyszínrajz ötletes, gazdag és részletesen feldolgozott. A part melletti építményeket a befordított lelátó követi a pálya felé, ami a szélső pályák esélye szempontjából lehet kedvezőtlen. A céltorony középületszerű (persze kell ilyen is a palettára), jó láthatóságokkal. Az attraktív, emblematikus torony jelleggel adós maradt.
14. sz. pályamű
Telepítése és a torony megoldása is színvonalas, átgondolt. Az osztószigetre telepített céltorony híddal közelíthető meg. A további épületeket a pálya célvonalától a pálya folytatásaként helyezi el, ami a versenypálya szélvédettségét tekintve kedvező. A „fatorony" ízlésesen formált, jó kilátással és rálátással a helyszínre. Az alaprajz funkcionálisan jól tagolt, (a 8 szint! tán több is a kelleténél). A tervezett homlokzati kialakítás néhol korlátozza a kilátást az egyes szinteken.
10. sz. pályamű 
A telepítést, és magát a céltornyot az örvénylő víz mozgásformájából vezeti le. A pálya végét körülölelő íves út spirális örvénylésű, attraktív magas toronyban végződik, amely az evezős pálya emblematikus épülete lehet. A tervezett telepítés elnagyolt és sematikus. A céltoronyba megkívánt funkciók működnek.
12. sz. pályamű 
Kiemelten és részletesen feldolgozza a céltorony épületét, de nem foglalkozik a pályázati kiírásban szereplő telepítéssel és a környezetalakítással. Az elválasztó szigeten elhelyezett céltorony híddal közelíthető meg. A teraszokkal tagolt épülettömeg erőteljes megfogalmazású, a sportépítmények karakterét hordozza. Szellemes az üveg felületek mobil lamellákkal való zárása, amely teljes nyitottságot és körpanorámát is biztosít a céltoronynak – a zárt és nyitott karakter egyaránt érvényesül.
 
A Magyar Építőművészek Szövetsége folytatja azt a hagyományt, hogy az építészeti pályázatokat nyilvános vitára bocsájtja, a pályaműveket és a folyamatot a zsűri jelenlétében megvitatja. A nyertes pályaművek alkotói 2017. február 28-án, kedden 17-órától prezentálják alkotásaikat. A zsűri tagjai, így a Bírálóbizottság elnöke: Petrovics Kálmán, az MKKSZ fejlesztési alelnöke, a Bírálóbizottság társelnöke: Bodonyi Csaba, Széchenyi- és Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja és Vesmás Péter Ybl-díjas építész, az MMA levelező tagja 18 órától összegzik a pályázat kapcsán felmerült gondolatokat és várják a jelenlévők kérdéseit. A beszélgetést Somogyi Krisztina vizuális környezet kutató vezeti.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre, a helyszínen rendezett kiállításon a beérkező összes pályamű megtekinthető.