2021. szeptember 28. | 10:00 – Víz, ami körülvesz minket | konferencia

A jövőbeli globális vízgazdálkodás fenntarthatóságának megjelenítése a művészetben és tudományban

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának konferenciája — Pesti Vigadó, Makovecz terem (Budapest, 1051, Vigadó tér 2.)

2021. szeptember 25. | 16:30 – Így filmeztünk 3 – Jancsó és köre | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Budapesti Klasszikus Film Maraton programsorozat keretében mutatja be Szekfü András filmtörténész Jancsó és köre című könyvét. Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő könyv az Így filmeztünk sorozat 3. kötete. | meghívó

2021. szeptember 23. – november 5. – Kinek a pokla ma Dante pokla? | kortárs művészeti kiállítás

2021. szeptember 23. és november 5. között a Falconieri-palota Galériájában (Collegium Hungaricum, Róma) Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából rendezik meg a Kinek a pokla ma Dante Pokla? című kortárs művészeti kiállítást. A tárlat kurátora: Sulyok Miklós, az MMA levelező tagja.

2021. szeptember 23. | 19:00 – Örök varázs – Tóth János kinematográfus | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Budapesti Klasszikus Film Maraton programsorozat keretében mutatja be az MMA Kiadónál frissen megjelent Örök varázs. Tóth János kinematográfus című kötetet. Tóth János (1930–2019) életműve rendkívül gazdag és sokszínű. Operatőrként nemcsak egész estés játék-, hanem rövid- és animációs filmek is fűződnek a nevéhez, a saját rendezésében és fényképezésében készült etűdök pedig eredeti látásmódjukkal és stílusukkal önálló fejezetet alkotnak a magyar film történetében. S legalább két operatőri munkája a magyar filmművészet vitathatatlan csúcsteljesítménye: a Huszárik Zoltánnal 1965-ben forgatott Elégia és Makk Károly 1970-es Szerelem című alkotása. Jelenléte a magyar filmművészetben jóval több, mint általában az operatőröké: egyéni világlátású és összetéveszthetetlen stílusú szerző. Tóth János rendezőről és operatőrről nem készült még monografikus igényű elemzés. E könyv első fele ezt a hiányt igyekszik pótolni, míg második felében az alkotóval készült interjúk olvashatók. | meghívó

2021. szeptember 23. | 17.30 – Mozi a Vigadóban | Balla András és Horváth Péter fotóművészek

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata köszönti Balla András Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját, valamint Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját. A vetítésre kerülő portréfilmek és a pódiumbeszélgetés során kirajzolódik művészi életpályájuk. Beszélgetőtárs: Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja.

2021. szeptember 20. | 19:30 – Szappanbuborékok – Tóth Péter szerzői estje

Tóth Péter zeneszerző 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz. 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken. 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Zeneművészeti Tagozat vezetője. Szappanbuborékok című szerzői estje ízelítő kisebb lélegzetű műveiből.

2021. szeptember 20. | 19:00 – Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik | kiállítás

Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ
2021. szeptember 20-tól 2021. október 31-ig

2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat számos rendezvényének, ennek apropóján a Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről. Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című tárlat az épületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét, közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket.

2021. szeptember 20. | 17:00 – Richly Gábor: A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980–2020 című könyvének bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia és a Ráció Kiadó szeretettel hív mindenkit Richly Gábor: A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980–2020 című könyvének bemutatójára az MMA irodaházába (Andrássy út 101., 2. emeleti rendezvényterem). A kötet témájához kapcsolódóan egy poszterkiállítás is megtekinthető 2021. szeptember 13-tól 27-ig – így a könyvbemutató ideje alatt is – az MMA irodaházában. | meghívó

2021. szeptember 19. | 17.30 – A szakralitás misztériumai | kiállítás a Soproni Jezsuita Díszletkönyv mintalapjaiból

A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szcenikai (színpadképi) gyűjteményéből válogatva a szakrális terveket mutatja be. A XVII–XVIII. századi tervgyűjtemény, az úgynevezett Soproni Jezsuita Díszletkönyv mintalapjaiból való válogatás a szakrális tervek és a templomi, kolostori játékok látványvilágát és különleges értékét hangsúlyozza. A barokk színpadtervek, szakrális vásznak, templom- és iskoladekorációk a világ szellemi örökségének kiemelkedően fontos művészeti, művelődéstörténeti és színháztörténeti dokumentumai, rendkívüli és páratlan értékei. Az MMA támogatásával a MABE lebonyolításában megvalósuló utazó kiállítás a győri bencés gimnáziumban lesz látható. | meghívó

2021. szeptember 17. | 19:00 – NINCS PARANCS! Szalay Péter valóságfilmje

Budapest és Berlin szempontjából megkerülhetetlen téma áll az MMA köztestületi tagja, Szalay Péter 2020-as dokumentumfilmjének középpontjában: a rendszerváltás. A hétköznapok embereire koncentráló film két határőr alezredes, Bella Árpád és Harald Jäger kísértetiesen hasonló történetén, bátor kiállásán és egy tragikus határátlépési kísérleten keresztül világít rá az események jelentőségére. Vetítés és közönségtalálkozó az alkotókkal a Müpában.

2021. szeptember 17. | 15:00 – A Pajta Galéria 30 című album bemutatója Salföldön

A Pajta Galéria fennállásának 30. évfordulójához kapcsolódva 2021. szeptember 17–18-án rendezik meg a Salföldi Akadémiai Napokat. Az események középpontjában a Pajta Galéria jubileumi kiadványa, a Pajta 30 album szerepel, amelyet Kovács Melinda fotóművész, a Pajta Galéria művészeti vezetője mutat be Kincses Károly fotóesztéta, Kovács István költő, Jász Attila költő és Harnóczy Örs fotóművész, szerkesztő részvételével. | meghívó

2021. szeptember 16. | 17:00 – Kernács Gabriella: Szabó Marianne | könyvbemutató

A közelmúltban elhunyt Kernács Gabriella művészettörténész Szabó Marianne iparművész, az MMA rendes tagja munkásságáról készült és a Magyar Képek Kiadónál megjelent könyvének bemutatója a Pesti Vigadóban. A művésszel Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész, az MMA levelező tagja, Sz. Farkas Aranka, a kiadó vezetője és Szelényi Károly fotóművész beszélget. | meghívó

2021. szeptember 15. | 17:00 – Makovecz Kávéház Dombóváron

Makovecz Kávéházi sorozatunkat rendhagyó előadással nyitjuk meg, melynek helyszíne a dombóvári Művelődési Ház, kapcsolódva a szeptember 26-ig látogatható a Makovecz Imre – "Ami megtörténhetett volna…" kiállításhoz.

2021. szeptember 15. | 14:00 – Hubay Miklós-emlékkonferencia a PIM-ben

A Hubay Miklós – Elveszett Paradicsom Alapítvány 2020 telén pályázatot hirdetett „Hubay Miklós drámaírói munkásságának friss szemléletű újraolvasása" címmel. Az MMA posztumusz tiszteleti tagjának műveiről szóló emlékkonferencián a nyertes pályaművek hangzanak el. Szekcióelnök Ács Margit Kossuth-díjas író, az MMA rendes tagja. A rendezvényt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2021. szeptember 12. | 19:00 – PódiumON: Mécs Károly

Mécs Károllyal indul a Mondj Te is egy verset irodalmi beszélgetéssorozata. Mécs Károly, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, Kossuth-nagydíjas színművész vall versekről, színházról és közéletről 2021. szeptember 12-én, vasárnap este, a Pasaréti Közösségi Házban.

2021. szeptember 10–18. – CineFest | Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből Miskolcon, melyek közül a versenyprogram és a kitekintő szekció mindegyike hazai premier. Az elmúlt évtizedek alatt a CineFest Magyarország vezető filmfesztiváljává vált. A versenyfilmek mellett számos kísérőprogram várja a közönséget. A CineFest Miskolci Filmfesztivál egyik partnere a Magyar Művészeti Akadémia is.

2021. szeptember 8. | 20:00 – Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat | Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be Szokolay Sándor Margit, a hazáért szentelt áldozat című misztérium-operáját. A Coopera összefogásában a Magyar Művészeti Akadémia, a magyarországi Domonkos Rend, Szokolay Sándor szellemi örökösei támogatásával készülő nagyszabású operaelőadás célja méltó módon megemlékezni a Domonkos Rend magyarországi letelepedésének 800. évfordulójáról és a szerző születésének 90. évfordulójáról. A címszerepet Horti Lilla énekli.

2021. szeptember 4–12. – Ars Sacra Fesztivál

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az EFFE Label-díjas Ars Sacra Fesztivál, amely ebben az évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egy időben, szeptember 4. és 12. között kerül megrendezésre. „Minden forrásom belőled fakad!" mottóval nagy szeretettel várják vendégeiket a szervezők a fesztiválra. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia is.

2021. szeptember 3. | 17.30 – Mozi a Vigadóban | A Dárday–Szalai alkotópáros

Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, az MMA rendes tagjai a dokumentum-játékfilmes irányzatot megteremtő „Budapesti Iskola" meghatározó alakjai. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata által szervezett eseményen a Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán levetítik Dárday István Miheztartás végett (1971, 15') és Nyugodtan meghalni (1970, 35') című dokumentumfilmjeit, valamint Szalai Györgyi portréfilmjét: Egy egyedi eset (MMA 2016, 55', R.: Fekete Ibolya). A vetítést pódiumbeszélgetés követi Wisinger István, Pulitzer-emlékdíjas újságíró közreműködésével.

2021. szeptember 1. | 18:00 – Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 2–3. | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal és a Ludwig Múzeummal közösen tisztelettel meghívja BÓDY GÁBOR: Egybegyűjtött filmművészeti írások 2–3. című köteteinek bemutatójára. | meghívó

// ]]>