2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

2019. november 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kunkovács László

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kunkovács László fotóművész, néprajzkutatóról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült, „Rövid utazás Kunkovács Lászlóval" című portréfilmet – Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja alkotását – lehet megtekinteni. Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

2019. október 30. | 17.00 – Albert Gábor emlékest

Idén lenne 90 éves Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Magyar Írószövetség rendezvényén rá emlékezünk.

2019. október 29. | 16.00 – Zelnik József: Az idegen megváltása | könyvbemutató

Az MMA Kiadó könyvbemutatója a Pesti Vigadóban. Zelnik József izgalmas, szellemi útkereső esszéi olvasmányos, a kutatók és mindennapi érdeklődők számára alkotott áttekintések a teológia, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet és a művelődéstörténet határmezsgyéjén.

2019. október 28. | 18.00 – Lugossy László 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. október 28-án, hétfőn filmvetítéssel és beszélgetéssel köszönti Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 80. születésnapja alkalmából.

2019. október 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Szőnyi Erzsébet

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lesz a főszereplő, az MMA megbízásából készült és Tóth Péter Pál által rendezett, Kodály katonája című portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 17. | 19.00 – „Hazám a városban" – szépirodalmi est

Szépirodalmi est a hetvenöt éves Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Ferencváros díszpolgára tiszteletére.

2019. október 15. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Ferencz István

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Ferencz István tervező- és építőművészről, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 15. | 9.00 – Kodolányi János-emlékkiállítás és -konferencia

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kodolányi János 2019 Emlékbizottság és a Kodolányi János Egyetem az író születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából Kodolányi János-konferenciát rendez, emellett megnyitják a Kodolányi János-emlékkiállítást.

2019. október 14. | 19:30 – Mester és tanítványai | Hőna Gusztáv harsonaművész növendékeinek hangversenye

A Pesti Vigadó Makovecz termében az MMA Zeneművészeti Tagozat koncertsorozatában Hőna Gusztáv harsonaművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorának tanítványai lépnek fel.

2019. október 11–12. – Transzmisszió | kiállítás és konferencia a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) által szervezett TRANSZMISSZIÓ című kiállítás október 11-én 18 órakor nyílik Sepsiszentgyörgyön. Másnap, 12-én szombat délelőtt 10 órai kezdettel szakmai konferenciát tartanak az erdélyi magyar képzőművészetről.

2019. október 10. | 15.00 – Habos rózsák álmodója – Kovács Szabolcs kiállítása

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Matyó Múzeumában nyílik meg Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere kiállítása. Támogató a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 8. | 19.00 – Világjáró művészeink | Márványtermi és stúdiókoncertek a Magyar Rádióban

Az esten Kalló Zsolt hegedül, Dobozy Borbála, az MMA levelező tagja csembalózik. Helyszín: a Magyar Rádió Márványterme.

2019. október 4. | 18.00 – Válogatás Székely László díszletterveiből – kiállítás

Egerben, az MMA támogatásával a Gárdonyi Géza Színházban nyílik Székely László díszlettervező, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlatot Blaskó Balázs, a színház igazgatója nyitja meg.

2019. október 4. | 10.00 – A magyarság elei és Irán | Előadások a magyar őstörténet és az iráni világ kapcsolatáról

Az NKA, a Nemzetek Háza és a Magyar–Iráni Baráti Társaság szervezésében tartanak előadásokat a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában (1062 Budapest, Andrássy út 101.). | program

2019. október 3. | 18.00 – IX. Rovás Őszi Artfeszt – Az MMA Építőművészeti Tagozata Kassán

A tagozat rendezvényén bemutatják Bodonyi Csaba építőművész, az MMA rendes tagjának életmű-könyvét (Sulyok Miklós: Bodonyi Csaba építészete), majd az MMA filmjét. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 2. – november 10. – Őszi lehalászás | M. Novák András képzőművész kiállítása

„Örök kérdéseink – világunk, életünk, múltunk, jövőnk vonatkozásában – még megvannak. A választ keresők – tudós, művész, filozófus, csupán csak gondolkodó emberek – fogynak. A válasz helyett profit motorja hajtotta, másodlagos fogyasztói, hedonista világot teremtett századunk. A »feleslegességig« szabaddá vált kortárs művész (becsülve, ismerve, szeretve a korábbi korok mesterségbeli értékeit) egy kereső, kérdező ember. Képi válaszaiban keresi, teremti a felejteni ítélt tartalmi értékeket: hitek, ideák, minőség, felelősség ideális befogadó formáját. Hogy a fogás, fogás a koron, a koromon (75 év) hogyan sikerült, az »Őszi lehalászás« című kiállítás mutatja a Vigadóban."
(M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja)

2019. október 2. – Verstrichene Zeit – Elfolyó idő | Az MMA képzőművészeti tárlata Stuttgartban

2019. október 2-án nyílik a Magyar Művészeti Akadémia Verstrichene Zeit – Elfolyó idő című kortárs képzőművészeti kiállítása a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben. A nyáron a passaui Modern Művészetek Múzeumában debütált tárlat a „30 éve szabadon" emlékév programsorozataihoz kapcsolódik. A nyugati határnyitás harmincéves évfordulóján az MMA akadémikus tagjainak munkái ezt a meghatározó történelmi eseményt idézik meg a művészet nyelvén, a német–magyar kapcsolatok kiemelten fontos kulturális állomásaként. A megnyitón beszédet mond dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. Az eseményen Baden-Württemberg tartományt Volker Schebesta kulturális államtitkár képviseli.

// ]]>