Szerémi Zoltán / szinhaz.org

Véget ért a tizenhetedik POSZT

A Kodály Központban rendezett díjkiosztó gálaesttel ért véget a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), melyen a zsűri tizennégy szakmai díjának egyenként 250 ezer forintos pénzösszegét a Magyar Művészeti Akadémia biztosította. Az MMA Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói elismerést Szerémi Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze kapta. A díjátadó gálán az MMA képviseletében dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár és Nagy Viktor színházi rendező, az MMA rendes tagja vett részt.
Pécs polgármestere, Páva Zsolt a gálán azt mondta: szerinte befejeződött „a különböző koncepciók összecsapása és a szekértáborok küzdelme", amely korábban jellemezte a seregszemle lebonyolítását. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a fesztivál túl van azon az időszakon, amikor „kérdés volt, hogy lesz-e POSZT, vagy így lesz-e POSZT". A közönség letette a voksot a seregszemle szükségessége és jelenlegi működési módja mellett – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a zsűrik „egységesen és közfelkiáltással" ítélték oda a díjakat, s ez azt mutatja, hogy "a kvalitások – miközben nagyon közel vannak egymáshoz – mégis kiugranak".
 
A díjazottak
 
A budapesti Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkciója lett a legjobb előadás a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át.
A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: a legjobb női mellékszereplő díját Für Anikó, a legjobb színházi zenéért járó elismerést Kákonyi Árpád, a legjobb jelmez díját pedig Ignjatovic Kristina kapta.
A legjobb női főszereplő díjával Ónodi Esztert tüntették ki a Katona József Színház Nóra – karácsony Helmeréknél című darabjában nyújtott alakításáért; a produkcióért Székely Kriszta megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat.
A legjobb férfi főszereplőnek idén Trill Zsoltot választotta a zsűri, aki a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában, Shakespeare III. Richárd című királydrámájában állt színpadra.
Nagy Viktornak ítélték oda a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat, ő a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanul című darabjában lépett színre.
A legjobb harminc év alatti női színésznek szóló elismerést a Weöres Sándor Színház művésze, Sodró Eliza érdemelte ki A falu rossza című műben nyújtott alakításáért, a férfikategóriában a III. Richárd-beli szerepéért Gyöngyösi Zoltánt díjazták. A falu rossza kapcsán Szerémi Zoltán kapta a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói elismerést, a díjat dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára adta át.
Bodor Johanna a Budapesti Operettszínház A chichagói hercegnő koreográfiájáért vehette át a kategória legjobbjának járó díjat, a legjobb írói és dramaturgi elismerést Wéber Kata és Boronkay Soma (Proton Színház: Látszatélet) vehette át. Ugyanezzel a darabbal érdemelte ki Ágh Márton a legjobb díszlet díját.
A díszlet- és jelmeztervező díjakat Tordai Hajnal jelmeztervező, az MMA rendes tagja és Puskás Panni adta át.

Az idei POSZT versenyprogramjában tizennégy előadás szerepelt, amelyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott. A versenyprogram köré szerveződött a több mint harminc előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok voltak láthatók. A kísérőprogramokat Pécs belvárosban tartották, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed, illetve a Kodály Központ adott otthont.
 
Pénz is járt a POSZT szakmai díjai mellé
 
A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében már a versenyszabályzat megalkotásakor felvetődött, hogy a fesztivál díjainak presztízsét tovább erősítené, ha a kisplasztika és a kétségtelenül hatalmas szakmai elismerés mellé anyagi ösztönzés is kapcsolódna. A Szakmai Tanácsadó Testület tagjai ezért egyöntetűen egy Díjalap létrehozása mellett döntöttek. Az MMA a POSZT együttműködő partnereként, díjanként kettőszázötvenezer forintot ajánlott fel a Díjalap megteremtése érdekében, így tizenöt esztendő után első alkalommal a magyar nyelvű professzionális színjátszás legjelentősebb fesztiválján a versenyprogram szakmai díjai komoly pénzjutalommal is párosultak.Emellett az MMA 2015-ben alapított, szintén 250 000 forintos díjazással járó szakmai különdíja is megmaradt, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata a találkozó „Legjobb színházi alkotóját" részesítette ebben a különdíjban.