Ady-est Kassán

2019-ben a nagy magyar költő halálának 100. évfordu­lóján számtalan megemlékezés volt Magyarországon, illetve a határainkon túl. Az idei évben a Magyar Művészeti Akadémia is több programot rendezett már Ady emlékének adózva. 2019. január 27-én emlékestet tartottak a Pesti Vigadó Dísztermében, de volt koszorúzás is a költő budapesti sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Október 17-én újabb rendezvénnyel gyarapodik a programok száma. Az MMA Irodalmi Tago­za­ta ugyanis Ady-estet szervez a felvidéki város­ban. Az eseményről Mezey Katalin Kossuth-díjas írót, költőt, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjét kérdeztük.
15 oktober 2019

Irodalmi est a 85 éves Albert Gábor tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és a Magyar Írószövetség október 30-án irodalmi estet rendez a 85 éves Albert Gábor tiszteletére az Írószövetség székházában. A köszöntés könyvbemutatóval is kiegészül, erre a napra jelenik meg ugyanis az MMA Albert Gábort bemutató kismonográfiája.

27 oktober 2014

Krakkói könyvvásár

Magyarország volt a díszvendége a 18. krakkói könyvvásárnak, amelyen a látogatók mások mellett Ottlik Géza Iskola a határon című regényével, Grendel Lajos Vezéráldozat című novelláskötetével, Márai Sándor műveivel, valamint Az ember tragédiája új lengyel fordításával is megismerkedhettek. A szerző jelenlétében mutatkozott be Móser Zoltán Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben című könyve is.

27 oktober 2014

Akadémikusok Magyarkanizsán

Vallomások címmel a Magyar Művészeti Akadémia irodalmáraival, előadóművészeivel kezdődik bemutatkozó beszélgetéssorozat a vajdasági Magyarkanizsán október 18-án, szombaton a belvárosi Art Caféban, a művész kávézóban.

14 oktober 2014

Visszatalálni és hűnek maradni

Konferenciával és irodalmi esttel ünnepelte születésnapját a Széphalom Könyvműhely és a Magyar Napló Kiadó október 11-én. Az alapítók, Mezey Katalin és Oláh János élete szorosan összeforrott az irodalommal attól kezdve, hogy a mára legendássá vált Kilencek költőcsoport tagjaiként bemutatkoztak. Az ünnepség előtt az MMA honlapjának felkérésére összegzést készítettek.

10 oktober 2014

Móser Zoltán félbehagyott vallomásai Lengyelországról

Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben címmel jelent meg Móser Zoltán fotóművész új kétnyelvű albuma, amelyet október 8-án mutattak be a Lengyel Intézetben. A szerző a könyvbemutató után válaszolt kérdéseinkre.

9 oktober 2014
Eerste Laatste