Ady-est Kassán

2019-ben a nagy magyar költő halálának 100. évfordu­lóján számtalan megemlékezés volt Magyarországon, illetve a határainkon túl. Az idei évben a Magyar Művészeti Akadémia is több programot rendezett már Ady emlékének adózva. 2019. január 27-én emlékestet tartottak a Pesti Vigadó Dísztermében, de volt koszorúzás is a költő budapesti sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Október 17-én újabb rendezvénnyel gyarapodik a programok száma. Az MMA Irodalmi Tago­za­ta ugyanis Ady-estet szervez a felvidéki város­ban. Az eseményről Mezey Katalin Kossuth-díjas írót, költőt, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjét kérdeztük.
15 oktober 2019

„Maradni szégyen, veszni borzalom" – Magyar írók az első világháborúban

A háborút megélt magyar írók és költők személyes élményein keresztül, fotók, szövegrészletek és visszaemlékezések segítségével mutatja be az 1914 és 1918 közötti éveket a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) november 5-én nyílt új időszaki kiállítása. Ebből az alkalomból restaurálták Melocco Miklós Ady-oltárát. 

6 november 2014

Belső tükör – Oláh János összegyűjtött verseskötete

Megjelent Oláh János Belső tükör című versgyűjteménye, amely a költő eddig írt összes versét tartalmazza. Összesen ötvenhat év termését veheti kézbe az olvasó.

5 november 2014

Életút Gyomától Londonig – Határ Győzőre emlékeznek

A gyomai születésű, száz évvel ezelőtt született Kossuth-díjas költőre, dráma- és regényíróra emlékezik szerdai programjával a Magyar Írószövetség.

5 november 2014

Háromnapos emlékkonferencia Sütő András tiszteletére

(M)ilyen gazdagok vagyunk címmel rendeztek Sütő András-emlékkonferenciát Marosvásárhelyen október 29-től 31-ig. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara által szervezett hiánypótló tanácskozássorozat egyik célja az volt, hogy az MMA posztumusz tiszteleti tagjai közé tartozó író életművének feldolgozása folytatódjon. 

3 november 2014

A 85 éves Albert Gábor köszöntése

Tömve volt a Magyar Írószövetség székházának díszterme Albert Gábor köszöntésekor. A 85 éves írót barátai, pályatársai, kritikusai – Ács Margit, Szentmártoni János, Gáspár György, Kemsei István, Kóka Rozália, Pécsi Györgyi, Szávai Géza, Tellér Gyula – méltatták. Az est háziasszonya Kövesdy Zsuzsanna volt. A rendezvényen részt vett Fekete György, az MMA elnöke is. Klasszikus muzsikát játszott hegedűn Deák Sára, zongorán Bucz Magor. Az író két elbeszélését Oberfrank Pál olvasta fel.

31 oktober 2014
Eerste Laatste