Ady-est Kassán

2019-ben a nagy magyar költő halálának 100. évfordu­lóján számtalan megemlékezés volt Magyarországon, illetve a határainkon túl. Az idei évben a Magyar Művészeti Akadémia is több programot rendezett már Ady emlékének adózva. 2019. január 27-én emlékestet tartottak a Pesti Vigadó Dísztermében, de volt koszorúzás is a költő budapesti sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Október 17-én újabb rendezvénnyel gyarapodik a programok száma. Az MMA Irodalmi Tago­za­ta ugyanis Ady-estet szervez a felvidéki város­ban. Az eseményről Mezey Katalin Kossuth-díjas írót, költőt, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjét kérdeztük.
15 oktober 2019

Ferenczes István köszöntése

Ferenczes Istvánt, a Székelyföld alapító főszerkesztőjét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Székelyföld folyóirat estjén, 2015. január 22-én.

26 januari 2015

A ravatal

Határ Győző bölcseleti bohózata a Térszínházban
 
Újból látható Határ Győző Kossuth-díjas író, költő abszurd drámája, A ravatal. A Térszínház társulata először Gyomaendrődön mutatta be a darabot a szerző születésének 100. évfordulóján rendezett emlékév záróeseményeként. Az előadás januártól folyamatosan szerepel a Zichy-kastélyban működő Térszínház műsorán.

8 januari 2015

Kriterion-koszorú Kányádi Sándornak

A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2014 végén úgy döntött, hogy Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét jutalmazza Kriterion Koszorúval sok évtizedes munkásságáért, egyben emlékeztetve arra is, hogy a nagyhatású verseiből készített válogatások a Domokos Géza vezette Kriterion Könyvkiadónál jelentek meg először.

6 januari 2015

Nívódíjak és szövegek szimfóniája

25 éves a Látó szépirodalmi folyóirat

A 2014-es nívódíjak átadásával ünnepelt december 13-án este a Látó szépirodalmi folyóirat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen Fekete Vince költőt, Varga László Edgár és Benedek Szabolcs prózaírót, Kincses Réka drámaírót, illetve Jánosházy György költő, műfordítót jutalmazták nívódíjjal. 

18 december 2014

Belvedere

Bemutatták Dobai Péter új kötetét

A Műcsarnok különtermében mutatták be Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a Nemzet Művésze Belvedere című új verseskötetét, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg.

11 december 2014
Eerste Laatste