Költészet napja 2016

Versmaraton, Versünnep Fesztivál és Irodalmi est a magyar költészet napja alkalmából
 
Versmaratont rendeztek a Magyar Rádió Márványtermében, ahol kortárs magyar költők – köztük a Magyar Művészeti Akadémia tagjai is – tizenkét órán át olvasták fel szerzeményeiket a költészet napja alkalmából. Átadták a Versünnep Fesztivál díjait, köztük az MMA elismerését is, emellett irodalmi esttel emlékeztek a 2015-ben elhunyt Juhász Ferenc költőre, a Nemzet Művészére.
Április 11-én az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. együttműködésével megvalósuló költészet napi rendezvényen 60 költő olvasott fel verseiből, köztük az MMA tagjai is, Ágh István, Döbrentei Kornél, Kalász Márton, Mezey Katalin, Oláh János, Serfőző Simon, Szentmártoni János, Tóth Erzsébet és Falusi Márton, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A mediaklikk.hu oldalon élőben közvetített esemény megnyitóján Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője elmondta: a Versmaraton célja, hogy a közönség kedvet kapjon a versolvasáshoz és íráshoz. Hozzátette azt is, hogy a közmédia kötelessége támogatni minden olyan rendezvényt, amely a kulturális értékek megőrzését és közvetítését szolgálja.
Az eseményen a Magyar Kiadó Napló gondozásában megjelent Az év versei 2016 című antológiából hangoztak el költemények a szerzők előadásában. A kiadó vezetője, Oláh János felvezetőjében hangsúlyozta: a kötetben 40 irodalmi folyóirat és műhely tavalyi verstermésének legjava szerepel.
A 103 szerző alkotását felsorakoztató kötet szerkesztője, a József Attila-díjas Zsille Gábor arról beszélt, hogy a kortárs magyar költészetre nagy formagazdagság jellemző, a válogatásban a szabadversektől a klasszikus kötött formákig, például a szonettig minden fellelhető.
 
Az idei Versmaraton fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt. 


Április 10-én este, a Költészet Napja előestéjén a Nemzeti Színházban tartották meg a Versünnep Fesztivál döntőjét.
Lőrinc Tímea szabadkai színésznő nyerte meg az idei fődíjat, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját vers- és prózamondó kategóriában Básti Andrea kapta meg, a békéscsabai Jókai Színház díját pedig Simon Panna és Czigány Judit.
A Nemzeti Színház díját az egyetemista kategóriában Hunyadi Máté, a professzionális előadók között pedig Ferenczi Attila nyerte el. A megzenésített vers kategória győztesét, az erdélyi Mácsafej Zenekart a Budapesti Operettszínház díjával jutalmazták. Lázár Balázs a Magyar Írószövetség díját vehette át.
A Versünnep Fesztivál zsűrijének elnöke Huszti Péter színművész, rendező, az MMA rendes tagja, a zsűri munkájában részt vett többek között Császár Angela színművész, az MMA rendes tagja is.
Az idei versenyre összesen 72 nevezés érkezett a magyarországi mellett határon túli - romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai - településekről is. 44 előadó a vers- és prózamondás, míg 28 nevező a megzenésített vers kategóriában indult. Az elődöntőket március folyamán tartották a Budapesti Operettszínházban, a Kaposvári Egyetemen, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.


 
Irodalmi esttel, beszélgetéssel, rendhagyó irodalomórával emlékeztek a 2015 decemberében elhunyt Juhász Ferenc költőre, a Nemzet Művészére a magyar költészet napján a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Ágh István költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja az eseményen felidézte, hogy a nála tíz évvel idősebb Juhász Ferenccel szinte testvéri viszonyt ápolt: zseniről van szó, akinek nehéz volt az élete, de nagyon barátságos, természetes ember volt – hangsúlyozta.


Juhász Ferenc egyik utolsó interjúját a Magyar Művészeti Akadémiának adta:
 
12 april 2016