Fekete Vince Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító vehetett át február 14-én, Bálint-napon Budapesten.
15 februari 2024

Ismét lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára

Hetedik alkalommal lehet jelentkezni a programba

Április 2-ig lehet pályázni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíj­programjára, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). 

28 februari 2024

Elhunyt Czakó Gábor

Hosszantartó, súlyos betegség után életének 82. évében ma hajnalban elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Czakó Gábor életművének műfaji sokszínűségét tekintve olyan alkotói pályaképet láthatunk, amelyben a tartalom és a forma egymásra találtságát magas fokon határozta meg az üzenetérték. Czakó Gábort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.


Czakó Gábor temetése 2024. március 11-én, hétfőn 11 órakor lesz a
Békásmegyer-Ófaluban, a Tamás utcai urnatemetőben.

21 februari 2024

A test és a tudat folyamatos párbeszéde

Bemutatták Oravecz Imre Alkonynapló című könyvét
 
Széles közönség előtt mutatták be február 15-én a 81 éves Oravecz Imre Alkonynapló című könyvét a Magvető Caféban. A Kossuth-díjas költő új kötete a 2018 és 2023 között írt naplóbejegyzéseit tartalmazza, amelyek az időskor mindennapjait örökítik meg.

15 februari 2024

Kihirdették a Palóc Társaság tanulmány és szépíró pályázatának eredményét

„Magyarnak születtem, magyar is maradok"
 
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére idén 28. alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság tanulmány- és szépírói pályázatát. A január 27-én a Klebelsberg Kastélyban rendezett díjátadó esemény védnöke Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi díjas textilművész, az MMA rendes tagja volt, aki a kategóriák első helyezettjei részére névre szóló, dedikált alkotásait adta át.

8 februari 2024

Az építészet poézise és a versek építőkövei

Kiss Annát és Ferencz Istvánt köszöntötték születésnapjuk alkalmából
 
Az építészet poézise és a versek építőkövei címmel megrendezett esten Ferencz István építészt nyolcvanadik, Kiss Anna költőt nyolcvanötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 31-én a Makovecz Imre utcai akadémiai szalonban. A Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja (mind a ketten a nemzet művészei) tiszteletére rendezett ünnepségen számos akadémikus mellett részt vett Turi Attila elnök, Richly Gábor főtitkár és Kucsera Tamás Gergely, a köztestület első főtitkára is.

5 februari 2024
Laatste