Savaria Filmszemle hatodszor

2019. május 22–24. között zajlott a Savaria Filmszemle Szombathelyen – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A szemlére több mint 200 pályaművet neveztek; diákfilmek, dokumentumfilmek, filmetűdök és kisjátékfilmek versengtek. A benevezett filmek hossza együtt meghaladta a 84 órát, ezért a filmszemlén szereplő alkotások előzsűrizésen estek át, így végül 63 alkotást vetítettek le az Agora-Savariában. A zsűri állandó tagja András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, az MMA rendes tagja; mellette Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Halmy György rendező, forgatókönyvíró, producer értékelték a filmeket. A VI. Savaria Filmszemle kísérőrendezvényeként 23-án akadémiai napot is szerveztek: a Magyar Művészeti Akadémia tagjaival zajlott beszélgetés.
Új kezdeményezést indított el az MMA stratégiai partnere, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE): vidéki akadémikusokkal ismertetik meg a lakóhelyükön és annak környékén élőket, betekintést nyújtva a meghívottak munkásságába, életútjába. Mint Lovass Tibor elnök kiemelte: a kezdeményezésére Szombathelyen hoztak létre először ilyen közönségtalálkozót. A TIT-székházban zajló nyitó alkalmon András Ferenc filmrendezővel és Nagy Gábor József Attila-díjas költővel beszélgetett Ferenczy Gyöngyi. Mindketten ismerősek lehetnek a vasiak számára, hiszen mindketten kötődnek Szombathelyhez: Nagy Gábor tíz esztendőt töltött itt – irodalmi munkássága mellett a Savaria Egyetemi Központ oktatója volt, András Ferenc pedig a Savaria Filmszemle zsűrijének állandó tagja. A beszélgetésen dióhéjban összefoglalták munkásságukat a meghívott vendégek, a többi között kitértek arra, hogy mit jelent ma a magyar kulturális életben, valamint a Savaria Filmszemle megrendezésében az akadémia szerepe. A pódiumbeszélgetést követően a résztvevők kérdéseket tehettek fel az akadémikusoknak.

A filmszemle versenyprogramját a három napon ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők. A díjakat péntek délután adták át az Agora-Savaria Filmszínházban.
Díjazták A sátán fattya című alkotást is (Zsigmond Dezső, Balogh Géza, Halász Gábor), amely kisjátékfilm kategóriában ért el III. helyezést.

Részletes program és aktuális hírek a díjazottak teljes listájával itt érhetők el.