Fotó: MTI

Marosi Miklós tervezi az opera új műhelyházát

A kabinet tízmilliárdos támogatással száll be a Magyar Állami Operaház műhelyházának megépítésébe egy műemlék vasúti csarnokban – derült ki a sok új bemutatót hozó jövő évadot ismertető sajtótájékoztatón március 3-án. A terveket a Közti Zrt.-től Marosi Miklós építész, az MMA rendes tagja jegyzi.
Méltatva a Magyar Állami Operaház elmúlt évekbeli teljesítményét, Hoppál Péter kulturális államtitkár azt mondta az intézmény következő évadát bemutató sajtótájékoztatón: a kormány több mint tízmilliárd forintot meghaladó költségvetéssel kapcsolódik bele abba a projektbe, amellyel a Kőbányai úti egykori MÁV-járműjavító 1885-ben épült, műemléki Eiffel-csarnokában operaházi háttérbázist hoznának létre.
Ókovács Szilveszter főigazgató tájékoztatása szerint a csarnokban díszletműhelyek és -raktárak, jelmeztár, próbaszínpad és -termek lesznek.
Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az új bázissal kiváltható volna a jelenlegi négy, távoli raktár, amely számos szállítási, díszletkezelési problémát okoz most. Az Andrássy úti Ybl-palotában pedig a felszabaduló területeken balett-termeket, házi színpadot alakítanának ki, és az archívum kincseinek egy kiállítóhelyet is berendeznének – tette hozzá.
A 2015/2016-os évadban olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet (közel 80 év után, bár a régi változat is műsoron marad), A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca (Rost Andreával) – Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő rendezéseiben. Folytatódik Wagner tetralógiájának, a Ringnek az „építése", M. Tóth Géza A Rajna kincse után jövőre a Walkürt viszi színre.
A hazai kiválóságok közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutatkozik be, Komlósi Ildikó visszatér Az árnyék nélküli asszony-produkcióba, de fellép Molnár Levente és Bretz Gábor is. Miklósa Erika 2016 januárjában ünnepli pályafutásának 25. évfordulóját egy gálaesttel.
William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve az Operaház 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat fel 2016-os májusünnepi fesztiválján hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Thomas Ades A vihar című operája Ludger Engels rendezésében, Wolf-Ferrari Sly című művét Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponnelle-féle színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra, és Bellini Capuletek és Montague-k című operája is felcsendül. Nicolai A windsori víg nők című opuszát a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója viszi színre. Goldmark Sába királynője című operáját Káel Csaba rendezi.
A Magyar Állami Operaház a 2015/16-os Shakespeare-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető pontkártyát vezet be, amely révén elsősorban a hazai, visszatérő látogatók juthatnak komoly kedvezményekhez.
Az intézmény az új szezonra 61 féle bérlettel várja közönségét, a bérletújítás március 9-től, az új bérletek váltása március 16-tól veszi kezdetét az Operaház Hajós utcai értékesítési centrumában.
 Forrás: Színház. hu, MTI
4 maart 2015  |  marosi miklós