Modernista luxusvilla Budapest szívében

Megnyitja kapuit az Építészeti Múzeum új kiállítóhelye Pest egyetlen látogatható modern villájában

Stílusosan a múzeumok világnapján, május 18-án költözik be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a budapesti Walter Rózsi-villa. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a fenntartásában működő Múzeum számára.
17 mei 2022

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A Recsk 1950–53 és az Ismeri a szandi mandit? című alkotásait a Magyar Művészeti Akadémia beválogatta a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjeit felvonultató 53 magyar film közé. Dokumentumfilmjeiben majdhogynem minden naturalizmust száműzött, és elmosta a határt játékfilm és dokumentumfilm között.

26 mei 2022

Balázs János a Music International Grand Prix győztese

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett a Music International Grand Prix győztese New Yorkban és elnyerte a közönségdíjat is, ezzel a verseny történetében az első magyar győztes lett. A zongorista 2022. május 21-én este vehette át az elismeréseket New Yorkban a Kaufmann Centerben rendezett gálán.

23 mei 2022

Művészek a kamera fókuszában Kolozsváron

A Magyar Művészeti Akadémia, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a kolozsvári Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeummal együttműködve magyar fotósok és filmesek fényképeiből mutat be kiállítást, ami a „kincses városban" május 16. és június 5. között tekinthető meg. A tárlat a budapesti Műcsarnok fennállásának 125. évfordulója alkalmából megrendezett Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek elnevezésű fotókiállítások anyagából nyújt újabb válogatást Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, a kiállítás kurátora gondozásában.

20 mei 2022

Meteoritok és egyéb költemények

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler 80 címmel nyílt jubileumi kiállítás Geszler Mária Garzuly keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint nyolc iparművész munkáiból május 17-én a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében. Geszler Mária elképzelése, hogy a kultúra egy folytonosan, önmagába visszaforduló folyamat, a művészetben nincs evolúció, korok változnak, a történelem kereke forog, de az emberi érzések, sorsok, gondolatok örök érvényűek. Tárlatára nyolc fiatalabb kollégát – Fusz György, Strohner Márton, Szabó Ádám Csaba, Kungl György, Kontor Enikő, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, Kemény Péter keramikus művészeket – hívott meg vendégül, hogy együtt ünnepeljenek.

18 mei 2022
Laatste
// ]]>