Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes létrehozása. 
21 februari 2024


 

  Közérdekű adatok

  Pályázatok


Közlemény AZ MMA

MŰVÉSZETI PROGRAM
PÁLYÁZATI KIÍRÁSÁNAK
MÓDOSÍTÁSÁRÓL
---> Itt érhető el!


MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA (MMA-24-P)

Beadási határidő: 2024. február 7.

 

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

 „a Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Pályázati kiírás

Magyar Művészet folyóirat

 

A Pesti Vigadó kiállításai
minden nap 10:00 és 19:00 között
tekinthetőek meg.
Információk, időpontok és jegyárak ––> Pesti Vigadó

Hírlevél

Valós látomások

A KÉPEK VIDÁM DRÁMÁKRÓL MESÉLNEK
 
Kétszázötven, nagyrészt fekete-fehér fotográfián keresztül mutatja be Benkő Imre fotográfus, fotóriporter, az MMA rendes tagja hat évtizedes munkásságát a Valós látomások - Benkő Imre a szubjektív dokumentarista című tárlat a Műcsarnokban. A tárlat ünnepélyes megnyitóján részt vett Benkő Imre mellett Turi Attila, az MMA elnöke és dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára is, valamint köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, az MMA levelező tagja. A kiállítást, aminek kurátora Tulipán Zsuzsanna, február 23. és április 7. között kehet megtekinteni.

23 februari 2024

Nemzeti ereklyéink titkai

Bemutatták Horváth Hilda Varga Péterről készített monográfiáját

Az MMA irodaházában tartották meg Varga Péter, az MMA rendes tagja monográfiájának bemutatóját február 19-én. Az akadémikus több nemzeti ereklyénket is szakértőként vehette kézbe. Az ötvösművész, restaurátorral és Horváth Hilda művészettörténésszel, a monográfia szerzőjével Keppel Márton művészettörténész, az MMA Iparművészeti Tagozatának titkára beszélgetett.

21 februari 2024

Elhunyt Czakó Gábor

Hosszantartó, súlyos betegség után életének 82. évében ma hajnalban elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Czakó Gábor életművének műfaji sokszínűségét tekintve olyan alkotói pályaképet láthatunk, amelyben a tartalom és a forma egymásra találtságát magas fokon határozta meg az üzenetérték. Czakó Gábort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.


Czakó Gábor temetése 2024. március 11-én, hétfőn 11 órakor lesz a
Békásmegyer-Ófaluban, a Tamás utcai urnatemetőben.

21 februari 2024

Ad libitum – kortársak tetszés szerint

A Pesti Vigadóban koncertezett Balog József zongoraművész

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata rendezésében Balog József Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kortárs zenei estet adott „Ad libitum" címmel 2024. február 19-én este a Pesti Vigadóban. Az MMA akadémikusai közül Tóth Péter, Olsvay Endre, Dubrovay László rendes tagok, valamint Kocsár Miklós és Szokolay Sándor néhai tagok művei hangzottak el, az est műsorvezetője Seres Gerda volt.

20 februari 2024

„Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészek számára. A pályázati kiírás szerint „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023" címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A 40 év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat. 

16 februari 2024

Magyar animációs rendezőportrék

ÚJABB HIÁNYPÓTLÓ MŰ JELENT MEG AZ MMA KIADÓNÁL

Varga Zoltán: Magyar animációs rendezőportrék című könyve, amit az MMA Kiadó 2023-ban jelentetett meg, hét alkotó munkásságát mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A kötet az MMA ösztöndíj programja keretében valósult meg.

15 februari 2024

Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító vehetett át február 14-én, Bálint-napon Budapesten.

15 februari 2024

Turi Attila a Nemzeti Kulturális Tanács élén

Az MMA elnöke vezeti a tanácsadó testületet
 
Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA elnökét nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Kulturális Tanács élére. A tizenhét kultúrstratégiai intézmény vezetőjéből álló szervezetet február 9-ei hatállyal vezeti, a társelnök továbbra is Csák János, kulturális és innovációs miniszter.

14 februari 2024

MMA-portréfilmek 2024 első felében

A Magyar Művészeti Akadémia egy évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban itt bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy határon túli tv-csatornák is bemutatnak. 

14 februari 2024

Ikonok

Stefanovits Péter kiállítása Kecskeméten

Ikonok címmel nyílt meg február 9-én Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA rendes tagjának kiállítása a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban. A Képzőművészeti Tagozatot vezető művész életművének korábbi korszakaiból származó és a legfrissebb darabjai között a klasszikus festett táblaképektől az elektrográfia, a szitanyomat, a litográfia, a clorox- és cinkmaratás eljárásain keresztül a legkülönfélébb vegyes technikával készült képekig, számos, különleges művészi megoldás tekinthető meg a tárlaton. 

14 februari 2024

A Hősök terén Vásáry Tamással

Emlékek a kilencvenen túl

 A Nap Kiadó február 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében bemutatta A kilencvenen túl… Hommage à Vásáry Tamás című könyvet. Az eseményen barátok, tisztelők, muzsikustársak köszöntötték a nemzet művészét, és felelevenítették közös történeteiket. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona volt.

12 februari 2024

Átlényegülés

Perényi Miklóssal gyerekkori Bartók-tapasztalatáról, belső és külső hallásról, valamint a komponista küzdelmeiről is beszélgettünk

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas Perényi Miklós az Anima Musicae Kamarazenekarral Haydn D-dúr csellóversenyét játssza február 8-án a Zeneakadémián. Az aktív zenélés és a zeneszerzés egyensúlyban van az életében, előadóművészetében a személyesség a tisztelettel párosul.

6 februari 2024
Laatste
// ]]>