2019. december 3. | 19:00 – Hatvan év tánc – Stoller Antal Huba koreográfus portréműsora

Az idén 75 éves Stoller Antal Huba koreográfus portréműsora a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán élő tánccal, vetített emlékekkel.

2019. december 2. | 19:30 – Lemezbemutató hangverseny Balassa Sándor zeneszerző műveiből

Kassai István zongoraművész a 2017/18-as évek folyamán lemezre játszotta az összes zongorára, csembalóra, hárfára és cimbalomra írt műveimet. A lemezkiadó Naxos „Grand Piano" sorozatában folyamatosan három lemezen jelenteti meg ezeket a zongorán felvett darabokat.
Kassai István a Művészeti Akadémia műsorán ezen felvételekből válogat, bemutatva a szerző kevéssé ismert kompozícióit, melyek utat találhatnak a zongoratanítás gyakorlatához, vagy a hangversenyeken a jelenkori zeneszerzés jellegzetes részeként. — Balassa Sándor

2019. november 27. | 18.00 – Egy asszony két vétkecskéje | Kóka Rozália előadóestje

Kóka Rozália népművész, előadóművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagjának előadóestje a Pesti Vigadóban – koncert és kamarakiállítás, bukovinai székely, gyimesi és moldvai népi szerelmes történetek. Kóka Rozália bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi szerelmes történetekből szerkesztett műsorában a szerelem „arcait" vonultatja fel a fergetegesen vidámtól a tragikusig.

2019. november 26. | 15.00 – Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 | kiadványbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt. Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című hangoskönyvének bemutatója és az ehhez kapcsolódó szakmai beszélgetés. Helyszín: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Áldásy-palotájának kandallós díszterme (1013 Budapest, Krisztina krt. 57. I. emelet).

2019. november 25. | 17.00 – Győri Balett 40 | könyvbemutató

Az immáron 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív jubileumi kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató huszonnyolc interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva. A Magyar Művészeti Akadémia az MMA Kiadó gondozásában megjelenő Győri Balett 40 című album ünnepélyes bemutatását székházában, a Pesti Vigadó Déli termében tartja.

2019. november 25. | 9.30 – Nemzedékről nemzedékre – konferencia és népzenei koncert

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata Kobzos Kiss Tamás (1950–2015) előadóművész, zenetanár, az MMA néhai tagja által kezdeményezett „Nemzedékről nemzedékre" című konferenciasorozatának 2019. évi rendezvénye a Pesti Vigadóban. A konferenciát követően népzenei koncert várja az érdeklődőket.

2019. november 21. – Szabados György-nap

Szabados Györgyre (1939–2011) emlékezik november 21-én a Magyar Művészeti Akadémia. A kiváló zongoraművész – zeneszerző művészetét az avantgárd törekvések, az amerikai free jazz mellett a magyar népzene hagyománya is jellemzi. Munkásságát most könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel, valamint koncerttel is felelevenítik.

2019. november 20. | 19.00 – Héttorony Fesztivál | zárógála több helyszínen – Makovecz Imre születésnapja

A Héttorony fesztivál idén is bejárja a Kárpát-medencét, a határon túli régiókba is ellátogat november 8. és 20. között. Az anyaországban Budapesten, Kakasdon, Zalaszentlászlón, Szigetváron, Neszmélyen, Csengeren, Százhalombattán és Makón zajlanak majd az események, a Muravidéken Lendvára, a Felvidéken Kassára, Erdélyben pedig Csíkszeredába jut el Makovecz Imre szellemisége és filozófiája. Az idei Héttorony fókuszában a harmincéves Kós Károly Egyesülés áll. Az építészeti kiállítások és beszélgetések mellett a zenei programoké a főszerep: fellép mások mellett Lajkó Félix, Novák Péter és az Etnofon, Snétberger Ferenc, és különleges csemegét tartogat a közönségnek a macedón gitárvirtuóz, Vlatko Sztefanovszki koncertje, az Iberi grúz férfikórus, a Dalinda énekegyüttes és a Pro Musica leánykar műsora is. A több helyszínes fesztiválzáró gálát november 20-án, Makovecz Imre születésnapján tartják, ekkor adják át a Makovecz Imre-díjat is.

2019. november 20. | 12.45 – Roger Scruton: A szépről | könyvbemutató

Miért szép a szép? Válaszok a kortárs angol konzervatív filozófia géniuszától. Roger Scruton az MMA Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján (A szépről) dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára mond köszöntőt. A könyvet a Pars pro toto sorozat szerkesztői, dr. Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója, Falusi Márton kutató, az MMA MMKI munkatársa, valamint Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2019. november 20. | 11.00 – A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája

A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája, amit a Héttorony Fesztivál záró gálaelőadása követ 19.00 órától a Hagyományok Házában. A fesztivál támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A csatolt meghívó tartalmazza a Héttorony Fesztiválhoz kapcsolódó további kiállítások és események listáját.

2019. november 20. – „Ágyúk és virágok" – Cziffra György emlékezete | konferencia

November 20-án Ágyúk és virágok" – Cziffra György emlékezete címmel a Cziffra Fesztivál és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet az MMA-MMKI honlapján.

2019. november 19. | 16.00 – Cseke Péter – Benedek Anna: Pomogáts Béla | Egy irodalomtörténész portréja – könyvbemutató

Az MMA Kiadó új könyvvel köszönti a 85 éves Pomogáts Bélát. A kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be, az eseményen részt vesz többek között Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja; Szörényi László irodalomtörténész, az MMA levelező tagja és Bertha Zoltán irodalomtörténész, az MMA levelező tagja.

2019. november 19. | 10.00 – „Csak a Könyv kapcsol multat a jövőbe"

Tudományos konferencia és kiállítás Kőrössy Albert Kálmán születésének 150. évfordulója és a magyar tudomány hónapja alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A MÉMMDK, a FSZEK és az MMA közös rendezvénye.

2019. november 18. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Katona Katalin ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Katona Katalin ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. november 18. | 18.00 – Mi maradt? | fotókiállítás

Gyukics Péter fotóművész „Mi maradt? – 100 év után Megdgyaszay István épületeiből? (1877–1959)" című kiállítását Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja nyitja meg. A kiállítás támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. november 18. | 10.00 – Méregzöld – összművészeti konferencia a természetről mint problémáról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által szervezett konferencia célja követni az ökológiai gondolkodás (pl. Timothy Morton, Timothy Clark, Dipesh Chakrabarty, Eva Horn, Benjamin Bühler stb.) azon célkitűzését, hogy a természethez való viszonyulásunk mélyrétegeibe hatolva azokat a fogalmakat és rutinokat vizsgáljuk, amelyeket elsődlegesen aktivizálunk, valahányszor kísérletet teszünk az ökológiai krízis és katasztrófa megértésére.

2019. november 17. | 17.00 – Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2019 – gálakoncert

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére. Helyszín: Pesti Vigadó, az MMA székháza. A rendezvényt – ahogy a korábbi években – támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. november 16. | 19.00 – „Minden forrásom Belőled fakad" – Zenei és lelki készület a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt

Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző (az MMA 2015/2016. évi ösztöndíjasa) és Csereklyei Andrea énekművész (az MMA 2014/2015. évi ösztöndíjasa) hangversenye a Felsővízivárosi Szent Anna-plébániatemplomban az MMA Zeneművészeti Tagozat szervezésében.

2019. november 15. | 17.00 – Kovács Péter emlékkiállítása Tatabányán

A Kortárs Galéria 2019. évi utolsó kiállítása Kovács Péter, Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus- és festőművész, az MMA néhai tagja alkotásait mutatja be. A szervezés még a művész közreműködésével kezdődött, de váratlan halála miatt felesége és a szintén grafikus fia fejezte be a tárlatra szánt művek válogatását. Támogató: Magyar Művészeti Akadémia.

2019. november 14. | 19.30 – Szó • szín • játék – Aldo Nicolai: Hárman a padon

A Szolnoki Szigligeti Színház előadása a Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

// ]]>